Infofinanciar > Info > Românii beneficiază de vechime în plus la pensie. Care sunt actele de care ai nevoie
Info

Românii beneficiază de vechime în plus la pensie. Care sunt actele de care ai nevoie

pensii Sursa foto ZdG.md
Sursa foto ZdG.md

La momentul actual, sistemul de pensii este în continuă schimbare și apar constant reguli noi ce urmează a fi aplicate. Pensiile au devenit un subiect principal, care poate fi regăsit la nivelul discuțiilor dintre oamenii politici, dar și în rândul cetățenilor. Au apărut noi reguli ce au în vedere vechimea în muncă, pe care orice persoană trebuie să o aibă, în conformitate cu valorile indicate la nivel general. Pentru cei care doresc să se pensioneze dar nu au vechimea necesară în muncă, acest lucru reprezintă o problemă și un impediment în acest proces.

Există o nouă lege care vine în sprijinul românilor din cadrul anumitor categorii profesionale. Unii români ar putea beneficia de vechime în plus la pensie. Acest lucru le permite să se pensioneze mai devreme și să se bucure de venitul lunar de la stat.

Vechime în plus la pensie

Există un nou proiect de lege ce are în vedere oferirea mai multor beneficii la pensie unei anumite categorii de români. Astfel, sistemul de calculare a vechimii în muncă a fost supus unor noi reguli. Proiectul ce prevede aceste schimbări a fost deja votat de oficiali și urmează să fie promulgat. Acest nou act normativ vine în completarea art. 13 din Legea nr. 213/2004. Noua inițiativă a trecut votul decisiv al deputaților și a ajuns pe masa președintelui, urmând să fie pusă în practică. Potrivit unui proiect de lege adoptat marți, vechimea în muncă va fi calculată diferit pentru anumite categorii profesionale.

Așadar, este vorba despre psihologi. Vechimea în muncă a acestei profesii ar urma să cuprindă și perioada lucrată în cabinete individuale, cabinete conexe, societăți civile profesionale sau contracte de muncă. Acest lucru va avea loc în anumite condiții. În cadrul articolului 13 se adaugă două noi alineate. Primul stabilește cerințele cumulative pe care trebuie să le îndeplinească psihologii cu drept de liberă practică înainte ca activitatea lor să fie calificată drept vechime în muncă. „Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute la alin.(1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art. 5, constituie vechime în muncă și în specialitate” se arată în cadrul proiectului de lege.

Dar, există anumite condiții pe care psihologii trebuie să le îndeplinească, pentru ca acei ani de muncă să fie considerați vechime. Astfel, această categorie profesională poate primi un plus la vechime dacă „serviciile psihologice furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puţin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv”, conform textului legii. De asemenea, un psiholog poate primi acest beneficiu dacă  „a achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute” se arată în proiectul adoptat de Camera Deputaților.

Documente necesare

Potrivit inițiatorilor, o astfel de lege este necesară deoarece actualele măsuri în vigoare nu încadrează activitatea realizată de un psiholog titular la vechime în muncă. Așadar, în cadrul acestui proiect de lege sunt stipulate și documente de care un psiholog are nevoie pentru a dovedi îndeplinirea condițiilor de natură financiară. Beneficiarii trebuie să aibă o declarație privind plata contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit și a altor obligațiuni fiscale. În plus, cetățenii trebuie să depună o declarație nominală ori individuală de asigurare în sistemul public de pensii, conform Antena 3 .