Infofinanciar > Info > România apare în revista TIME. Ce oraș din țară a ajuns pe lista celor mai frumoase locuri de vizitat din lume
Info

România apare în revista TIME. Ce oraș din țară a ajuns pe lista celor mai frumoase locuri de vizitat din lume

România, steag
Sursa foto: freepik

Revista săptămânală americană, TIME, a introdus România într-unul dintre topurile sale. Țara noastră se află pe lista celor mai bune locuri de vizitat în anul 2023.

„Al patrulea cel mai mare oraș din România și capitala provinciei istorice a Banatului strălucește în 2023, chiar la modul propriu, întrucât a preluat ștafeta de Capitală Europeană a Culturii”, scriu cei de la revista TIME printre mențiunile lor despre Timișoara.

Istoria Timișoarei, în TIME

„Primul oraș din Europa continentală care a introdus iluminatul public electric în 1884 celebrează cu o sumedenie de concerte, expoziții și festivaluri sub sloganul «Luminează oraşul prin tine!»”, mai precizează revista Time, subliniind, de asemenea, că Piața Victoriei din Timișoara este locul în care „au fost aprinse flăcările Revoluției împotriva regimului Ceaușescu”.

„Populația orașului Timișoara a fost inițiatoarea Revoluției române. Între 16 și 20 decembrie 1989, ea a purtat, de una singură, un înverșunat război cu unul dintre cele mai puternice și mai odioase sisteme represive din lume. Inițiatorul Proclamației de la Timișoara a fost scriitorul George Șerban. Pasionat de istorie, a înțeles încă din decembrie 1989 că obiectivele anticomuniste ale Revoluţiei Române trebuie sintetizate într-un document scris. După câteva luni, oamenii fostului regim sunt încă în funcţii cheie. Cei care îşi doreau o democraţie occidentală simt nevoia să acţioneze”, afirmă cei de la Muzeul Național al Banatului, conform celor de la Timiș Online.

„Primul punct al Proclamaţiei de la Timişoara afirmă că Revoluţia Română a fost profund anticomunistă. Următoarele trei avertizează asupra pericolului ca unele categorii sociale să fie instigate împotriva altora. La punctul 5 se cer alegeri libere. Punctele 6 şi 7 sunt o pledoarie contra manipulării prin publicarea de urgenţă în tiraje de masă a unei istorii a comunismului. Se vorbeşte despre înţelegerea rolului pe care mai-marii FSN l-au avut în prelungirea regimului Ceauşescu. Urmează punctul 8, care cere eliminarea comuniştilor marcanţi şi a ofiţerilor de Securitate din cursa electorală. Ultimele puncte se referă la liberalizarea economiei, la descentralizarea administrativă şi la reluarea legăturilor cu exilul românesc”, spun reprezentanții muzeului.

Liderii mișcării de la Timișoara au mers până la București pe jos. Aceștia își doreau să explice în toată țara Proclamația.

„Simbolic, au făcut pe jos drumul până la Bucureşti. Televiziunea de stat şi-a menţinut politica pro-FSN, dar delegaţia de la Timişoara a fost primită cu braţele deschise de partidele istorice, organizaţiile civice şi de protestatarii anticomunişti din Capitală. Poate că multe paragrafe din Proclamaţie par astăzi naive. Altele, deplasate sau redundante. Dar în întregul său – care gravitează în jurul celebrului Punct 8 – ea a fost un strigăt disperat de revoltă împotriva noii puteri şi a tentativelor acesteia de a perpetua un sistem criminal. «Proclamaţia de la Timişoara» a fost, mai presus de orice, un puternic manifest anticomunist legitimat tragic de sângele vărsat în Timişoara şi apoi în toată ţara în decembrie 1989”, potrivit MNaB.

Atracțiile promovate

Printre atracțiile ce vor putea fi vizitate în orașul de pe râul Bega, în acest an, revista TIME a făcut o enumerație ce include și expoziția de cele mai mari dimensiuni cu sculpturi ale artistului român Constantin Brâncuși din ultimii 50 de ani, retrospectiva artistului suprarealist Victor Brauner (în cadrul căreia vor fi aduse opere de la Centrul Pompidou din Paris), și o combinație de festivaluri de muzică și întruniri literare cu laureați Nobel care vor fi structurate în locuri istorice din oraș.

În lista formată de TIME, printre alte țări și orașe, anul acesta sunt incluse: Barcelona, Ierusalim, Kyoto, Republica Dominicană, Parcul Național Yosemite din Statele Unite sau Insula Phuket. Restul listei poate fi descoperită pe site-ul oficial al revistei.

Conform TIME, realizarea listei din fiecare an se face pe baza unor sugestii de la corespondenți și colaboratori de pe întreg globul, conform life.hotnews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.