Infofinanciar > Info > România urmează tendințele europene. Elevii vor avea microbuze electrice
Info

România urmează tendințele europene. Elevii vor avea microbuze electrice

Microbuze electrice Sursa foto Ziar de Cluj
Sursa foto Ziar de Cluj

În data de joi, 24 august 2023, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a lansat un program care se numește „Microbuze electrice pentru elevi”. Bugetul acestui program este de 300 de milioane de lei, care sunt alocați prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

„Lansăm, în premieră, Programul microbuze electrice pentru elevi. Aceasta face parte din acţiunile, proiectele prin care MMAP luptă împotriva efectelor schimbărilor climatice prin contribuţia pe care acestea le au la îmbunătăţirea calităţii aerului, decarbonizare, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin programele finanţate de AFM, ne propunem alinierea cu tendinţele europene şi mondiale privind mobilitatea durabilă. Alături de Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla local, acest program vine în sprijinul autorităţilor locale pentru a facilita transportul elevilor către şcoală şi spre locuinţele lor şi contribuie la obiectivul nostru de a dezvolta oraşe, localităţi verzi”, este declarația ministrului Mediului, Mircea Fechet.

Protejarea mediului

Suma care a fost alocată acestui program este de 300 de milioane de lei, prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

„Nu finanţăm doar achiziţia de astfel de microbuze mai prietenoase cu mediul, ci şi achiziţia staţiilor de reîncărcare a microbuzelor, aşadar finanţăm şi logistica necesară, pentru că nu este suficient să avem microbuze verzi, este necesar să avem şi unde le încărca, astfel încât să avem eficienţă deplină în implementarea acestui program. Achiziţionarea staţiilor de reîncărcare este permisă în limita unei staţii de reîncărcare/microbuz achiziţionat”, este lucrul pe care l-a mai declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Lucrul pe care l-a mai subliniat acesta este faptul că este eligibil proiectul care include autovehicule care nu au un grad ridicat de poluare de tipul microbuzelor electrice, hibride și a celor care rulează pe gaz natural alimentat.

În cazul microbuzelor electrice, este necesar ca autonomia acestora să fie de minim 200 de km, iar pentru microbuzele hibrid plug-in autonomia să fie de minim 50 de kilometri, numai pe putere electrică. Totodată, acestea trebuie să respecte și cerințele pentru persoanele cu probleme locomotorii, cu o mobilitate scăzută, informează mediafax.ro 

Programul Rabla

Tot cu scopul de a proteja mediul, dar și de a scote din trafic autovehiculele care sunt mai vechi de 15 ani, Ministerul Mediului a finanțat programul Rabla Local.

Acest program este adresat românilor care dețin o mașină mai veche de 15 ani și pe care doresc să o caseze. Avantajul Rabla Local este că cei care își casează mașina mai veche de 15 ani nu mai sunt obligați să își achiziționeze alta și vor primi la schimb suma de 3.000 de lei. Totuși, există o condiție, care impune celor care au obținut banii să nu își achiziționeze, timp de trei ani, o mașină care să aibă o normă de poluare mai mică de Euro 5, conform digi24.ro

Totuși, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că se aștepta ca numărul aplicanților să fie mai mare decât a fost, de aproximativ 12.000. Acesta a mai declarat și faptul că reprezentanții Ministerului Mediului se așteptau ca fondurile să fie epuizate, lucru care nu s-a întâmplat. Startul programului Rabla Clasic se va dat la data de 1 septembrie.

„Ultima oară când am verificat erau în jur de 12.000 de aplicanţi. Trebuie să mărturisesc că aveam aşteptări un pic mai mari de la acest program. Mă aşteptam să epuizăm aceşti bani. Probabil pe viitor va trebui să regândim această schemă, să vedem în ce măsură apetitul oarecum redus s-a datorat condiţiilor pe care le-am impus sau s-au datorat valorii voucherului. Însă până la urmă şi 10.000 şi 12.000 şi 15.000 de rable mai vechi de 15 ani scoase de pe străzile României nu sunt decât binevenite. (…) La Rabla Local încă nu am epuizat nici banii, nici timpul alocat primei sesiuni”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, conform news.ro