Infofinanciar > Info > România contribuie la securitatea energetică a Europei
Info

România contribuie la securitatea energetică a Europei

conducta Marea Neagră Podișor securitatea energetică (Sursă foto: Economedia)
sursă foto: arhiva companiei

În țara noastră, compania turcească Kalyon Holding este implicată în construcția unui mare proiect. Echipa din Turcia a aşezat deja pe poziţii prima bucată de ţeavă din conducta Marea Neagră – Podişor. Această conductă va asigura, odată cu finalizarea, securitatea energetică a Europei.

Conductaar urma să aibă o lungime de până la 308 kilometri. Și se anunță a fi finalizată în 2025. Iar gazele care vor trece prin România vor ajuta continentul european să reducă dependența țărilor de gazul din Rusia.  „(…) Gazoductul Tuzla-Podișor este necesar și pentru a putea transporta cele 15 miliarde mc de gaze naturale care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și Grecia”, spune Directorul General al Transgaz, Ion Sterian.

România contribuie la securitatea energetică a Europei

„Operaționalizarea conductei este importantă”, mai spune acesta. „În contextul în care se estimează pentru anii următori o creștere a cererii pentru consumul de gaze naturale, având în vedere politicile de decarbonizare, respectiv de trecere a centralelor pe cărbuni pe gaze, dar și luând în calcul finalizarea unor investiții în sectorul industrial și cel energetic și a investițiilor în dezvoltarea și extinderea SNT pentru a permite racordarea tuturor localităților la infrastructura gazieră (…)”, a adăugat Ion Sterian.

La evenimentul de inaugurare a gazoductului Marea Neagră – Podişor a fost prezent și vicepreşedintele turc Cevdet Yılmaz. Cu această ocazie, oficialul de la Ankara a declarat că acest proiect va contribui semnificativ la garantarea securităţii energetice: „Kalyon Holding este o companie care şi-a pus semnătura pe proiecte simbol. Şi-a demonstrat abilităţile întregii lumi”.

Relațiile Turcia – România

Apoi, acesta a ținut să sublinieze faptul că sectorul turcesc al antreprenoriatului internaţional a ajuns devină o „vedetă” a mediului de afaceri la nivel global. Asta s-ar datora, bineînțeles, proiectelor importante pe care le-au derulat oamenii de afaceri turci. Yılmaz, astfel, a adăugat: „Kalyon Holding şi-a pus semnătura pe cea mai mare conductă de gaze naturale din Europa, un proiect important de care suntem foarte mândri. A câştigat o licitaţie transparentă, lăsând în urmă cele mai mari firme din Europa şi obţinând un punctaj complet din punct de vedere tehnic. Acum îşi duce în Europa experienţa din domeniile construcţiilor şi energiei”.

Gazoductul Marea Neagră – Podişor este cel mai mare proiect de gaze naturale al Europei, mai spune oficialul din Ankara. „Datorită capacităţii sale de 12 miliarde de metri cubi, are o importanţă strategică pentru UE şi România. Gazul extras va ajunge pe teritoriul României”.

Apoi, vicepreşedintele turc a specificat că relaţiile politice, economice şi militare dintre România şi Turcia sunt unele puternice. „Antreprenorii turci au derulat 211 proiecte în România, în valoare de 11 miliarde de dolari. Companiile turceşti au investiţii de 7,5 miliarde de dolari în România. Valoarea schimburilor comerciale a ajuns la trei miliarde de dolari în primele trei luni ale anului. Sperăm să încheiem anul cu o valoare a schimburilor de 12 miliarde de dolari, citează stiripesurse.ro.