Infofinanciar > Lumea la zi > România a înregistrat cea mai mare creștere economică! Cum a evoluat situația în UE
Lumea la zi

România a înregistrat cea mai mare creștere economică! Cum a evoluat situația în UE

Harta europa zf.ro
Sursa foto: zf.ro

Economia UE a crescut cu 0,5% şi a zonei euro (cele 20 de state care au adoptat euro ca monedă unică) cu 0,6% în trimestrul doi din 2023. Astfel, România și Irlanda au raportat cel mai semnificativ avans față de 2022.

Comparativ cu perioada similară din 2022, Irlanda şi România au raportat cel mai semnificativ avans, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Creștere față de anul trecut

Economia UE şi a zonei euro au înregistrat creșteri de 1,1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu aceași perioadă similară din anul precedent.

Așadar, în contextul dat, în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai mare avans anual în perioada aprilie-iunie 2023 s-a înregistrat în țările: Irlanda de 2,8%, România de 2,7%, Cipru şi Portugalia ambele cu 2,3%, iar cel mai semnificativ declin în Estonia cu minus 3%, Suedia cu minus 2,4%, Ungaria cu minus 2,3% şi Polonia cu minus 1,3%.

PIB-ul (Produsul Intern Brut) SUA a crescut cu 0,6% în trimestrul doi din anul 2023, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 2,6% în ritmul anual. Așadar, datele Eurostat indică faptul că economia UE a fost stabilă, iar cea a zonei euro a crescut cu 0,3%, în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023. În acea perioadă economia UE a înregistrat un avans de 0,2%, iar cea a zonei euro a rămas stabilă.

Printre statele membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai mare avans în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, s-a înregistrat în Irlanda de 3,3%, Lituania de 2,8%, Slovenia de 1,4% şi România de 0,9%, iar cel mai semnificativ declin în Polonia cu minus 3,7% şi Suedia cu minus 1,5%.

PIB-ul României a înregistrat creșteri

Produsul Intern Brut al României a înregistrat în trimestrul doi o creștere cu 1,1% față de același trimestru al anului anterior.

În comparație cu trimestrul I al acestui an, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,9% în trimestrul II 2023. În primul semestru din 2023, comparativ cu semestrul I 2022, Produsul intern brut a crecut cu numai 1,7%.

În acest context, o analiză realizată de economiștii Băncii Transilvania arată că datele confirmă consolidarea procesului de relansare economică de după pandemie:„Datele confirmă consolidarea procesului de relansare economică post-pandemie în al doilea trimestru al anului curent, dar cu o dinamică anuală în decelerare, evoluție determinată de o serie de factori, inclusiv climatul dificil din sfera comerțului mondial, deteriorarea economiei Zonei Euro (principalul partener economic), nivelurile ridicate ale costurilor de finanțare și incertitudinilor și riscurile din sfera politicii fiscal-bugetare în contextul pre-electoral”, conform sursei economedia.ro.