Infofinanciar > Lumea la zi > România, mai multe gaze pentru Ungaria! Ce este „Inițiativa Inelul Solidarității”
Lumea la zi

România, mai multe gaze pentru Ungaria! Ce este „Inițiativa Inelul Solidarității”

gds.ro
sursa foto gds.ro

De la 1 octombrie, până la 300.000 de metri cubi de gaze naturale vor putea ajunge în Ungaria din România, în loc de 280.000 de metri cubi pe oră, cât este în prezent. Investiția care a făcut posibil acest lucru a avut loc în cadrul unei cooperări între operatorii de sistem din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, informează Világgazdaság.

Ca urmare a optimizării comune a sistemului de transport între Transgaz S.A. din România și FGSZ Zrt. din Ungaria (furnizori de gaze naturale), capacitatea tehnică a punctului de trecere a frontierei Csanádpalota pentru transportul de gaze naturale din România în Ungaria va crește de la 280 de mii, cât este în prezent, la 300.000 de metri cubi pe oră, începând cu 1 octombrie 2023.

„Inelul Solidarității”

„Dezvoltarea este considerată de către operatorii de sisteme de transport ca fiind un prim pas important al inițiativei „Inelul Solidarității”, care vizează oferirea unor capacități de transport sporite pentru sursele alternative de gaze naturale care vin dinspre sud către regiunea Europei Centrale și de Est, printr-o cooperare strânsă și o dezvoltare progresivă a operatorilor de sistem din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia”, scrie sursa maghiară citată de Hungary Today.

„În 2021, direcția transportului de gaze în Ungaria s-a schimbat semnificativ față de deceniile anterioare. Ruta tradițională de aprovizionare Ucraina-Ungaria a fost completată cu livrări din Serbia, se arată în cea mai recentă publicație comună a Oficiului pentru Energie și a FGSZ pe această temă. La 1 octombrie, nu existau contracte de gaz rusesc din Ucraina, dar importurile din România au crescut semnificativ de la sfârșitul lunii decembrie, iar gazul provine și din Croația”, mai spune sursa.

Gazul din Azerbaidjan

Menționăm că în data de 25 aprilie a fost încheiat un memorandum la Sofia între Azerbaidjan, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România, cunoscut sub numele de „Inelul Solidarității”, care are ca scop dezvoltarea livrărilor de gaze din Azerbaidjan către Europa de Sud-Est și parțial către Europa Centrală, utilizând infrastructura de transport deja existentă.

Pe scurt, obiectivul este ca gazul din Azerbaidjan, care intră în Europa prin conducta TANAP prin Turcia, să fie distribuit în cantități mai mari către regiuni din Europa de Sud-Est, precum Grecia și Italia (prin conducta TAP), dar și către țări din Europa Centrală, cum ar fi Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Astfel, se dorește extinderea rutelor de transport și a interconexiunilor fizice existente, nu numai pe „coridorul sudic”, ci și pe ceea ce este cunoscut ca „coridorul vertical”, informează E-nergia.