Infofinanciar > Info > România pierde bani europeni. Țara noastră este în pericol de a pierde 150 de milioane de euro
Info

România pierde bani europeni. Țara noastră este în pericol de a pierde 150 de milioane de euro

România este la un pas de a pierde 150 de milioane de euro, bani europeni. Cu acești bani, țara noastră ar trebui să achiziționeze 12 trenuri cu hidrogen.

Licitația a avut termenul limită marti 28 martie 2024, însă aceasta a fost anulată pentru a treia oară. Oficialii susțin că producătorii nu au vrut să respecte termenele impuse la nivel european.

Asociațiile de profil responsabile atestă faptul că au fost probleme cu documentația tehnică, furnizată de autoritățile române. Așadar, în lipsa unor oferte, România este momentan fără soluții în privința celor 12 garnituri cu hidrogen.

”La licitația anterioară nu s-a prezentat decat un producator care a dat ceva neconform, iar la aceasta licitatie nu s-a prezentat nimeni pentru că documentația tehnică nu poate să fie respectată de niciun producător, e clar că este o problemă la documentația ta tehnică”, a afirmat Ionuț Ciurea, Asociația PRO Infrastructură.

Costul unui tren cu hidrogen

Un astfel de tren cu hidrogen este evaluat la 12 milioane de euro, țara noastră având la dispoziție 150 de milioane de euro.

”Mesajele spun că în continuare termenele la care suntem constrânși de implementarea PNRR sunt foarte scurte. Tipurile de vehicule disponibile sunt extrem de limitate”, a subliniat președintele Autorității pentru Reformă Feroviară.

Spre deosebire de alte proiecte finanțate din PNRR, cum ar fi proiectele rutiere, care presupun împrumuturi pe o perioadă lungă de timp și cu dobânzi mici. La cele feroviare, banii sunt oferiti gratuit cu scopul modernizării infrastructurii.

În prezent, tehnologia trenurilor cu hidrogen este încă la început, dar acest lucru reprezintă în continuare cea mai optimă alternativă pentru trenurile Diesel. La nivelul europei, sunt doar câteva țări care au în plan introducerea noilor trenuri. Germania, Olanda și Austria sunt tările care au testat această tehnologie inovativă.

Specialiștii sunt de parere că pentru moment, această tehnologie este imposibil de implementat la noi în țară. Pentru a nu pierde banii, autoritățile au la dispozitie jumătate de an pentru a folosi banii în alte scopuri.

Inovațiile aduse de acest proiect

Conform proiectului, garniturile cu hidrogen ar urma să conecteze rute precum, București cu Aeroportul Internațional Henri Coandă, Chitila și Titu, precum și Pitești cu Targoviște.

Pentru o astfel de tehnologie România ar trebui să dispună de o întreagă infrastructură. De la alimentarea trenurilor, până la producerea și furnizarea combustibilului.

În ultimii 20 de ani țara noastră a cumpărat un singur tren electric, care nici până în ziua de azi nu este dat în folosință. Acesta, ar urma să fie pus în circulație abia la finalul anului.

Trenul urma să fie folosit pe ruta București- Constanța. O rută destul de solicitată, mai ales pe timp de vară, dar din cauza neefectuării testelor necesare trenul nu poate transporta calatori.

Proiectul trenurilor cu hidrogen va da rezultate până în anul 2030, susțin specialiștii. Momentan România nu este pregătită din punct de vedere al infrastructurii. Peste jumătate din rețeaua de cai ferate este neelectrificată sau are un ritm electric relativ lent, conform știrilePROTV.