Infofinanciar > Info > România, împrumuturi de două miliarde de euro și patru miliarde de dolari doar în prima lună a anului. Ce spun analiștii
Info

România, împrumuturi de două miliarde de euro și patru miliarde de dolari doar în prima lună a anului. Ce spun analiștii

Bani
Sursa foto: Cancan

Doar în prima lună a anului 2023, România a împrumutat de pe piețele externe două miliarde de euro și încă patru miliarde de dolari. Analiștii sunt de părere că aceste împrumuturi uriașe au venit în urma scăderii dobânzilor.

În același timp, datoria publică  a statului român se majorează. Cheltuielile sunt tot mai mari, iar banii de la buget tot mai puțini.

Conform datelor oferite de Ministerul Finanțelor, se pare că statul a împrumutat în prima săptămână nici mai mult nici mai puțin de patru miliarde de dolari. Acești bai au o scadență de 5, 10 și 30 de ani.

De asemenea, luni, la începutul săptămânii a mai avut loc un împrumut „mic” de două miliarde de euro, ce au scadențe de 3 și 6 ani. Pentru acest împrumut, România va plăti dobânzi de 5, respectiv 6% pe întreaga perioadă.

Împrumuturi exorbitante ale statului român

Analistul Mihai Roman, profesor de finanțe în cadrul Academiei de Studii Economice din București, spune că aceste împrumuturi, cu toate că au fost unele extrem de mari, au dus la o diminuare a dobânzilor.

„În Ianuarie, suma împrumutată de statul român de pe piețele externe a fost una foarte mare. Pe de o parte, a putut să conducă la o diminuare a dobânzilor, dar există o plasă de siguranță pentru statul român, în ceea ce privește fondurile de care are nevoie pentru cheltuielile din primele 6 luni. Cu atât mai mult cu cât cheltuielile cresc destul de mult, mai ales în prima parte a anului. Pentru acoperirea acestor suplimente de cheltuieli făcute de stat și a acoperi serviciul datoriei externe a fost nevoie de o asemenea dimensiune a împrumutului extern”, a transmis acesta, conform stirileprotv.ro.

De asemenea, vicepreședinte CFA România, Adrian Codîrlașu, spune că acest moment al împrumuturilor a fost bine ales, spre deosebire de luna noiembrie a anului trecut, când ratele de dobândă au avut o valoare exorbitantă.

„Față de noiembrie când ratele de dobândă au fost la maxim, au scăzut chiar și cu 200 puncte de bază, cu 2 la sută, ratele de dobândă la care s-a împrumutat Guvernul. Orice împrumutut prin obligațiuni făcut de statul român are dobânda fixă pe toată durata împrumutului respectiv și variază în funcție de scadența acelui împrumutut – scadența obligațiunii – și poate varia între 4 și 6 la sută, chiar 7 la sută. Ministerul de Finanțate a profitat de această dorință a investitorilor străini de a cumpăra active și a emis de mai mult decât de trei ori, astfel încât să aibă o rezervă constituită pentru încă 2,3 4 luni, de cash. A prins această fereastră de oportunitate și a profitat de ea”, a declarat acesta.

Este exclus riscul unei recesiuni globale

Scăderea inflației în cele mai multe dintre țările dezvoltate a dus și la dobânzi mai mici pe piețele externe. Totuși, există o posibilitate de majorare a dobânzilor având în vedere contextul politic actual.

Veștile sunt unele îmbucurătoare chiar și în astfel de condiții deoarece pentru anul 2023 riscul unui recesiuni globale este exclus.

„La nivel global vedem niște evoluții economice mai bune decât se anticipa. Băncile centrale vor ridica mai puțin agresiv ratele de dobândă de politică monetară, ratele de dobândă vor continua să crească, însă mai lent decât anticipa piața, ceea ce favorizează creșterea economică”, a continuat Codîrlașu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.