Infofinanciar > Info > România a rămas în urmă cu modernizarea. AmCham: „Proiectul de țară al generației ’90-2000”
Info

România a rămas în urmă cu modernizarea. AmCham: „Proiectul de țară al generației ’90-2000”

Romania Sursa foto Freepik
Sursa foto: Freepik

AmCham România a transmis faptul că în momentul actual proiectul de țară pentru România ar trebui să fie aderarea la Organizația pentru Cooperare și dezvoltare Economică și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane din Romînia a transmis faptul că aderarea la NATO și Uniunea Europeană au fost proiecte importante ale generației anilor 2000. Având în vedere contextul actual, România trebuie să atingă punctele care să ajute România.

„Aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană sunt văzute la acest moment ca fiind cele mai importante avantaje competitive ale ţării noastre. Au fost, dacă vreţi, proiectul de ţară al generaţiei anilor ’90-2000. La acest moment, proiectul de ţară al României ar trebui să fie aderarea la OECD şi implementarea cu succes a PNRR. Pentru că aderarea la OCDE ne va da posibilitatea ca în continuare să întreprindem acele reforme care să menţină printre cele mai moderne statele a lumii şi să absorbim banii de care avem nevoie pentru a duce mai departe reformele pentru a închide acest decalaj pe care îl avem faţă de ţările dezvoltate din vestul Europei.”, a transmis acesta, conform Agerpres.

„În ceea ce priveşte momentul aderării, ne amintim că din partea OCDE nu există o dată stabilită pentru acest proces şi procesul va depinde de răspunsul României şi de recomandările pentru schimbările de practici, politici şi legislaţie. Sunteţi împreună cu alte patru ţări şi bineînţeles că fiecare ţară va avansa în propriul ritm, important este să realizăm lucrurile împreună prin acest proces de aderare.”, a spus Ulrik Vestergaard Knudsen, secretarul general al OCDE.

Ce este cel mai important pentru România în momentul actual?

De asemenea, prioritățile trebuie să aibă ca scop modernizarea țării, prin reforme, investiții în infrastructură, accelerarea digitalizării serviciilor publice.

Simion atinge în discursul său și promovarea României și crearea unor legături cu țări din Occident și de la Răsărit. Poziția geografică a țării este una extrem de bună în special pentru lanțul de furnizare, datorită ieșirii la mare.

„A promova România nu înseamnă a trimite delegaţii lărgite pentru concedii prelungite în diferite destinaţii exotice, ci să trimiţi oameni competenţi, care să pună în valoare avantajele pe care le are economia României, astfel încât investitorii să fie cu adevărat interesaţi de ţara noastră. Este nevoie de o punte de legătură între Occident și Răsărit. Prin așezarea geografică, România poate fi un hub regional pentru atragerea acestor investiții și pentru a așeza pe lanțul de furnizare, iar pentru acest lucru trebuie să existe eforturi lu promovare activă a României.”, a continuat acesta.

România nu trebuie să aștepte companiile străine să vină, ci este necesar ca țara să fie dusă în atenția acestora. El este de părere că marile companii nu au nevoie de facilități, ci de stabilitate, aici fiind nevoie de încrederea mediului de afaceri.

Camera de Comerț Americană din România (AmCham România) este un reprezentant de top al comunității de afaceri din țară. Aceasta este recunoscută ca un promotor al dialogului public-privat în ceea ce privește problemele legate de climatul de afaceri, politici publice, cu mare impact asupra economiei și competitivității României sau legăturile economice dintre România și Statele Unite.