Infofinanciar > Info > Oare știm ce fac? România exportă energie ieftin, dar o importă mai scump
Info

Oare știm ce fac? România exportă energie ieftin, dar o importă mai scump

Calitatea vieţii şi bunăstarea socială nu e punctul forte al României
Sursa foto Arhiva companiei

Când penibilul e dus mult mai departe. Oficialii din România se laudă mult și nu neapărat când fac ceva util. Aceștia spun cât de des au ocazia că ”România a devenit exportator net de energie”. Corect. Ei continuă: „Și vom continua să exportăm, România consolidându-și statutul de lider regional în sectorul energetic”.

Și mai corect, pentru că de ce să nu ne adâncim și mai tare în problemă? Cei ce vorbesc despre aceste lucruri uită totuși să menționeze  încă un lucru. Da, România exportă ieftin energie, dar importă scump electricitatea, conform datelor de la Statistica.

Știe România să facă afaceri?

Potrivit datelor, în 2023, România a exportat cu 106,1 euro/MWh, în medie energie. De asemenea, a importat cu 137,7 euro/MWh. La un scurt calcul, importurile au fost cu 23% mai scumpe decât exporturile.

Situația nu a fost diferită nici în 2022. Atunci, statul a importat energie în valoare de 292,8 euro/MWh. Exportul de energie a fost în valoare de 246,3 euro/MWh. Atunci, importurile au fost cu 17% mai scumpe decât exporturile.

În 2023, s-au exportat 11,6 milioane MWh, valoarea totală a acestora s-a ridicat la 1,2 miliarde de euro. În 2022, s-au exportat 7,3 milioane MWh, iar valoarea acestora a fost de 1,7 miliarde de euro.

În ceea ce privește importurile, România a înregistrat un nivel de 8,6 milioane MWh în 2023. În 2022, valoarea exporturilor a fost mai mică 8,5 milioane MWh. Valoarea totală a importurilor anul trecut a fost  de 1,18 miliarde de euro. Valoarea acestora este mai mică față de cea înregistrată în anul 2022, atunci când aceasta s-a ridicat la 2,5 miliarde de euro. Valoarea mai mică înregistrată în 2023 s-a produs din cauza ieftinilor în cazul energiei.

Tranzacțiile României cu alte state

Conform Hotnews.ro, în 2023, România a importat cele mai mari cantități din Ungaria. Bulgaria a fost statul în care s-a exportat cea mai mare valoare, 5,3 milioane de MWh.

De asemenea, România a importat cantități serioase și din Serbia. Valoarea acestora s-a ridicat la 2,3 milioane MWh. Această sunt în creștere față de cele importate în anul 2022. Totuși, trebuie menționat faptul că valoarea acestora au fost și mai mari. România a trebuit să plătească 212 euro/MWh. Exportul către aceeași țară a fost făcut la prețul de 163 de euro/MWh.

Tranzacții s-au făcut și cu Elveția. De aici, România a importat 4,5 milioane MWh. Valoarea importurilor s-a ridicat la 8,8 milioane de euro. Importurile din Ucraina au fost în valoare de 14,6 mii MWh, iar în valută de 1,2 milioane de euro.

Problema pentru exportul ieftin și importul scump este lipsa unei piețe funcționale în România. Nu se pot încheia contracte pe termen lung, la prețuri avantajoase. România exportă în majoritatea cazurilor când nu are nevoie de producția făcută. Atunci, prețurile sunt scăzute.