Infofinanciar > Info > România, pe drumul cel bun! Mircea Geoană anunță viitorul măreț al țării noastre în Europa
Info

România, pe drumul cel bun! Mircea Geoană anunță viitorul măreț al țării noastre în Europa

mircea-geoana stirilekanald.ro
sursă foto: stirilekanald.ro

Secretarului General Adjunct NATO, Mircea Geoană, a ținut joi un discurs la Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală referitor la situația țării noastre în contextul zbuciumat în care se află acum continentul european. Fostul candidat la prezidențiale susține că pentru România se anunță un viitor îmbucurător în care ar urma să avem un rol important din foarte multe puncte de vedere.

„Unde e locul României în acest viitor?”, întreabă Mircea Geoană către public. „În Centrul acestuia. Trebuie să fim kilometrul zero al schimbărilor, borna de la care se măsoară fiecare pas. Sunt sigur că noi, românii am acumulat foarte multă forță și sunt conștient că am tăcut destul. Dar e momentul ca noi să ne regăsim vocea și să se alăturăm, pe deplin meritat, viitorului european”, susține Secretarului General Adjunct NATO.

Mircea Geoană atinge astfel și subiectului tensiunilor de pe continent, subliniind efectele acestora în schimbările ce urmează să apară în ordinea europeană, dar și mondială: „Un întreg sistem global se află în plină transformare”, adaugă acesta. „Linia de demarcație dintre strategic și economic devine din ce în ce mai greu vizibilă. Modelul economic – și politica economică din spatele ei – sunt în plin proces de reinventare”.

România și importanța sa în Europa

În contextul actual european, țara noastră ar avea mari șanse de dezvoltare din punct de vedere energetic în această nouă era ce va să vină, potrivit lui Mircea Geoană: „Germania, cea mai importantă economie a Europei și principalul partener economic, industrial și comercial al României și al regiunii, nu parcurge doar o Zeitenwende – trecerea la o nouă eră. În fapt, este o trezire strategică, economică și digitală, anticipând o schimbare din mers a modelului său economic. Vastul ecosistem industrial german, european și internațional va continua să fie prezent în Europa Centrală și de Est, dar într-o formulă profund modificată, generând transformări masive pe orizontală actualului model industrial central și est-european”.

Adjunctul Secretarului General al NATO subliniază faptul că: „Agregat, economia crește, însă inegalitățile de dezvoltare între regiuni și categoriile sociale sunt mai mari decât înaintea aderării”. Privind strict țara noastră, acesta declară că: „România are a doua cea mai rapidă creștere economică din Europa, dar aceasta nu s-a tradus în reducerea sărăciei”.

Vești bune din partea Băncii Mondiale

„Paradoxul românesc”, așa descrie Mircea Geoană situația României din ultimii ani, adăugând apoi că Romania ar parcurge în prezent „cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie”. Acesta amintește de valoarea produsului intern brut care ar fi „mai mare de patru ori decât în 1989”. Fostul candidat la prezidențiale atribuie termenul de „paradox” pentru că, „totuși, asistăm la un cataclism demografic, cu o populație la nivelul anilor ’60. Pe o suprafață cât a Marii Britanii, vom ajunge să fim țara cu cea mai mică densitate a populației din Europa”.

„Aproximativ 45% din populația țării se află în zonele rurale, unde sărăcia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decât în zonele urbane. Această dualitate puternică este manifestată prin oportunității inegale și un acces inegal la piețe, fapt ce nu se mai întâmplă în niciuna dintre țările Uniunii Europene”, arată un studiu al Băncii Mondiale, citat de către Mircea Geoană în discursul său din Capitală.