Infofinanciar > Info > România lui Elon Musk. Peste 70% dintre români vor mașini hibride sau electrice
Info

România lui Elon Musk. Peste 70% dintre români vor mașini hibride sau electrice

sursa foto CAR Magazine
Credit imagine: CAR Magazine

Românii iau în calcul ca următoarea mașină pe care și-o cumpără să fie hibrid sau electrică, conform unui studiu Reveal Marketing Research. Astfel, peste 34% dintre șoferii României au o mașină achiziționată acum mai puțin de doi ani. Puțin peste 60 de procente din categoria de vârstă 18-24 de ani  dețin vehiculul de mai puțin de 24 de luni.

Când vine vorba de categoria 25-34, Aproximativ 45% din proprietari au cumpărat autoturismul în urmă cu doi ani sau mai puțin. Nu trebuie să uităm, totuși, un lucru: pentru cei mai tineri dintre șoferi, obținerea carnetului poate să coincidă cu achiziția primei mașini.

De interes este și faptul că 42% dintre cei domiciliați în mediul rural și-au luat recent mașină. Procentul este cu 10% mai mare față de categoria celor cu rezidență în mediul urban.  Un principal motiv din spatele acestei diferențe  constă îm nevoia de mobilitate a persoanelor din mediul rural.

A păstra sau a schimba mașina

Aceasta e întrebarea pe care și-o pun cele 27 de procente dintre șoferi care dețin mașina actuală a căror vechime este de 3 până la 5 ani. Cu aceeași nedumerire se confruntă și cei care dețin același vehicul de 5-10 ani și care constituie 21% dintre șoferii cehestionți. Undeva la 18% din din șoferi și-au mai schimbat autoturismul de peste zece ani, în timp ce 35% dintre persoanele de peste 55 ani sunt atașate de mașina pe care au luat-o acum mai bine de 10 ani.

Totuși, 48% dintre cei care conduc vor să facă o schimbare în următorii 1-3 ani. Un procent mai mic, dar semnificativ, de 16%, ar vrea să aleagă alt model chiar în anul curent. 17% dintre persoanele chestionate iau în considerare o nouă achiziție în următorii 3-5 ani.

O altă întrebare adresată eșantionului studiat a fost „Ce tip de mașină ai vrea să cumperi?” Răspunsurile arată o preferință marcată pentru modelele hibrid și electrice.

Fascinația mașinilor electrice

Pare că românii se îndepărtează încetul cu încetul de combustibilii tradiționali. Deși modelele pe benzină sunt în continuare în vârf, reprezentând 64,5% din totalul vehiculelor, șoferii se orientează din ce în ce mai des către motorizări alternative. Astfel, motorina este în scădere, în vreme ce 21,7% dintre românii intervievați au făcut schimbarea spre hibrid sau full-electric. Creșterea cotei de piață este semnificativă, având în vedere că la final de 2021, doar 15,5% dintre vehicule erau alimentate astfel. Aceste informații surprinzătoare vin de la Buletinul Statistic APIA și sunt citate de adevarul.ro într-o expunere extinsă a problemei.

Studiul întreprins de Reveal Marketing Research susține aceste date. Astfel, 43% dintre respondenți consideră că modelele hibrid sunt cele mai fiabile. Podiumul este completat de benzină (25%) și motorină (19%), codașă rămânând opțiunea complet electric (13%).

Care este profilul-robot al cumpărătorului de hibrid? În general, are peste 55 de ani (precum 54% dintre respondenții care au ales hibrid) și locuiește în mediul urban. În total, 73% dintre șoferii chestionați s-ar orienta în viitor către hibrid și full-electric. Repartizarea procentuală este altfel: 49% pentru hibrid și 24% pentru varianta din urmă.

Interesant este că cei mai tineri, Generația Z (18-24) se îndreaptă către extreme. Altfel spus, ei susțin fie trecerea totală către mașinile electrice, fie utilizarea combustibililor tradiționali. La fel de surprinzătoare este preferința lor pentru motorină în detrimentul benzinei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.