Infofinanciar > Info > Se construiesc noi spitale în România. Banii vin din PNRR
Info

Se construiesc noi spitale în România. Banii vin din PNRR

Proiectul spitalelor regionale de acum 15 ani se reia din 2024
sursa foto: arhivă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat începerea imediată a lucrărilor la 20 din cele 27 de spitale finanțate prin PNRR. Aceste spitale trebuie finalizate până în iunie 2026 pentru a nu pierde fondurile europene alocate.

La conferința „Pria Financing the Healthcare System in Romania”, Rafila a menționat că există și proiecte întârziate care vor fi evaluate în curând. Investițiile acoperă medicina de familie, centrele comunitare integrate, ambulatorii de specialitate și dotarea spitalelor pentru controlul infecțiilor.

Ministerul a semnat 3.200 de contracte, reprezentând peste 98% din fondurile disponibile prin PNRR, și a început deja plățile, care se vor intensifica în perioada următoare.

„Sunt spitale din PNRR, încep lucrările imediat la 20 din cele 27 de obiective care au fost acceptate pentru finanţare. Sunt unii care au anumite întârzieri şi sigur că lucrul acesta o să fie evaluat nu peste mult timp. Bineînţeles, investim în medicina de familie, centrele comunitare integrate, ambulatorii de specialitate în dotarea spitalelor pentru controlul infecţiilor şi toate aceste proiecte sunt în derulare. Am semnat 3.200 de contracte însemnând peste 98% din suma aflată la dispoziţia Ministerului Sănătăţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Am început şi plăţile, dar lucrul acesta se va accelera în perioada următoare când vor exista cereri de plată din partea celor care derulează proiectele”, a afirmat ministrul la Conferinţa „Pria Financing the Healthcare System in Romania”.

„Bani noi” în spitale

Rafila a subliniat necesitatea unor „bani noi” în sistemul de sănătate, menționând că un miliard de euro pe lună reprezintă doar 40% din media UE. El a propus redefinirea pachetului de servicii de bază pentru a stimula dezvoltarea asigurărilor private de sănătate și a unui sistem de deductibilități.

„Este clar că trebuie resurse noi şi atunci resurse noi faci fie prin extindere şi s-a întâmplat anul acesta o extindere a numărului de plătitori de asigurări sociale de sănătate cu vreo 900.000, dacă nu mă înşel, prin includerea unor categorii care fuseseră exceptate în trecut, dezvoltarea asigurărilor private de sănătate, care în România cred că reprezintă sub 1%, dacă sunt corecte cifrele mele, sunt 1% din ceea ce reprezintă asigurările publice. Aici cred că sunt două elemente care ar trebuie să le luăm în considerare: o redefinire a pachetului de servicii de bază cât să fie stimulativă pentru dezvoltarea unor asigurări private şi a unui sistem de deductibilităţi care să încurajeze oamenii să facă aceste asigurări”, a spus Rafila.

Resurse noi în sănătate

Anul acesta, numărul plătitorilor de asigurări sociale de sănătate a crescut cu 900.000 prin includerea unor noi categorii de contribuabili.

În România, asigurările private de sănătate reprezintă sub 1% din totalul asigurărilor publice. Rafila a sugerat că redefinirea pachetului de servicii de bază ar putea încuraja oamenii să opteze pentru asigurări private, adăugând resurse noi sistemului de sănătate, potrivit G4Media.