Info

România, construită de muncitorii străini! Lipsa forței de muncă determină angajatorii să apeleze la cetățeni din India și Pakistan

muncitori straini, sursa foto capital.ro
sursa foto capital.ro

Forța de muncă străină devine din ce în ce mai importantă pentru România. Această problemă în expansiune a fost descrisă de Romulus Badea, vicepreședintele Asociației Patronale a Importatorilor de Forță de Muncă.

Guvernul a acordat aprobarea pentru 100.000 de angajați extracomunitari, dar firmele din țara noastră solicită încă 40-50.000 de persoane pe motiv că au nevoie de această forță de muncă. Acești angajați sunt din Pakistan, Bangladesh, Nepal, India și Turcia.

România, construită de muncitorii străini

„Muncitorii străini vin în aproape toate domeniile. Cele mai multe solicitări însă vin din domeniul construcțiilor veneau şi din domeniul Horeca, însă acest domeniu tinde să fie depășit în solicitări de către fabrici din toate industriile, toate domeniile, deci capacități de producție, lucru la linie, produse de serie.

Oamenii aceștia pleacă din țara lor în celălalt capăt de lume, în România, pentru bani, pentru că situațiile economice de acasă de la ei sunt precare, nu reușesc să-și asigure traiul zilnic și atunci pleacă în căutarea unui câștig mai bun.Prin urmare, da, ei vin hotărâți să lucreze, vin hotărâți să câștige bani.”, a spus Romulus Badea, potrivit Antena3 CNN.

Vicepreședintele Asociației Patronale a Importatorilor de Forță de Muncă a mai spus că „În România este un deficit foarte mare, peste un milion de muncitori ca necesar estimat și atunci este o întâlnire a cererii și ofertei. Exodul românilor în străinătate este una dintre cauzele majore ale acestui deficit și aș vrea să subliniez că mulți angajatori români privesc aducerea muncitorilor străini ca o soluție temporară, ca un pansament.”, mai spune el.

Care sunt efectele

„Din păcate, numărul mare de români plecați în străinătate, lipsa școlilor profesionale, lipsa dorinței tinerilor noștri de a mai avea meserii manuale, care implică lucruri în service-uri auto, lucruri în fabrici, mecanici, nu mai vorbesc de agricultură. Deci lipsa dorințelor de a face astfel de munci ne face dependenți de importul de forță de muncă. ”, a notat Badea.

Romulus Badea a atenționat că  „Aceasta nu mai este o soluție pe termen scurt, este o soluție pe termen lung și trebuie să ne obișnuim cu acest gând că într-un orizont mediu și chiar lung. Aceasta este soluția pe care un angajatorii români o vor avea la îndemână”, a mai spus el.

Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a atras atenția asupra fenomenului migrației Românilor „Dacă în perioada 2003-2011 migrația naturală a influențat cu 75% reducerea populației rezidente, în perioada 2012-2021 migrație internațională nu a reprezentat decât 40% din reducerea populației. Pe tot parcursul perioadei de tranziție 1990- 2021 migrația Internațională a redus populația rezidentă cu 70% și factorul natural cu aproape 30%.”, a declarat Tudorel Andrei.