Infofinanciar > Info > Românii așteaptă ajutorul de la stat! Cine se bucură de vouchere de 500 de lei
Info

Românii așteaptă ajutorul de la stat! Cine se bucură de vouchere de 500 de lei

Ministerul Familei anunță programul de împrumuturi
Sursa foto: Arhiva companiei

Până la finalul anului românii au posibilitatea să depună cereri pentru a beneficia de un ajutor de 500 de lei de la stat. Acești bani trebuie folosiți exclusiv pentru achiziționarea de rechizite școlare sau îmbrăcăminte pentru elevi.

Echipa de jurnaliști de la Edupedu.ro a solicitat informații Ministerului Fondurilor Europene (MIPE) pentru a afla stadiul cardurilor destinate acestui scop. Este important de menționat că părinții trebuie să depună aceste cereri de sprijin la școlile copiilor lor.

Românii așteaptă ajutorul de la stat!

Până la data de 15 martie au fost emise 521.529 de carduri destinate plății sprijinului educațional în valoare de 500 lei pe an școlar. Deoarece cererile pentru acest ajutor de stat pot fi depuse pe întreaga durată a anului școlar. Numărul total de carduri care vor fi emise în cadrul acestui program nu poate fi cunoscut în prezent.

În luna decembrie, datele solicitate de la STS indicau că aproape 550.000 de cereri au fost depuse în total. Totuși, nu toate aceste cereri sunt aprobate, iar în unele cazuri, beneficiarii nu primesc cardurile din cauza unor probleme, cum ar fi neînregistrarea ridicării tichetelor de către școli în aplicația SIIIR.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, până la data de 15 martie 2024, au fost emise 521.529 de carduri destinate plății sprijinului educațional în valoare de 500 de lei pe an școlar. În plus, până la data de 11 martie 2024. Au fost emise, distribuite și încărcate 505.338 de carduri. Restul de 16.191 de carduri urmează să fie încărcate după ce vor ajunge la beneficiari. Aceste carduri sunt destinate persoanelor declarate eligibile care încă nu le-au primit.

Ministerul precizează că, după ce cardurile sunt primite de la școli. Acestea vor fi încărcate în 2-3 zile. Acest lucru se întâmplă după ce unitățile de învățământ confirmă în SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) că cardurile respective au ajuns la părinții/tutorii/reprezentanții legali ai copiilor.

80.000 de carduri au fost emise și distribuite

MIPE subliniază că au existat situații în care peste 80.000 de carduri au fost emise și distribuite către școli. Dintr-o eroare administrativă, acestea nu au putut fi încărcate. Aceasta s-a întâmplat pentru că școlile nu le-au bifat în SIIIR ca fiind ridicate.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

În cazul părinților care au depus cereri și au fost declarați eligibili, dar nu au primit încă cardurile. Aceștia se presupune că se numără printre cei 16.000 de beneficiari care vor primi cardurile în perioada următoare, conform news18.ro.