Infofinanciar > Lumea la zi > Revoluție în fotbalul mondial! Algoritmul care va schimba totul
Lumea la zi

Revoluție în fotbalul mondial! Algoritmul care va schimba totul

fotbalisti sursa foto ProSport
Sursa foto: ProSport

Compania de inteligență artificială Zone7 din California a creat un algoritm prin care se pot ocoli clipele în care jucătorii pot suferi leziuni. Acesta este deja folost de echipe din NBA, NFL, MLS și Premier League ca o modalitate de a detecta riscul de accidentare.

Liverpool FC a adoptat acest algoritm cu mare efect în chiar acest sezon. Folosind noul instrument, patronii au reușit să reducă numărul de zile pierdute de jucători din cauza accidentării la 1.008 de la peste 1.500 sezonul trecut.

Diverse sporturi au trecut prin grila algoritmului

Conceptul a declanșat adoptarea unor principii bazate pe date din diverse sporturi. Antrenorii și jucătorii încearcă să obțină un avantaj competitiv cu orice preț. Această inovație poate fi cea mai mare schimbare a sporturilor, înclusiv a fotbalului.

Mai mult de 50 de cluburi sportive din întreaga lume  utilizează acum programul inventat de Zone7. Mulți dintre ei doresc să rămână însă în anonimat în efortul de a proteja orice avantaj competitiv pe care îl poate oferi algoritmul.

Zone7 a declarat că s-a aliat cu echipele din Major League Baseball pentru a optimiza volumul de muncă și profilele cinematice ale jucătorilor pentru a detecta preventiv tiparele de risc de accidentare.

Compania din California folosește, de asemenea, modelarea învățării automate pentru a analiza relațiile dintre volumul de muncă și recuperare la jucătorii NBA, precum și pentru a crea procese pentru echipele de fotbal american în jurul riscului de accidentare și a compromisurilor de performanță.

Pentru lumea fotbalului, experții de la Zone7 au lucrat cu echipa spaniolă Getafe în ultimii cinci ani. Acolo algoritmul oferă date de performanță și prezice momentul când jucătorii sunt expuși riscului de accidentare.

Numărul de leziuni musculare a scăzut

Din 2017 până în 2020, clubul a avut o reducere cu 70% a numărului de leziuni musculare  și, în sezonul 2018-19, a avut cel mai mic număr de accidentări dintre toate cele 20 de cluburi din La Liga. Ceea ce este, deja, un mare avantaj.

Pentru realizarea acestui studiu se folosesc mii de parametri de la dispozitive portabile, inclusiv sisteme GPS, plus statistici de sprint în joc, valori ridicate în somn și biomarkeri, totul pentru a evita riscul de accidentare.

Compania susține că poate detecta cu acuratețe 70% din răni cu șapte zile înainte ca posibilitatea ca acestea să apară este iminentă, folosind algoritmi bazați pe datele pe care le colectează.

Alte cluburi de fotbal, inclusiv Rangers, Hull City și echipele MLS Real Salt Lake și Toronto FC, și-au trimis datele către aceasta companie. Acum, responsabilii acestor cluburi  primesc zilnic emailuri cu informații despre jucătorii care s-ar putea rătăci în apropierea așa-numitei „zone de pericol”.

Fondatorul Zone7, Tal Brown, a declarat pentru The Telegraph că „fotbalul a devenit foarte bogat în date și, dacă poți extrage valoare profundă din acestea, atunci poți avea un avantaj competitiv. Acest lucru este deja foarte bine stabilit în domeniul identificării talentelor și acum începe să se întâmple în măsurarea și încercarea de a optimiza bunăstarea și performanța jucătorilor”.