Infofinanciar > Lumea la zi > Ritmul de dezvoltare al armelor nucleare chineze este fără precedent!
Lumea la zi

Ritmul de dezvoltare al armelor nucleare chineze este fără precedent!

arme nucleare (sursă foto: The New Yorker)

Într-o dezvăluire surprinzătoare, o comisie a Congresului a dezvăluit că China avansează rapid spre atingerea parității nucleare cu Statele Unite și Rusia, obiectivul fiind stabilit pentru mijlocul anilor 2030.

Pentagonul a monitorizat îndeaproape activitățile nucleare ale Chinei. Oficialii și-au exprimat în mod regulat îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență în ceea ce privește amploarea arsenalului nuclear al Chinei.

Ritmul de dezvoltare al armelor nucleare chineze este fără precedent

La 15 noiembrie, Comisia privind poziția strategică a Statelor Unite a declarat în fața legislatorilor americani că amploarea și ritmul de dezvoltare a armelor nucleare ale Chinei este „fără precedent” și „foarte surprinzător”. În prezent, se crede că SUA și Rusia dispun de aproximativ 5500-6000 de arme nucleare. Dintre care, aproximativ 1600 de focoase nucleare strategice active.

Comisia a mai afirmat că China nu ar mai trebui să fie considerată o „amenințare minoră” pe scena strategică globală. Raportul final al comisiei, publicat în octombrie, a exprimat îngrijorări cu privire la peisajul nuclear global. Raportul a avertizat asupra unei potențiale lumi atomice tripolare.

Raportul a subliniat, de asemenea, întârzierea SUA în ceea ce privește sistemele nucleare și tehnologiile emergente. Raportul a menționat necesitatea ca țara să recupereze decalajul. În timp ce China a subliniat în mod constant angajamentul său față de o politică de „descurajare minimă”, evoluțiile recente ridică semne de întrebare cu privire la adevărata natură a ambițiilor sale nucleare.
Analiștii occidentali se tem că atingerea parității nucleare cu SUA și Rusia ar putea conferi Chinei o poziție mai asertivă în afacerile internaționale.

Crește amenințarea Rusiei

Între timp, Rusia a făcut progrese semnificative în modernizarea nucleară strategică. Moscova folosește arme neconvenționale fără echivalent american, cum ar fi armele „tsunami” capabile să inunde coastele.

Prin urmare, raportul a subliniat necesitatea ca SUA și aliații săi să fie pregătiți să descurajeze sau să se confrunte cu Rusia și China în același timp. Asta  având în vedere escaladarea percepută a conflictelor potențiale.

Cu toate acestea, raportul a deplâns absența unei strategii cuprinzătoare pentru a aborda iminenta dublă amenințare nucleară.

De-a lungul anului 2022, armata chineză și-a intensificat manevrele agresive îndreptate împotriva insulei independente Taiwan. Violențele au implicat:

-survoluri cu rachete balistice,

-avioane militare care au intrat în zona de identificare aeriană a Taiwanului

-exerciții pe scară largă în apropierea insulei.

În ciuda faptului că președintele chinez Xi Jinping și-a exprimat dorința de unificare pașnică a Taiwanului cu China, nu a fost exclusă potențiala utilizare a forței militare pentru a atinge acest obiectiv.

Mai mult, agresiunea se extinde dincolo de Taiwan și de țările vecine. Piloții militari chinezi și-au intensificat în ultimii doi ani comportamentul „coercitiv și riscant” împotriva aeronavelor militare americane care survolează Mările Chinei de Est și de Sud, potrivit Eurasiantimes.