Infofinanciar > Info > Victor Negrescu, întalnire cu reprezentanții spanioli despre aderarea României la spațiul Schengen. Care este concluzia oficialilor
Info

Victor Negrescu, întalnire cu reprezentanții spanioli despre aderarea României la spațiul Schengen. Care este concluzia oficialilor

victor negrescu, sursa foto G4Media.ro
sursa foto G4Media.ro

Aderarea României la spațiul Schengen este un subiect actual și important de discuție. Spania va prelua președinția Consiliului UE în a doua parte a anului în curs, iar România vrea să se asigure că ne aflăm pe lista de priorități a tării în cauză. În această direcție, eurodeputatul, Victor Negrescu, a efectuat o vizită la Madrid pentru a discuta cu responsabilii spanioli.

Eurodeputatul a avut o serie de întâlniri cu oficiali ai Regatului Spaniei, printre care prim-vicepreședintele Senatului Regatului Spaniei și președinte al PSOE, Cristina Narbona Ruiz, şi secretarul PSOE pentru politici internaţionale şi cooperare pentru dezvoltare şi vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste, Hana Jalloul Muro.

Noua conducere a Consiliului UE, speranță pentru România 

„Am discutat cu mai mulţi oficiali spanioli despre includerea aderării României la spaţiul Schengen, în contextul în care Spania va deţine preşedinţia Consiliului UE în a doua partea a acestui an, în cadrul căreia va organiza cel puţin două consilii de Justiţie şi Afaceri Interne. Una dintre cele mai importante discuţii a fost cu secretarul de stat responsabil de domeniul afacerilor europene şi de viitoarea preşedinţie spaniolă al Consiliului UE, Pascual Navarro Rios, şi am primit asigurări că Spania acordă o atenţie sporită acestui subiect”, a menţionat Negrescu.

Eurodeputatul ne asigură că în urma discuției cu secretarul de stat, Pascual Navarr, aderarea României la spațiul Schengen va fi în topul subiectelor Consiliului UE.  Membrul grupului S&D din cadrul Parlamentului European a declarat că există o șansă ca rezultatul acestor acțiuni să fie unul pozitiv, doar dacă „reprezentanții României vor fi mai incisivi şi profesionişti în abordare” în primele luni ale anului.

Reprezentanții României trebuie să pună presiuni diplomatice

Este foarte important ca subiectul extinderii spațiului Schengen să fie prezent pe agenda de viitor a Consiliului de Justiție si Afaceri Interne. În caz contrar, acest lucru poate reprezenta o problemă de perspective, din poziția priorităților României. Reprezentanții români trebuie să se pregătească pentru un astfel de vot și să lucreze temeinic în scopul obținerii unei decizii pozitive. De asemenea, întreprinderea unor acțiuni, care să aducă subiectul spațiului Schengen pe lista priorităților, poate grăbi demersul legislativ și poate duce la un final productiv pentru România.

„Din păcate, faptul că la viitorul Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne, din 9-10 martie, acest subiect nu a fost inclus pe ordinea de zi ridică multe semne de întrebare şi poate reprezenta o problemă, întrucât un nou vot trebuie pregătit temeinic şi ține de România să creeze un nou moment în care să existe susţinere pentru o astfel de decizie favorabilă”, a semnalat eurodeputatul.

Conducerea actuală suedeză pregătește un posibil vot în luna iunie, dar pentru a face posibil acest lucru, Romania trebuie să pună presiuni diplomatice clare.

„Din informaţiile pe care le am, preşedinţia suedeză la Consiliul UE ar plănui un posibil vot în luna iunie, dar pentru acest lucru este nevoie de mai multă coerenţă şi de o acţiune diplomatică mai clară din partea României”, a menţionat Victor Negrescu, conform Digi24.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.