Lumea la zi

Revoltă în rândul fermierilor olandezi din cauza Green Deal! Tractoare și camioane folosite împotriva Guvernului

Revoltă în rândul fermierilor olandezi din cauza Green Deal! Tractoare și camioane folosite împotriva Guvernului
apnews.com

Fermierii olandezi supărați pe planurile guvernului de reducere a emisiilor de carbon au folosit luni tractoare și camioane pentru a bloca drumurile și centrele de distribuție ale supermarketurilor, stârnind temeri de penurie de alimente, în cele mai recente acțiuni din timpul unei veri de nemulțumire în sectorul agricol profitabil al țării.

Conform Apnews.com, cel mai aglomerat hub aviatic din Olanda, Aeroportul Schiphol, a îndemnat călătorii să folosească transportul public pentru a ajunge la terminalele sale, pe fondul temerilor că blocajele vor viza și aeroporturile. Pescarii care acționează din solidaritate cu fermierii au blocat, de asemenea, o serie de porturi. Agitația fermierilor olandezi a fost declanșată de o propunere a guvernului de a reduce emisiile de poluanți precum oxidul de azot și amoniacul cu 50% până în 2030. Guvernele provinciale au primit un an pentru a formula planuri pentru a atinge acest obiectiv.

Un grup de fermieri din provincia Olanda de Nord a purtat discuții cu doi înalți funcționari din orașul Haarlem.
„Preocupările lor sunt înțelese și au atenția noastră absolută. Este bine să fim și să rămânem în conversație unii cu alții”, a scris pe Twitter unul dintre oficiali, Arthur van Dijk. Alte zeci de persoane și-au parcat tractoarele pe un pod peste un canal, forțând barjele de marfă să acosteze de o parte și de alta, deoarece podul nu se putea deschide pentru a le lăsa să treacă.

Se așteaptă ca reformele să includă reducerea efectivelor de animale și cumpărarea unor ferme ale căror animale produc cantități mari de amoniac. Fermierii susțin că sunt vizați în mod nedrept și că nu li se oferă nicio perspectivă pentru viitorul lor.

Poliția a privit, dar nu a luat măsuri imediate luni, în timp ce aproximativ 25 de tractoare au parcat în fața unui centru de distribuție al lanțului de supermarketuri Albert Heijn din orașul Zaandam, la nord de Amsterdam. Pe pancartele și bannerele lipite de tractoare se puteau citi mesaje precum „Fermierii noștri, viitorul nostru”.

Un tractor aflat la un alt protest, în orașul Drachten din nordul țării, îi îndemna pe oameni să „se gândească pentru o clipă la ce doriți să mâncați fără fermieri”.

Pneuri pe rafturile supermarketurilor

Organizația umbrelă a supermarketurilor a cerut poliției să ia măsuri și a avertizat cu privire la posibile penurii pe rafturile supermarketurilor.

„Blocajele centrelor de distribuție îi afectează pe cetățenii din Olanda. Supermarketurile fac tot ce pot pentru a menține magazinele aprovizionate, dar dacă blocajele continuă, ar putea duce la faptul că oamenii nu vor putea să își facă cumpărăturile zilnice”, a declarat Biroul Central pentru Comerț Alimentar într-un comunicat.

Autoritățile rutiere au avertizat conducătorii auto să se pregătească pentru întârzieri și posibile tractoare care se mișcă încet pe autostrăzile din țară, dar au declarat că au existat puține probleme la începutul zilei de luni pentru navetiști, probabil pentru că mulți oameni au ales să lucreze de acasă decât să rămână blocați în trafic.

În weekend, guvernul a numit un intermediar pentru a conduce discuțiile dintre organizațiile de fermieri și oficialii care elaborează măsuri de reducere a poluării. Cu toate acestea, premierul Mark Rutte a exclus posibilitatea de a negocia cu fermierii responsabili de protestele radicale. Grupul de lobby al agriculturii tradiționale LTO l-a descris pe mediator, Johan Remkes, ca fiind „o greutate administrativă cu o cunoaștere profundă” a problemelor și a declarat că este deschis la discuții cu acesta. Potrivit LTO, există aproape 54.000 de întreprinderi agricole în Olanda, cu exporturi în valoare totală de 94,5 miliarde de euro în 2019.