Infofinanciar > Lumea la zi > Revoltă în San Francisco! Oamenii „aruncă în aer” mașinile automate
Lumea la zi

Revoltă în San Francisco! Oamenii „aruncă în aer” mașinile automate

revolta in san francisco
sursa foto arhiva companiei

Sâmbăta trecută, o mulțime din San Francisco a înconjurat o mașină fără șofer, i-a spart geamurile, a pus artificii în interior și i-a dat foc.

Vehiculul, în care nu se afla niciun pasager la momentul respectiv, era deținut și operat de Waymo, unitatea de conducere autonomă a companiei mamă a Google, Alphabet. Acesta era unul dintre primele taxiuri complet autonome din lume. Unii cred că a fost, de asemenea, un simbol al resentimentelor tot mai mari împotriva AI și a Big Tech.

A fost cel mai recent incident dintr-o serie de atacuri asupra vehiculelor cu conducere autonomă din oraș, un grup de activiști dezactivând robotaxi vara trecută prin plasarea unor conuri de trafic pe capota acestora. Frustrările împotriva tehnologiei provin de la o gamă largă de locuitori din San Francisc. De la oficialii orașului care se plâng că acestea obstrucționează vehiculele de urgență până la sindicatele de taximetrie care spun că vor costa locurile de muncă ale șoferilor.

Locuitorii din San Francisco, revoltați

O teamă și mai mare este că pun în pericol viețile oamenilor. Scriitoarea Rebecca Solnit, care locuiește în San Francisco, descrie comportamentul lor ca fiind „neregulat, imprevizibil și tulburător” pentru ceilalți participanți la trafic. „De asemenea, încă nu am văzut un răspuns bun la întrebarea de ce avem nevoie de ele”, a scris ea pe Twitter/X în urma incendierii.

Săptămâna trecută, un taxi Waymo a intrat în coliziune cu un biciclist în San Francisco. Anul trecut, au avut loc peste 130 de incidente, unele soldate cu răniți. Și chiar cu moartea unui câine.

Două dintre aceste incidente din 2023 tocmai au determinat prima rechemare în service a flotei de robotaxi a Waymo. Într-o secvență bizară de evenimente în decembrie anul trecut, două taxiuri Waymo separate s-au ciocnit cu același camion la câteva minute distanță unul de celălalt în Phoenix, Arizona. Waymo a dat vina pe un „scenariu rar” cauzat de unghiul camionului pe șosea, care a făcut ca mașinile fără șofer să „prezică incorect mișcarea viitoare” a vehiculului.

Responsabilitate și siguranță

„Această rechemare voluntară reflectă cât de serios ne luăm responsabilitatea de a ne desfășura în siguranță tehnologia și de a comunica transparent cu publicul, a declarat Mauricio Pena, directorul de siguranță al Waymo, într-un comunicat. „Pe măsură ce deservim tot mai mulți călătorii în tot mai multe orașe, vom continua abordarea noastră de siguranță pe primul loc, lucrând pentru a câștiga încrederea și pentru a promova o comunicare transparentă cu călătorii noștri, cu membrii comunității, cu autoritățile de reglementare și cu factorii de decizie politică.”

Rechemarea voluntară urmează unei rechemări obligatorii pentru Cruise, rivalul Waymo, după ce DMV din California a revocat licența operatorului de taxi autonom. Interdicția din noiembrie anul trecut a venit după ce unul dintre vehicule a târât un pieton pe o stradă din San Francisco, scrie The Independent.