Infofinanciar > Info > Românii care pot ieși la pensie mai devreme. Se reduce vârsta de pensionare cu până la 3 ani și jumătate
Info

Românii care pot ieși la pensie mai devreme. Se reduce vârsta de pensionare cu până la 3 ani și jumătate

pensii sursa foto arhiva
sursa foto arhiva

Românii se confruntă în acest an cu foarte multe schimbări. Noua lege a pensiilor modifică regulile pe care aceștia le știau. O mulțime de informații i-au luat pe seniori cu asalt în spațiul public. Astfel, au fost prezentate atât aspectele negative, cât și cele pozitive ale noii legi. În acest sens, autoritățile au tras un semnal de alarmă. Cetățenii sunt sfătuiți să se informeze din surse oficiale și de încredere.

Legea pensiilor aduce multe schimbări, care nu sunt ușor de înțeles pentru toată lumea. Românii trebuie să se informeze pentru a cunoaște noile reguli de la nivelul sistemului. În acest sens, există anumiți cetățeni care vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Românii care pot ieși la pensie mai devreme

Recalcularea este cel mai discutat aspect al noii legi a pensiilor. Românii așteaptă cu nerăbdare viitoarea recalculare. Care este în curs de implementare și ar putea duce la creșterea cuantumului pensiilor. Cu toate acestea, în ciuda entuziasmului, există îngrijorări legate de o serie de schimbări. Care vor intra în vigoare odată cu noul act normativ la 1 septembrie 2024.

Potrivit oficialilor, acest nou act normativ nu ar trebui să aducă grijă pe umerii seniorilor. Mai exact, legea poate aduce mulți bani în plus pensionarilor. În cazul celor care nu vor beneficia de majorare, veniturile nu vor scădea. Practic, în urma rezultatului recalculării, pensionarii vor afla dacă primesc bani în plus sau rămân cu aceeași pensie din prezent.

Vârsta de pensionare

Noua lege vine cu schimbări din punct de vedere al vârstei de pensionare. Mai exact, vorbim despre situația femeilor. Vârsta la care se pot pensiona reprezentantele sexului feminin va crește treptat până la 65 de ani. Această vârstă va ajunge să fie valabilă în 2035. În prezent, româncele se pot pensiona la 62 de ani și două luni.

„Astăzi vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Din iulie va fi de 62 de ani și trei luni. Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani, și până în 2035 aceasta trebuie să crească eșalonat la 65 de ani. Dar am venit cu două beneficii importante care să reechilibreze, să balanseze, astfel încât prin noua lege a pensiilor să nu pedepsim femeile, chiar dacă a fost un angajament pe care România l-a luat prin PNRR” a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Beneficii pentru femei

Guvernul dorește ofere un ajutor femeilor care au născut și crescut copii. Astfel, acestea vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Mai mult, proiectul prevede că femeile care au născut cel puțin un copil ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Chiar dacă au realizat doar stagiul minim de cotizare. În prezent, mamele trebuie să îndeplinească condiția de a fi realizat un stagiu complet de cotizare pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare. 

„Cele două elemente din noua lege sunt faptul că vârsta de pensionare se reduce cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani, pentru proprii copii, și până la 14 ani pentru copiii adoptați, astfel încât să avem o reducere a vârstei de pensionare și să recunoști efortul femeilor. Iar al doilea element, faptul că în ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, aceasta este considerată perioadă contributivă”, a explicat Simona Bucura Oprescu, conform Antena 3 .