Info

România apelează la UE în disputa cu OMV Petrom. Refuzul austriecilor de a plăti taxa de solidaritate pune în dificultate Finanțele

OMV Austria Sursa foto TOMIS NEWS
Sursa foto: TOMIS NEWS

Ministerul de Finanțe abordează cu multă atenție refuzul companiei OMV Petrom de a achita taxa de solidaritate impusă de Uniunea Europeană companiilor care activează în sectorul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor. Deși ANAF a luat imediat poziție în această problemă, declarând că va verifica toate companiile care se încadrează în prevederile OUG 186/2022, Finanțele au adoptat o cale mai diplomatică și au făcut apel la competențele și autoritatea Comisiei Europene.

Ministerul Finanțelor va solicita Comisiei Europene informații detaliate asupra modului în care trebuie aplicată Ordonanța de Urgență nr. 186/2022, care trasune în legislația națională Regulamentul UE 2022/1.854. Prin acest regulament, Consiliului Europei a impus statelor membre, cu începere din octombrie anul trecut, obligaţia introducerii unei contribuții de solidaritate temporare asupra profiturilor excedentare generate de companiile din statele membre şi de sediile permanente care desfăşoară activităţi în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor. Solicitarea Finanțelor vizează în moc clar anunțul făcut de OMV Petrom, conform căruia compania nu intră în aria de aplicare a contribuției de solidaritate pentru anul fiscal 2022.

OMV Petrom susține că nu întrunește criteriile financiare

Compania OMV Petrom a anunțat recent că va plăti taxa de solidaritate impusă de Comisia Europeană în Austria, dar nu și în România.

„În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023“, se arată într-un document publicat pe site-ul companiei pe 12 ianuarie.

ANAF anunță verificări în masă

La scurt timp după anunțul companiei OMV Petrom, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat că va demara verificări „la sânge“ la toate societățile comerciale care se încadrează în prevederile OUG nr. 186/2022.

Conform sursei citate, dacă verificarea confirmă obligatitivitatea plății taxei de solidaritate, dar companiile respective vor refuza să o achite, inspectorii ANAF vor veni cu o impunere. „ Nu putem să încălcăm o lege pentru nimeni. Legea prevede ca situaţiile financiare ale societăţilor trec spre auditare la sfârşitul lunii februarie, termenul final de declarare şi depunere a situaţiei financiare este 30 mai, iar data de depunere şi de de plată a contribuţiei de solidaritate este 25 iunie. Dar eu vă spun că nu stăm până la aceste termene, avem modalităţi de a verifica cifrele de afaceri, cu mult timp înainte. În cazul societăţii OMV vă pot spune că de la 1 ianuarie 2022 depune acea declaraţie 407 şi noi ştim în timp real toată contabilitatea şi cifrele pe care le are“, a precizat președintele ANAF Lucian Heiuş, într-o intervenție televizată la Antena 3.

Spre deosebire de ANAF, Ministerul Finanțelor a solicitat oficialilor de la Bruxelles clarificări asupra modului de calcul al taxei taxă ținând cont de criteriul cifrei de afaceri, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.