Infofinanciar > Info > România, pusă în așteptare! Riscăm să dureze încă 13 ani aderarea deplină în Schengen
Info

România, pusă în așteptare! Riscăm să dureze încă 13 ani aderarea deplină în Schengen

Schengen (Sursă foto: rptv.ro)
sursa foto arhiva

Un obiectiv al României este aderarea deplină la spațiul Schengen. Timp de ani de zile au fost realizate acțiuni pentru îndeplinirea acestei dorințe. Totuși, până la acest moment, am reușit să aderăm la spațiul Schengen doar aerian și maritim. Acest fapt a trezit întrebări cu privire la cât timp mai avem de așteptat până la aderarea completă.

Acest subiect a fost abordat de Adina Vălean la Bruxelles, comisar european pentru Transporturi. În marja evenimentului Connecting Europe Days, oficialul a vorbit despre cele două scenarii posibile ale aderării depline.

Aderarea deplină la spațiul Schengen

Adina Vălean a explicat că vorbim de două situații posibile. O variantă este aderarea și cu frontierele terestre până la finalul acestui an. Dar, un scenariu mai pesimist spune că România va mai avea de așteptat mult timp. Astfel, riscăm să așteptăm alți 13 ani pentru a putea intra total în spațiul fără frontiere.

„În teorie, totul este posibil: se poate să intrăm anul acesta, se poate să mai aşteptăm foarte multă vreme. Nu ştim nici viitorul Schengen care va fi. Economic, ne-ar fi foarte util să avem şi Schengen-ul terestru, asta este clar. Şi nu numai economic, ci şi din punctul de vedere al impactului pe care o frontieră Schengen îl are în regiunea respectivă pentru locuitori. Trebuie insistat în continuare şi găsite soluţii politice pentru a rezolva Schengen-ul terestru” a explicat Adina Vălean.

Pregătiri pentru o posibilă aderare

Comisarul european a explicat că în acest proces de aderare sunt și lucruri care depind de noi. Mai exact, trebuie să pregătim frontierele. Pentru a putea adera, România trebuie să aibă un sistem de coadă electronic și parcări securizate cu facilități. De asemenea, este nevoie de introducerea documentele electronice. Care să poată fi verificate online. Toate aceste măsuri există și au fost aplicate în perioada pandemiei.

„Chestiunea cu Schengen este atât de subiectivă încât e greu să fii obiectiv. Pur şi simplu poate să fie un moment pe care nu îl cunoaştem încă, dar care va apărea şi va crea o breşă. La fel de bine se poate să existe o încăpăţânare, o opoziţie la aderarea noastră şi cu spaţiul terestru, care să dureze etern, deci e greu de spus. Ştiu că există ambiţia de a intra cât mai repede. Am văzut şi eu declaraţii care vorbesc despre un proces ireversibil, despre faptul că există speranţă, poate chiar sfârşitul anului” a spus Adina Vălean.

Drumuri care ne leagă de Europa

În cadrul interviului, a fost pusă întrebarea cu privire la infrastructură. Mai exact, dacă autostrada de la Constanța va putea face legătură cu alte state precum Portugalia, care se află la celălalt capăt al Europei. Astfel, oficialul a explicat că această posibilitate este valabilă prin proiectul Trans-European Transport Network. De asemenea, rețeaua de drumuri ar urma să fie gata în 2030, cu ajutorul fondurilor pentru finanțarea infrastructurii.

„Trebuie să avem autostrada de la Constanţa până la frontiera de Vest a României. Asta depinde de noi. Şi mai departe, depinde de fiecare stat membru, dar în principiu fiecare răspunde de dezvoltarea infrastructurii din ţara lui, iar noi sprijinim foarte mult trecerile dincolo de frontieră” a spus Adina Vălean.

Finanțare pentru infrastructură

Potrivit datelor, Comisia Europeană a investit în infrastructura din toată Europa peste 50 de miliarde de euro în ultimii 10 ani.

„50 de miliarde de euro, numai din Connecting Europe Facility. Sunt 1.500 de proiecte. Dar aceştia sunt bani în cofinanţare. Tipul ăsta de mecanism financiar a fost inventat pentru a atrage şi bani privaţi mai ieftini în infrastructură. Cu alte cuvinte, noi sau partenerii noştri financiari – cum e Banca Europeană de Investiţii – garantează cofinanţarea privată. Deci noi, pe lângă cei 50 de miliarde, de fapt am mai atras 71 de miliarde de euro din zona privată” a spus oficialul european.

Restructurarea TAROM

Compania TAROM a realizat un plan de restructurare. Care a fost prezentat la Bruxelles și se așteaptă să primească un răspuns în luna aprilie. Astfel, TAROM ar putea beneficia de ajutor de la stat. Planul de restructurare prezintă obiectivele companiei aeriene. Mai exact, aceștia trebuie să dovedească că vor avea profit și nu vor mai înregistra pierderi.

„Piaţa de aviaţie în Europa este foarte competitivă şi gardianul acestei competitivităţi este Comisia Europeană, care trebuie să aprobe diversele scheme financiare în jurul companiilor aeriene. TAROM are un plan de restructurare pentru a i se aproba un ajutor de stat.  Ajutorul de stat nu-l dă Comisia. Ajutorul de stat vine din bugetul naţional şi Comisia Europeană îl aprobă. Planul de restructurare este bun, e consolidat şi ne aşteptăm la un răspuns, care sper să fie pozitiv” a spus oficialul.

Loc pe listele PNL

Adina Vălean este singura femeie care are un loc eligibil pe listele PNL. Aceasta a precizat că regretă faptul că nu este nicio altă reprezentantă pe listele PNL. „Toate partidele din România performează foarte prost în a nu descuraja femeile să participe la viaţa politică. Pentru că femeile n-au neapărat nevoie de o încurajare, dar au nevoie să nu fie descurajate. Eu cred că e şi o slabă înţelegere. În general, societăţile în care femeile sunt mai implicate în politică sunt şi societăţi mai prospere. Îmi pare rău că nu sunt mai multe femei pe listă” a spus comisarul european, conform stiripesurse .