Info

România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR! Ce proiecte trebuie să realizeze Guvernul anul acesta

PNRR - sursa foto - forbes.ro
sursa foto: forbes.ro

Guvernul este nevoit să îndeplinească zeci de condiții din PNRR în următoarele 4 luni, până la schimbarea acestora din luna mai. Altfel, România riscă să piardă mai mult de 6 miliarde de euro din bani europeni.  

Printre cele mai importante schimbări necesare în următoarea perioadă se numără o nouă lege a pensiilor și recalcularea acestora, dar și o nouă lege a salarizării. Multe alte puncte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie îndeplinite de guvernanți pentru a nu risca pierderea a unor fonduri europene în valoare de 6 miliarde de euro. 

Anul acesta, țara noastră va urma să facă două cereri pentru bani în cadrul PNRR, una în martie, de 3 miliarde de euro, iar a doua în luna octombrie, de 3,1 miliarde de euro, conform anunțului făcut de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

În 2022, România a primit în total 6,3 miliarde de euro prin PNRR. Ultimii bani au venit în octombrie, în valoare de 2,6 miliarde de euro, în urma efectuării plății de către Comisia Europeană. Mai apoi, au existat și cele două tranşe de prefinanţare, cumulate, în valoare de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 şi în ianuarie 2023.   

Proiectele necesare de îndeplinit pentru banii europeni 

Niște exemple de proiecte din PNRR care trebuie să fie îndeplinite în cursul anului pentru a primi în continuare finanțare europeană sunt cele care vizează  veniturile românilor dar și noi taxe, pe lângă alte proiecte pentru creșterea performanței unor companii de stat. 

Guvernul va fi nevoit să elaboreze și să aplice o nouă lege a pensiilor, dar să le și recalculeze pe cele care se află deja în plată. De asemenea, trebuie să fie votată anul acesta și o nouă lege priviind salarizarea unitară. 

Taxe noi pentru șoferii de mașini poluante 

Pe lângă acestea, în 2023 vor fi introduse taxe noi care vizează mai ales șoferii mașinilor cu emiteri mari de dioxid de carbon, considerate periculoase pentru mediu, cauzând niveluri mari de poluare. Aceștia vor fi taxați mai mult pe proprietate decât cei cu mașini mai „verzi”. 

Firmele de trenuri sunt și ele vizate în capitolul de creștere a performanței companiilor naționale, care implică CFR- Căi ferate, CNAIR- Compania de Drumuri și Metrorex. 

Un alt lucru care trebuie îndeplinit în al doilea trimestru al anului acestuia este listarea Hidroelectrica, mai exact finalizarea listării unui pachet de până la 15% din acți8unile companiei. 

Toate acestea sunt musai să fie realizat de guvernanții României, dacă țara noastră nu vrea să-și piardă cei 6 miliarde de euro, într-unul dintre cei mai dificili ani cu rotativă guvernamentală în luna mai, când social-democrații vor prelua guvernarea, potrivit Realitatea.