Lumea la zi

România tot mai aproape de ridicarea MCV-ului! Proiectul de rezoluție va fi dezbătut de Comisia Europeană în octombrie

mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

Potrivit avizului pozitiv emis de Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pentru raportul de țară al României, regimul politic de la București a înregistrat progrese în domenii vitale pentru buna funcționare a democrației și pentru așezare Statului pe trasa valorilor europene.

Cei doi raportori care s-au ocupat de supravegherea progreselor făcute de România, pe numele lor Edite Estrela și Krista Baumane au concluzionat faptul că ”progrese substanțiale a fost făcute de România în domenii cheie precum funcționarea Justiției, protecția drepturilor persoanelor care aparțin minorității naționale și nu în ultumul rând în combaterea fenomenului de corupție.

Țara noastră, se arată în raportul oficialilor europeni, este considerată la nivel european, un model de bune practici în materie de protejarea drepturilor minorităților. Acest statut îi este acordat României în urma evaluărilor adoptate în cadrul mecanismelor de monitorizare ale Convenției Cadru pentru protecția minorităților naționale și Cartei Europene pentru limbi regionale sau minoritare, potrivit agerpres.ro

Proiectul de rezoluție al României va fi dezbătut de Comisia Europeană la Strasbourg

Fară a minimaliza progresele făcute de România, raportul comisiei mai constată faptul că decizia clasei politice de a desființa faimoasa Secție pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție, a fost justă și este catalogată ca ”un pas important” în procesul de reformare a justiției. Potrivit comunicatului:

„Comisia de monitorizare a decis, urmând o practică constantă cvasiautomată în astfel de situaţii, să solicite avizul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisiei de la Veneţia) asupra proiectelor legilor Justiţiei. Decizia a fost adoptată, cu majoritate de voturi şi cu rezerve din partea mai multor parlamentari europeni privind oportunitatea sesizării Comisiei de la Veneţia în contextul dat. Este de menţionat că cele două raportoare nu şi-au exprimat poziţia cu privire la această solicitare, nesusţinând, astfel, sesizarea Comisiei de la Veneţia”.

Potrivit celor de la Agerpres, la baza decizii de abținere a celor două raportoare stă procedura de transparență, care a fost supusă dezbaterii publice încă de la începutul acestui an. SIIJ a fost desființată de Parlamentul României printr-un proiect de lege votat de 205 parlamentari la începutul lunii februarie. De asemenea, comunicatul mai arată faptul că o serie de propuneri emise de CSM, ”garant al independeței Justiției” și de asociațiile de magistrați pentru modificarea legilor Justiției au fost derulate de Guvern în strânsă colaborare cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. În perioada 10-14 octombrie, în cadrul celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare de la Strasbourg, proiectul de rezoluție va fi supus dezbaterii, potrivit agerpres.ro

Parlamentul României a desființat SIIJ în februarie 2022

În acest sens mai mulți politicieni de la București au primit decizia cu bucurie și au salutat decizia luată de comisia de monitorizare, printre ei se află Titus Corlățean membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE care a participat la Paris la reuniunea Comisiei de monitorizare.

Un alt politician care a ieșit în spațiul public și și-a manifestat mulțumirea în fața deciziei oficialilor europeni de a recunoaște progresele României este Ionuț Stroe, fostul ministru al Tineretului și actualul purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal a declarat, făcând referire și la actualul ministru al Justiției, următoarele:

”Încă din 2017, am colaborat activ cu această instituție pe legile justiției și îi apreciez rolul de partener și sprijinul pentru democrație și stat de drept la nivelul fiecărei țări membre. În redactarea noului pachet de legi, ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, a luat în calcul și a implementat toate opiniile”, scrie pe Facebook liberalul Stroe.