Info

Românii care fac economie la energia electrică vor fi recompensați. Ce spune Virgil Popescu

Virgil Popescu Energie Sursa foto iDevice.ro
Virgil Popescu Energie Sursa foto iDevice.ro

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că coaliția de guvernare ia în considerare acordarea unui bonus persoanelor care vor face economie la energie în mod voluntar. Confrom acestuia, cei care consumă mai puțin de 255 kWh vor fi eligibili pentru o recompensare.

Potrivit ordonanței de urgență de modificare a măsurilor de temperare a prețurilor la energie adoptate recent de Guvern, clienții casnici al căror consum mediu lunar de energie electrică realizat la locul de consum a fost anul trecut cuprins între 100,01 și 300 kWh vor beneficia în continuare de un preț plafonat de 0,8 lei/kWh, dar numai până la 255 kWh pe lună.

”Ne gândim și la (…) o modalitate de a bonifica pe cei care doresc să facă acest lucru și vrem să venim nu numai cu ”trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult”, ci și dacă cumva economisesc, să câștige ceva și ne gândim să îmbinăm aceste lucruri”, a arătat Virgil Popescu, care a mai precizat că în prezent este analizat acest mecanism ”cum ar trebuie să fie în așa fel încât să fie stimulativ”, potrivit Profit.ro

Producătorii de energie electrică, companiile producătoare de energie electrică agregate, comercianții, furnizorii care desfășoară activități de comercializare și agregatorii care vând cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro vor plăti o contribuție de solidaritate începând cu 1 septembrie 2022.

Se menține maximul actual de 0,68 lei/kWh pentru casnicii care nu au utilizat în medie mai mult de 100 kWh pe lună în ultimul an, fără nicio restricție de consum. Spitalele, instituțiile de învățământ, creșele și organizațiile de asistență socială vor plăti un maxim de 1 leu/kWh, fără limită de consum.

În ceea ce privește IMM-urile, instituțiile publice și companiile alimentare, plafonul va fi de 1 leu/kWh, aplicat pentru 85% din consumul mediu lunar  din 2021, realizat la locul de consum.  De asemnea, companiile, organizațiile și instituțiile care nu au realizat deloc consum în anul 2021 se vor bucura de un plafon pentru 85% din consumul realizat lunar.  Mai mult, celelalte entități noncasnice nu se vor mai bucura de plafonare.

Virgil Popescu a exemplificat cum poate fi redus consumul de energie

Miercuri, Virgil Popescu a demonstrat cum se poate economisi energia, afirmând că și-a redus consumul de gaz cu aproximativ 30% după ce a trecut la un tip de centrală mai eficient care recuperează condensul.

Potrivit Economedia, o centrală pe gaz în condensare costă de la 2.700 de lei în sus, ceea ce reprezintă mai mult decât venitul minim brut al românilor sau aproape două salarii minime nete.

„Consumul de energie cel mai vizibil este iluminatul. Evident este loc suficient în România, nu numai în instituțiile publice, să schimbăm becurile, corpurile de iluminat cu corpuri de iluminat eficiente. Ăsta este primul lucru pe care ar trebui să îl facem, nu să stingem lumina să stăm în beznă. Sunt corpuri de iluminat cu eficiență mare care reduc chiar cu peste 50% consumul. Pentru persoanele fizice acasă am recomandat – și aici trebuie să venim în sprijinul lor – schimbarea electrocasnicelor cu electrocasnice eficiente, care au clasă de energie A+, A++, să fie cu „A” în față”, a declarat el, conform sursei citate.

O altă abordare pentru a economisi bani, potrivit ministrului, este înlocuirea becurilor cu unele eficiente energetic și înlocuirea aparatelor electrocasnice cu unele eficiente. El a mai declarat că guvernul ar trebui să ajute persoanele fizice să facă aceste ajustări. „Evident și acolo oamenii trebuie ajutați, pentru că nu este ușor să îți schimbi, trebuie să ai banii să schimbi. Apoi la consumul de gaze, pentru cei care au centrală individuală. Eu, personal, mi-am schimbat (centrala, n.r.) înainte de iarna trecută și fac economie cu aproape 30% la consumul de gaz, schimbând doar centrala într-una eficientă, nouă, cu recuperarea condensului. Deci avem posibilitățile acestea. Și să știți că centrala aceea nu era cu mult mai scumpă decât centrala pe care o aveam de acum nouă ani”, a completat ministrul, potrivit sursei citate.