Info

România stă bine la accesări, nu și la plăți din fondurile PNRR. Din 6 miliarde euro s-au pus în mișcare doar 500 mil. euro în 2022

Euro
Sursa foto: psnews.ro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a actualizat situația progreselor înregistrate anul trecut în implementarea și absorbția fondurilor alocate României prin PO 2014-2020 și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform datelor MIPE, din cele 6,35 miliarde euro accesate prin PNRR, dintr-un total de 29,18 miliarde euro alocate României, au fost plătite doar 499 milioane de euro.

Documentul dat publicității de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, arată România are un nivel bun de accesare a fondurilor, dar nu și în ceea ce privește plata efectivă a proiectelor finanțate prin PNRR. Cei 499 de milioane plătiți până în prezent companiilor private, instituțiilor de stat și ONG-uri reprezintă aproximativ a 30-a parte a volumului total de 6,35 de miliarde euro accesat.

Situația promite să schimbe radical în trimestrul din 2023, când alte 1,6 miliarde de euro sunt propuse pentru plată. Ceea ce înseamnă că într-un singur trimestru se vor face de trei ori mai multe plăți decît s-au făcut într-un an întreg. Accelerarea este justificată însă dacă ținem cont de faptul că România are dreptul și trebui să cheltuiască banii rămași din PNRR până la finalul lui 2026. Adică aproape 28,5 miliarde de euro în trei ani, ceea ce înseamnă 9,5 miliarde pe an.

Situația la zi a contractărilor și încasărilor

Potrivit documentului MIPE, numărul de apeluri lansate până la sfârșitul anului trecut a fost de 54, cu o valoare totală de 13,78 miliarde euro. Dintre acestea, la 31 decembrie, 36 de apeluri erau deja închise și se aflau în stadiul de evaluare/contractare.

Până la începutul lunii decembrie, România semnase 2.670 contracte de finanțare prin PNRR, cu o valoare de 46,5 miliarde de lei (aproximativ 9,34 miliarde euro), conform datelor ministerului, citate de G4Media.ro.

Datele Ministerului Investițiilor mai arată că, până în prezent, România a primit aproximativ 6,35 miliarde euro, din care 3,79 miliarde euro au fost virate în ianuarie 2022 în contul Băncii Naționale. După evaluarea pozitivă a celor 21 de ținte și jaloane cu termen de realizare anul 2021 și depunerea cererii de plată, Comisia a mai virat alte 2,56 miliarde euro la sfârșitul lunii octombrie.

Aștepăm evaluarea CE pentru a doua cerere de plată

Potrivit datelor Autorității pentru Certificare și Plată din Ministerului de Finanțe, în 2022 finanțările din fonduri acordate prin PNRR au fost de 928.219.696 lei (aproximativ 186,3 milioane de euro) asistență financiară nerambursabilă (grant) și 1.561.586.590 lei (aproximativ 313,5 milioane de euro) asistență financiară rambursabilă (împrumut).

Cea de-a doua cerere de plată trimisă de MIPE către Comisia Europeană are o valoare de 2,8 miliarde euro, din care 1,86 miliarde de euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil, iar 0,93 miliarde de euro – sprijin sub formă de împrumut. Deblocarea cererii de plată este condiționată de evaluarea modului în care au fost îndeplinite 51 de ținte și jaloane, care au trebuit realizate în prima partea a anului trecut. Evaluarea durează două luni din momentul trimiterii cererii de plată.