Infofinanciar > Info > România este aproape intrată în Schengen. Spania e de partea noastră şi face muncă de convingere cu austriecii
Info

România este aproape intrată în Schengen. Spania e de partea noastră şi face muncă de convingere cu austriecii

cresc-tensiunile-viena-bucuresti
Credit imagine: playtech.ro

După ce Lucian Bode a avut o discuţie cu ministrul de Interne al Spaniei, Fernando Grande-Marlaska, acesta din urmă a făcut presiuni asupra omologului său austriac pentru aderarea României la Schengen. Urmează ca Spania să deţină preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2024.

Ministrul spaniol şi cel austriac s-au întâlnit cu scopul de a stabili priorităţile viitoarei Preşedinţii spaniole, iar Grande-Malarska nu a întârziat să sublinieze „angajamentul ferm” pe care guvernul spaniol și-l ia în ceea ce privește aderarea României la zona de liberă circulație.  „Spania este un apărător al măsurilor de cooperare în locul celor de fragmentare”, a mai declarat ministrul de Interne al Spaniei.

Lucian Bode, încântat de sprijinul spaniolilor

Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a făcut o postare amplă pe Facebook, în care laudă eforturile făcute de omologul său spaniol pentru integrarea României în zona Schengen. El a vorbit de asemenea despre Parteneriatul Strategic dintre cele două țări – se fac zece ani de când acest Parteneriat oficializează relațiile bilaterale dintre ele.

„Am avut deosebita plăcere să primesc astăzi vizita omologului meu, Fernando Grande Marlaska Gómez, ministrul de interne din Spania. Domnia sa este un adevărat prieten al României, iar relația bilaterală dintre România și Spania este una specială și se bazează pe un Parteneriat Strategic foarte puternic. Mă bucur că această vizită la București a omologului meu a avut loc în anul care marchează 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic. În domeniul afacerilor interne, țările noastre au abordări convergente și de aceea este important să consolidăm coordonarea la cel mai înalt nivel. Împărtășim aceeași viziune cu privire la importanța combaterii criminalității sub toate aspectele ei și suntem pe deplin implicați în îndeplinirea acestui deziderat”, a declarat el, iar informația a fost preluată de România TV.

Relațiile dintre Spania și România se întăresc înaintea Președinției Spaniole

Lucian Bode a subliniat de asemenea faptul că atât Spania, cât și România așteaptă un an 2024 plin de noi responsabilități și proiecte de îndeplinit pe plan geopolitic – Președinția Spaniei, respectiv aderarea României la spațiul de liberă circulație.

„Spania are o sarcină complexă în față, în calitate de viitoare președinție a Consiliului Uniunii Europene, începând cu luna iunie, iar România are un obiectiv de importanță majoră de îndeplinit cât mai curând – dobândirea statutului de stat membru Schengen.

Cu privire la acest subiect, am subliniat în cadrul discuțiilor avute că România este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen și i-am transmis omologului meu disponibilitatea României de a lucra constructiv, în spiritul valorilor europene, pentru soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an.

Doresc să-i mulțumesc omologului meu pentru vizita în România și să apreciez în mod deosebit discuțiile pe care le-am avut. Pot să afirm, fără să greșesc, că această vizită a deschis un nou capitol în relațiile noastre bilaterale”, a mai spus Lucian Bode în postarea sa de pe rețelele de socializare.