Infofinanciar > Info > Dilema alegerilor europarlamentare. Cum sunt favorizate marile partide
Info

Dilema alegerilor europarlamentare. Cum sunt favorizate marile partide

Interesul României pentru alegerile europarlamentare crește
sursa foto europafm.ro

2024 este un an important pentru politica românească. Alegătorii se vor prezenta la urne pentru a spune pe cine doresc să așeze în funcțiile de conducere de la nivelul țării. Prezența la vor este un lucru extrem de important și reprezintă o obligație cetățenească. Alegerile europarlamentare nu sunt foarte atractive pentru români. Motiv pentru care, prezența la vot este destul de scăzută.

Numărul mic de oameni care votează pentru europarlamentare poate avea un impact important. Acest lucru influențează rezultatele. Prezența scăzută este în avantajul partidelor mari, cu un electorat fidel.

Dilema alegerilor europarlamentare

Prezența scăzută la vot în cazul alegerilor europarlamentare poate întoarce roata în favoarea marilor partide. Este vorba de grupările politice care au deja o bază mare de susținători. În anii în care România a găzduit alegeri europarlamentare, prezența la vot a variat. La prima experiență, prezența la vot a fost de 29,47% în 2007. Parlamentarii români au candidat pentru prima dată în 2009 pentru un mandat complet de cinci ani. Și atunci prezența la vot a fost scăzută, de 27,67%.

Anul 2014 a avut o creștere a prezenței la vot, de 32,44%. Dar, recordul a fost bătut cinci ani mai târziu. Prezența la votul pentru europarlamentare a fost de 51,2%. În contextul unei atitudini anti-Dragnea și a unei mișcări de mobilizare a cetățenilor în stradă. Oamenii erau nemulțumiți de anumite decizii controversate care au fost luate.

PSD, o bază stabilă de susținere

Chiar și în vremuri dificile, PSD a depins întotdeauna de un electorat disciplinat și fidel. După o mobilizare slabă în 2007, cu 1,18 milioane de voturi, PSD a primit în mod constant între 1,5 și 2 milioane de buletine de vot. În perioada sensibilă din 2019, PSD a obținut 2,04 milioane de voturi, situându-se pe locul al doilea. La alegerile parlamentare desfășurate un an mai târziu, a obținut aproape 1,7 milioane de voturi, plasându-se pe primul loc (29%).

Pe de altă parte, cifrele taberei de dreapta au fluctuat constant. În 2014, în perioada de vârf a declinului dreptei, PNL și PDL au obținut 1,51 milioane de voturi. Semnificativ mai puțin decât PSD. În schimb, PNL a reușit să obțină 27% în 2019, pe fondul situației împotriva lui Dragnea. Între alegerile europarlamentare și cele parlamentare, liberalii au pierdut un milion de voturi. În final, doar aproximativ 1,5 milioane de alegători i-au susținut, ceea ce le conferă o cotă de vot de aproximativ 25%.

Securizarea voturilor

Potrivit experților, un electorat fidel este tot ceea ce contează în alegerile europarlamentare. Organizarea în ziua alegerilor este foarte importantă. Partidele trebuie să fie atente la securizarea voturilor în toate secțiile de votare.

„Electoratul fidel ar putea conta destul de mult pentru că în general interesul pentru europarlamentare este mai scăzut decât la celelalte alegeri și atunci prezența este mai scăzută. Și în condițiile acestea este foarte important ca nucleul acela de oameni, care se numește electorat, să fie mare pentru că participă la vot în toate condițiile, chiar când interesul general este mai scăzut.” a spus Mircea Kivu, sociolog, conform Adevărul .