Infofinanciar > Info > Românii achită cele mai mari rate bancare din UE. Care este cauza
Info

Românii achită cele mai mari rate bancare din UE. Care este cauza

bani rate (Sursă foto: libertatea.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Băncile românești se numără printre cele mai profitabile la nivel european. Cu toate acestea, cetățenii țării noastre au cele mai scumpe credite bancare. Bogdan Gălvan, profesor universitar, a explicat pentru Adevarul de ce România are cele mai ridicate dobânzi.

De asemenea, acesta a mai vorbit și despre cum este afectată economia, dar și populația. În plus, acesta a mai transmis și cum se poate rezolva această situație.

Un sistem bancar profitabil

Țara noastră este una din țările membre ale UE cu cel mai profitabil sistem bancar. Acest lucru se întâmplă chiar dacă creditele nu sunt foarte accesibile populației și companiilor mici și mijlocii. Situația are loc în timp ce România are un rating de ţară cu numai o treaptă deasupra „junk”.

De asemenea, în anul anterior a achitat una dintre cele mai semnificative dobânzi din UE. La „concurență” numai cu Ungaria. Acest lucruri s-au întâmplat ca o consecință a unei prime de risc de țară mare. În plus, acest lucru a mai reprezentat și un necesar de finanțare ridicat.

Românii achită dobânzi mari

Profesorul universitar, Bogdan Glăvan, este expert în macro și microeconomie, economia dezvoltării și economia monetară. De asemenea, acesta ocupă funcția de director al  Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american „Murray Rothbard“.

Acesta a explicat, într-un interviu pentru „Adevărul”, de ce sunt românii cei care plătesc cele mai ridicate dobânzi. De asemenea, el a mai explicat și cum se poate rezolva această problemă, după ce niciun guvern nu a reușit să stopeze această problemă începând de la Revoluție.

Ratele mari pe care le achită românii la bănci, combinate cu veniturile scăzute, au un efect negativ asupra nivelului de trai, care este deja scăzut. Nu este întâmplător faptul că milioane de români nu pot accesa credite. Acest lucru se întâmplă în timp ce firmele locale sunt subfinanțate. În plus, capitalul românesc pare că nu există.

De ce există dobânzi mari

Una dintre cauzele care generează ca țara noastră să aibă cele mai mari credite este faptul că nu există concurență între bănci, a transmis Bogdan Gălvan. La acest lucru se mai adaugă și faptul că multe firme mici se află la limita subzistenței. Iar în această situație, ele nu sunt interesate de credite.

„Piața bancară este mică. În plus, n-avem decât un număr foarte mic de companii bancabile în România raportat la companiile totale. Și companiile nici nu caută să se împrumute. Deci, noi avem o structură de-asta tribală în continuare, feudală, încă nu suntem un stat modern. Pentru că sunt foarte multe firme de familie, care angajează din familie, care se feresc să fie transparente. Deci, această radicală incertitudine nu face decât să ne țină subdezvoltați. Și atunci, piața bancară este mică”, este explicația oferită de Bogdan Gălvan.

Profit pentru bănci

Pentru a produce bani, băncile au găsit o metodă alternativă. În plus, sunt profitabile. Acestea profită de faptul că statul dorește să se împrumute cât mai mult. În acest fel băncile generează profituri substanțiale, fără să aibă riscuri prea însemnate. Iar acest lucru le este prielnic.

După cum au informat reprezentanții Băncii Naționale a României, în ultimii ani, profitabilitatea sistemului bancar de la noi din țară s-a majorat. Comparativ cu media europeană, aceasta s-a dublat.

„Băncile sunt mulțunite să împrumute bani statului și să trăiască de pe urma programului Prima casă. Și le doare în cot de restul clienților. Ele de aici fac bani și din comisioane”, mai transmis Bogdan Gălvan.

Efectele inflației

De asemenea, la toate aceste lucruri se mai adaugă și inflație și riscul de țară. Acestea sunt, alături de cele ale Ungariei, cele mai mari din UE.

Însă cauzele nu se termină aici. O pondere o mai are și lipsa unei culturi financiare. Faptul că o mare parte din populație trăiește în sărăcie face ca băncile din Occident să nu ne considere interesanți.

„Noi nu avem o economie incluzivă financiar, avem foarte mulți oameni care n-au carduri, n-au conturi bancare, sunt analfabeți complet, ba unii dintre ei nici nu au buletin. Deci, nu suntem ca cehii, ca să compar cu est-europenii, să nu mai zic că nu suntem ca nemții. Și atunci, fiind o piață mică, băncile se adresează unei «smântâni», unei «creme», care e deasupra borcanului. Și grosul laptelui rămâne neadresat, ca să zic așa”, a mai transmis profesorul Gălvan.

O posibilă rezolvare

Conform informațiilor pe care le-a mai transmis profesorul Gălvan, ratele băncilor vor scădea automat în momentul în care țara noastră va intra în zona euro. Atunci, acestea se vor apropia de cele din alte state.

„Dacă am fi vrut să avem dobânzi mai mici, trebuia să facem și noi ca bulgarii sau ca croații, trebuia să facem tot ce depine de noi ca să intrăm în zona euro. Îndeplineam condițiile în 2015, dar nu am intrat. Deci, intram în zona euro și atunci dispărea riscul valutar și în consecință aveam și noi dobrânzi aliniate foarte aproape de dobânzile la euro”, a mai adăugat Bogdan Glăvan, conform adevarul.ro