Infofinanciar > Info > România, lider al exportului de carne! 7 firme românești sunt în top 10
Info

România, lider al exportului de carne! 7 firme românești sunt în top 10

Carne export mezeluri Sursa foto Pixabay
Sursa foto Pixabay

Antreprenorii români își fac loc în topul exportatorilor de carne. Șapte companii cu conducere românească au pătruns printre cei zece cei mai mari distribuitori de mezeluri și alte produse care au carnea la bază.

Industria mezelurilor este într-o creștere continuă. Acest lucru este motivat și de popularitatea sporită a produselor din categoria ready-meal, care reprezintă mese rapide și ușor de preparate. Sau adesea, chiar lipsite de preparare.

Care sunt companiile de top

Printre cei mai mari exportatori din industria de ready-meal se numără Cris-Tim, Agricola, Scandia și Caroli. Vârful de lance, însă, este Convenience Prod, a cărui conducere este austriacă. Gigantul mezelurilor și-a deschis sedii și în România.

„Prima fabrică în Tunari s-a angajat în producția de frigărui. Astăzi, produsele din carne pane și cele prăjite sunt produse pe 5 linii de producție”, conform paginii web a grupului austriac.

După Convenience Prod, Cris-Tim Companie de Familie își asigură locul al doilea în top, conform unei analize zfcorporate. Studiul de caz poate fi consultat în întregime în ediția print din 2013 a Ziarului Financiar.

„Pentru grupul Cris-Tim cantitatile destinate exportului au crescut constant anual cu cel putin 5%, cu un vârf cons-derabil al piete din Marea Britanie, care a avut o crestere peste medie, de aproximativ 25% fata de anul anterior: focusul nostru este de a continua să dezvoltăm categorii noi de produse într-un mediu extrem de concurențial, produse cu valoare adaugată mare care să ajungă și pe mesele românilor
care sunt departe de casă” a declarat Radu Timiș Jr, CEO al grupului antreprenorial. Cris-Tim face exporturi pe 18 piețe diferite, dintre care două se află în afara Uniunii Europene.
„Exportăm produse din categoriile: mezeluri (salam, parizer, specialitati, cârnati), lactate si produse ready-meal”, a completat directorul general.

Pe locul al treilea în exportul cărnii se află Global Cash and Carry, care are un sediu în Buzău. Firma face livrări atât în România, cât și în alte țări europene, iar portofoliul ei include produse de la Agra’s, Agricola şi Aldi. Cel din urmă îşi va face intrarea şi pe teritoriu românesc, dar deocamdată şi-a amânat inaugurarea. În afara mezelurilor şi produselor ready-meal, Global Cash and Carry distribuie şi alimente din alte categorii.

Avansul industriei ready-meal

Pariul antreprenorilor din industria cărnii a fost conceptul de ready-meal sau mâncare gata să fie consumată. Mezelurile şi alte preparate din carne sunt adesea folosite pentru astfel de produse. Europrod, care aparţine de grupul Agricola din Bacău, a pătruns şi el în topul celor mai mari exportatori, tocmai pe baza acestui pariu antreprenorial.

„Noi am crescut foarte mult la export în categoria de ready-meal. În opt ani am reușit să dublăm producția. La început cred că exporturile reprezentau 7% din producție și acum am ajuns la 31%”, detaliază Grigore Horoi, care conduce grupul Agricola.

Scandia Food, o altă companie de vârf, a raportat creșteri semnificative ale exporturilor. Astfel, în 2022, 25% dintre activitățile sale au fost de export, comparativ cu anii precedenți, când distribuția în afara granițelor era estimată la 10%-15% din totalul tranzacțiilor.

Institutul Național de Statistică (INS) arată că în 2021, România a exportat carne și pește în valoare de 206 milioane de euro. Comparativ cu anul 2017, livrarea peste hotare a crescut cu 40 de procente, reiese din rapoartele INS.

Material preluat din ediția print a Ziarului Financiar din 13 martie 2013.