Infofinanciar > Info > România va produce armament cu tehnologie sud-coreeană! Înțelegere între Romarm și Hanhwa Aerospace
Info

România va produce armament cu tehnologie sud-coreeană! Înțelegere între Romarm și Hanhwa Aerospace

Memorandum între Romarm și Hanwha Aerospace
sursa foto: Infofinanciar.ro/Claudiu Popa

Luni, 6 februarie, a fost semnat, la sediul Ministerului Economiei, un memorandum între Romarm şi Hanhwa Aerospace, o companie sud-coreeană, prin care ţara noastră va produce sisteme militare terestre, pulberi şi explozibili cu tehnologie din Coreea de Sud. Mai mult, acestea ar putea fi exportate și la nivel global, asta dacă țara noastră își va schimba legislația în acest sens, anunță ministrul Economiei, Florin Spătaru. Totuşi, astăzi a fost făcut doar un prim pas prin semnarea acestei înțelegeri, nefiind vorba practic de un contract propriu-zis.

România va produce sisteme militare terestre, pulberi şi explozibili în urma semnării unui memorandum între Compania Naţională Romarm S.A. şi Hanhwa Aerospace în cursul zilei de luni, de către directorul Economic al Romarm, Florentina Micu, persoana desemnată să preia interimatul în locul lui Gabriel Țuțu, implicat în dosarul măștilor neconforme și reprezentanții companiei din Coreea de Sud, specializată în avioane de luptă, tancuri K2 și obuziere K9, după cum a explicat CEO-ul Hanwha Aerospace, Jaeil Son. Pentru moment, nu au fost stabilite alte detalii, iar semnarea memorandumului a continuat cu o vizită la Uzina Mecanică București, una dintre fabricile de armament ale României.

Colaborare între România și Coreea de Sud

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a susţinut luni o conferinţă de presă ca urmare a semnării Memorandumului de Înţelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Naţională Romarm S.A. şi Hanhwa Aerospace.

„Astăzi marcăm  un prim moment în începerea colaborări între o companie din Coreea de Sud din domeniu industriei de apărare și compania Romarm. În decursul ultimei perioade am avut mai multe discuții despre potențialul colaborării dintre industria de apărare românească și industria sub-coreeană și azi avem un prim memorandum. Miercuri vom avea un alt memorandum semnat cu o altă companie din industria de Apărare în cadru vizitei pe care companii din Coreea de Sud o efectuează în România în acest moment. Chiar dacă din decembrie, după vizita pe care am făcut-o împreună cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu și primul ministru al României, domnul Nicolae Ciucă, avem un prim pas în dezvoltarea acestei colaborări.

Romarm, Memorandum de înțelegere cu Hanwa Aerospace

După cum știți, industria de apărare românească își dorește realizarea unor parteneriate care să ducă la crearea unor echipamente, produse, servicii pentru Ministerul Apărării Naționale, dar și pentru acoperirea necesităților din domeniul apărării în țările NATO. În discuția pe care am avut-o înainte de semnarea acestui memorandum am evidențiat faptul că ne dorim ca această colaborare să înceapă din primul moment. Operarea industrială dintre cele două companii, filialele Roman și firma Hanhwa Aerospace să se realizeze pentru crearea acestor capabilități în România, pentru Ministerul Apărării Naționale.

Bineînțeles că în cadrul colaborării cu Ministerul Apărării Naționale vom discuta despre aceste oportunități și vom avea posibilitatea să detaliem concret, după o evaluare corespunzătoare, care sunt locațiile, capabilitățile și ce vom putea oferi. Sperăm că în cursul acestui an , aceasta este provocarea pe care o adresez atât celor de la Roman, cât și celor de la Hanwa, vom putea veni cu un plan complet investițional, transfer de tehnologie și ne vom putea întâlni pe a adresa proiectilul concret care urmează să fie realizat în România”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Romarm funcționează și fără Gabriel ȚuțuDe asemenea, ministrul Economiei a explicat că indiferent de situația președintelui Romarm, Gabriel Ţuţu, implicat într-un dosar penal, compania Romarm continuă să își desfășoare activitatea în condiții optime.

„În domeniul militar avem un nume bun, iar compania Romarm va funcţiona fără sincope”, a apreciat Florin Spătaru atunci când a fost chestionat cu privire la situaţia directorului general al Romarm, pus zilele trecute sub control judiciar de DNA.

Vorbind despre începerea producţiei propriu-zise de armament şi semnarea unui contract, ministrul a explicat că acesta va luat fiinţă în momentul în care Ministerul Apărării va lua decizia de a achiziţiona astfel de produse. Mai mult, se pregăteşte schimbarea legislaţiei în vederea posibilităţii de export în afara României.

„Putem să vedem un contract în momentul în care Ministerul Apărării va lua hotărârea să achiziționeze astfel de produse. La Ministerul Economiei discutăm de schimbări legislative pentru a livra astfel de produse în afara României”, a mai explicat ministrul Economiei.

Astfel, memorandumul de Înţelegere dintre cele două companii deschide perspective pentru Romarm de a exporta produse şi servicii la nivel global, având posibilitatea să devină unul dintre furnizorii europeni ai companiei Hanwha.

La conferinţă au participat ministrul Economiei, Florin Spătaru, Rim Kap-Soo, ambasadorul Republicii Coreea în România, presedintele şi CEO-ul companiei Hanwha Aerospace, Jaeil Son şi reprezentanţi ai Companiei Naţionale Romarm S.A, prin Florentina Micu, directorul economic, care a preluat funcţia de preşedinte interimar după anchetarea lui Gabriel Ţuţu în dosarul măştilor neconforme.

Directorul Romarm, Gabriel Ţuţu, nu a fost prezent

Gabriel Ţuţu este inculpat în dosarul măştilor neconforme de milioane de euro achiziționate de la o companie condusă de fostul selecționer de fotbal al României, Victor Pițurcă și fiul său, Alexandru. Totuși, acesta este în continuare directorul general al Romarm.

Compania Romarm este cea care coordonează toate fabricile de armament ale statului şi are ca acționar majoritar Ministerul Economiei. În prezent, Gabriel Țuțu beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, iar dosarul este în curs de cercetare.