Infofinanciar > Lumea la zi > Revoltă la Parlamentul European. Fermierii iau cu asalt clădirea
Lumea la zi

Revoltă la Parlamentul European. Fermierii iau cu asalt clădirea

proteste-fermieri-Bruxelles
Sursa foto: Arhiva companiei

Protestele producătorilor agricoli care au avut loc în fața clădirii Parlamentului European din Bruxelles au degenerat într-o adevărată revoltă. Fermierii au provocat incendii și au încercat să spargă barierele de securitate. Forțele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

Fermierii au protestat în fața clădirii Parlamentului European împotriva taxelor, a creșterii costurilor și importurile ieftine care le afectează veniturile. Un alt motiv de nemulțumire unanim este cel al normelor ecologice introduse de Uniunea Europeană prin Pactul verde.

Potrivit estimărilor poliției, aproximativ 1.300 de tractoare au blocat principalele rute din oraș. Pe unul dintre ele era afișat un banner pe care scria „dacă iubești Pământul, susține-i pe cei care îl administrează”. Pe un alt banner scria „fără fermieri, fără mâncare”.

Protestele au degenerat rapid în acte de violență. Fermierii au aruncat cu ouă în clădirea Parlamentului European și au declanșat incendii. Apoi au încercat să spargă barierele de securitate din jurul clădirii. Poliția a tras cu gaze lacrimogene și a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea care încerca să dărâme barierele.

Nemulțumiți de taxe și norme

Numeroșii fermieri care au protestat joi la Bruxelles sunt furioși din cauza taxelor și a normelor ecologice impuse de Uniunea Europeană. Aceșita susțin că nu sunt plătiți suficient și că se confruntă cu o concurență neloială din străinătate.

„Dacă vedeți cu câți oameni suntem astăzi aici și dacă vedeți că suntem în toată Europa, trebuie să aveți speranță. Trebuie să avem speranța că acești oameni văd că agricultura este necesară”, a declarat Kevin Bertens, un fermier din apropiere de Bruxelles.

Protestele au izbucnit în întreaga Europă, cu fermieri furioși în Belgia, Spania, Portugalia, Olanda, Germania, Italia și România.

Răspunsuri de forță majoră

Protestatarii de la Bruxelles au obținut deja mai multe răspunsuri. Inclusiv propuneri ale UE de limitare a importurilor de produse agricole din Ucraina. Dar și de relaxare a unor reglementări de mediu privind lăsare terenurilor în afara circuitului agricol.

În Franța, unde protestele sunt în desfășurare de câteva săptămâni, guvernul a promis mai multe ajutoare. De asemenea, s-a renunțat la planurile de reducere treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă.

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre protestele fermierilor spunând că UE ar putea să propună unele ”proceduri de ameliorare”. „Fermierii români au aceleași probleme cu fermierii din Franța, Belgia. Vom vedea cum poate comisia să vină cu anumite proceduri de ameliorare. Culoarele solidarității nu afectează agricultorii din România”, a precizat președintele.

Presiunea alegerilor europarlamentare

Deși problemele legate de agricultură nu au fost pe agenda recentei reuniuni a liderilor UE – care s-a concentrat pe ajutorul pentru Ucraina – premierul belgian Alexander De Croo a sugerat că miniștri vor discuta acum despre criză.

„Trebuie să ne asigurăm că pot obține prețul corect pentru produsele de calitate pe care le oferă. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că sarcina administrativă pe care o au rămâne rezonabilă „, a precizat De Croo citat de news.sky.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru luna iunie a acestui an. Este posibil ca partidele de extremă-dreapta să obțină mai multe voturi, prin atragarea a tot mai mulți fermieri. De altfel, premierul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit peste noapte cu fermierii.