Info

România urmează să primească prima plată din cadrul PNRR. Câți bani va acorda Comisia Europeană

PNRR - sursa foto - forbes.ro
PNRR - sursa foto - forbes.ro

Prima cerere de plată depusă de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență urmează să fie aprobată integral de Comisia Europeană. Asta după ce în urmă cu câteva zile premierul Nicolae Ciucă a anunțat că toate obiectivele PNRR asumate de guvern au fost îndeplinite la timp.

În cadrul unui discurs susținut la Scoala Politică de Vară a Tineretului Liberal, premierul Nicolae Ciucă a declarat că:

„Iată ca nu mai târziu de sfârșitul acestei săptămâni am primit avizul de la Comisia Europeană în care prima cerere de finanțare a fost aprobată, primul calup de patru miliarde de euro vor veni în țară și vor sprijini tot ceea ce înseamnă programul de investiții”,

Potrivit unor surse politice consultate de Economedia, Comisia Europeană ar urma să accepte în totalitate prima cerere de plată a României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce țara noastră a atins primele 21 de obiective. Prin urmare, după ce până acum s-a limitat la o simplă prefinanțare, România urmează să primească primele 2,56 miliarde de euro din cadrul PNRR.

Comisia Europeană ar urma să evalueze cererea de plată a României și îndeplinirea etapelor până pe 16 septembrie. Însă potrivit aceleiași surse, evaluarea a fost finalizată, iar executivul european a fost de acord să autorizeze plata, care va fi anunțată oficial pe 15 septembrie. Pe 14 septembrie va avea loc o ultimă reuniune în cadrul căreia Colegiul comisarilor va analiza și/sau va transmite cererea de plată.

În special, vor fi rambursate 1,77 miliarde de euro din componenta de grant și 0,78 miliarde de euro din componenta de împrumut.Cele 21 de obiective și repere referitoare la al patrulea trimestru al anului 2021 sunt acoperite de prima cerere de plată.

PNRR-bătaie de cap pentru guvernanți

Referitor la această reușită, Ciucă a transmis că: „În România se întâmplă și lucruri bune. Trebuie să avem încredere, să fim optimiști”. Însă, atingerea obiectivelor nu a fost lucru ușor pentru coaliția de guvernare, iar premierul s-a plâns de dificultățile pe care le-a întâmpinat, spunând:

„Ştiţi cu toţii cât de multă emoţie şi cât de multă dezbatere a fost pe marginea PNRR: a fost o serie întreagă de temeri, legate de faptul că nu vom reuşi să ne atingem jaloanele, să ne atingem ţintele, să atragem primii bani din PNRR.”.

Ciucă a vorbit și despre fondurile de coeziune „Dincolo de PNRR sunt celelalte fonduri de coeziune pentru care s-au depus eforturi deosebite. Vreau sa îi mulțumesc ministrului Proiectelor Europene pentru toată activitatea pe care a depus-o, astfel încât România să se bucure de același nivel de absorbție a fondurilor europene precum Germania sau Franța. Suntem la distanță destul de mică, dar am reușit să ajungem o diferență la care nu ne-am fi gândit”, relatează adevărul.ro.