Infofinanciar > Info > România, susținută de bani europeni. Anunțul lui Marcel Ciolacu despre fondurile din PNRR
Info

România, susținută de bani europeni. Anunțul lui Marcel Ciolacu despre fondurile din PNRR

Premierul Marcel Ciolacu
sursa foto arhiva

România are parte de multe beneficii. Țara noastră beneficiază de sume mari din fonduri europene. Potrivit datelor, Guvernul este în așteptarea unui raport din partea Comisiei Europene. Având în vedere cererea de plată cu numărul 3 din PNRR. Premierul Marcel Ciolacu a oferit informații cu privire la banii europeni oferiți țării noastre.

România urmează un parcurs foarte clar către inovare și dezvoltare. În acest sens, avem nevoie de fonduri europene pentru a putea susține toate aceste investiții. În așa fel încât, la nivelul țării să fie implementate proiecte de succes pentru cetățeni. Marcel Ciolacu a vorbit despre cererea de plată numărul 3 din PNRR.

Marcel Ciolacu, despre fondurile europene

Marți, Marcel Ciolacu a făcut o serie de precizări referitoare la cea de-a treia tranșă a PNRR. Celine Gaue, oficialul european pentru PNRR, a vizitat România. În urma întrevederilor cu aceasta, Guvernul așteaptă raportul final din partea Comisiei Europene. În plus, România a utilizat aproximativ 20% din fondurile pe care le-a obținut din primele două tranșe ale PNRR. Astfel, premierul a precizat că este crucial ca România să încaseze toate fondurile din inițiativa europeană.

„Noi avem, ştiţi foarte bine, din sumele din tranşa 1 şi tranşa 2, avem consumate până acum vreo 20%, deci nu se pune problema că România ar rămâne fără bani. Cu adevărat, aşteptăm ultimul raport, după vizita doamnei Celine Gauer şi pe urmă vom face pasul următor. Anul acesta se vor încasa bani. Important e să încasăm suma întreagă”, a spus Marcel Ciolacu.

Relația cu Comisia Europeană

Premierul României a fost întrebat despre relația Guvernului cu Comisia Europeană. Acesta a explicat că discuțiile vor fi realizate în continuare. De asemenea, Ciolacu și-a arătat regretul față de anumite aspecte pe care și le-ar fi dorit să le treacă în PNRR. „Vom continua discuţiile. Ce dezamăgire să am eu pentru lucruri pe care nu le-am trecut eu în PNRR? Comisia vine ne spune şi ne arată lucrurile pe care ni le-am asumat” a spus oficialul.

Liderul Guvernului a precizat că sunt realizate negocieri. În scopul de a modifica anumite praguri greu de atins.  „Ghinea şi Cîţu şi-au asumat acele lucruri în PNRR. Încercăm să negociem, de exemplu cum e la microîntreprinderi unde Ghinea şi Cîţu şi-au asumat că va fi un prag de 60.000. Eu cu domnul Ciucă ne-am asumat că vom scădea de la un milion la 500.000, lucru pe care l-am făcut”, a spus Ciolacu.

Cererea de plată numărul 3

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat că nu există provocări semnificative. În ceea ce privește cererea de plată numărul 3 din PNRR. Pentru a garanta îndeplinirea etapelor și țintelor stabilite, Executivul menține o comunicare continuă cu reprezentanții Comisiei Europene.

„Cererea de plată 3 nu este blocată. Suntem în dialog constant cu reprezentanţii Comisiei Europene, aşa cum am fost la fiecare cerere de plată şi cum e parcursul firesc al aprobării îndeplinirii ţintelor şi jaloanelor din PNRR. Fiecare minister coordonator de reformă are dialog cu CE, actualizări de informaţii şi stadiul jaloanelor. Ne aşteptăm la finalizarea cu succes a procesului şi intrarea banilor în bugetul ţării”, a declarat Adrian Câciu, conform Daily Business .