Infofinanciar > Info > România reintră în circuitul turistic internațional. Numărul vizitatorilor străini a crescut cu aproape 90% în decembrie
Info

România reintră în circuitul turistic internațional. Numărul vizitatorilor străini a crescut cu aproape 90% în decembrie

Vacanță Schi, Sursă foto: Mediterana Tour
Sursă foto: Mediterana Tour

România a demonstrat anul trecut că este „o destinaţie turistică rezilientă“, susține afirmă ministrul Turismului Constantin-Daniel Cadariu. Afirmația sa este confirmată de datele INS care arată o creștere atât a numărului de turiști străini, cât și a românilor care își (re)descoperă țara, încurajați de voucherele de vacanță.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna decembrie a anului trecut, numărul vizitatorilor străini în România a ajuns la 1,036 milioane de persoane, în creștere cu 89,6% faţă de perioada similară 2021. Plecările în străinătate ale vizitatorilor români înregistrate la punctele de frontieră în ultim lună a anului trecut au crescut și ele cu 46,5%. Conform sursei citate, din numărul total de sosiri, în luna decembrie 2022, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 84,2%, iar ale străinilor – 15,8%. Durata medie a şederii în luna decembrie 2022 a fost de 1,9 zile la turiştii români şi de 2,3 zile la turiştii străini, în timp ce indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică, în luna decembrie 2022 a fost de 25,8% (în creștere cu 6,7% faţă de luna decembrie 2021).

Per total, în 2022, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au cumulat aproximativ 11,3 milioane de persoane, ceea ce reprezintă o creştere de aproape 22% faţă de anul anterior. Un salt mai mult decât dublu (peste 48%) au înregistrat plecările vizitatorilor români în străinătate, care anul trecut au depășit 17,26 milioane de persoane.

Voucherele de vacanță pentru bugetari, cea mai bună decizie

„Anul 2022 confirmă că România este o destinație turistică rezilientă și că am luat cea mai bună decizie privind reintroducerea voucherelor de vacanță pentru cei din sectorul bugetar. (…) Încă de la început am avut ca obiectiv, încurajarea românilor să își (re)descopere țara. Cred cu tărie că fiecare român poate fi ambasadorul țării noastre și fiecare dintre noi își poate convinge confrații că avem cu ce ne mândri. Din acest motiv, consider că cifra cea mai bună este cea care ne spune că fluxul turiștilor români din unitățile de cazare din decembrie 2022 a fost aproape la același nivel cu cea din decembrie 2019, chiar dacă nu a fost zăpadă, diferența fiind de mai puțin de 1%“, a scris ministrul Turismului Constantin-Daniel Cadariu pe contul său de Facebook.

Potrivit ministrului, deși numărul turiștilor străini a crescut cu aproape 90% în decembrie este încă sub nivelul maxim înregistrat în anul anterior declanșării pandemiei de COVID-19: „avem și mai mult unde să creștem. Iar cel mai bine vedem și pe zona turiștilor străini, unde, deși am depășit pragul de 1,5 milioane, prag pe care l-am stabilit la început de an, mai avem de recuperat un decalaj de 40% față de 2019. Schema de incoming pe care am lansat-o de la 1 ianuarie pentru a veni cu soluții concrete, fără vorbă multă, și care este disponibilă tot anul, timp de 5 ani sperăm să rezolve parțial această necesitate. Față de 2021, cifrele din 2022 ne arată că numărul turiștilor a crescut cu 21,80%. Am încredere în români, în antreprenorii de pe teritoriul țării noastre că vor continua dezvoltarea acestui segment economic și că vom fi și mai uniți pentru a ne proteja imaginea țării și o vom promova așa cum merită“, a mai precizat Constantin-Daniel Cadariu.

Cum pot fi folosite voucherele

Voucherele de vacanță acordate bugetarilor permit beneficiarilor să aleagă agenția sau unitatea de cazare unde doresc să își petreacă vacanța, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului.

Valoarea totală a voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei, cu file cu valori de 50 sau 100 de lei. Voucherele nu sunt transmisibile, pot fi folosite de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea lor este interzisă, și pedepsită cu amendă de pânâ la 26.600 de lei.

Voucherele de vacanță se impozitează cu 10% și sunt scutite de plata CAS și CASS. Perioada de valabilitate este de un an de la data emiterii.