Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Proteste, alegeri electorale și lupte politice
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Proteste, alegeri electorale și lupte politice

revista presei internationale, sursa foto TRT
sursa foto arhiva

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente din ultima perioadă, care au marcat întreaga lume. Principalul partid de opoziție din Turcia a obținut victorii neașteptate în alegerile locale. Partidul Republican al Poporului (CHP) a obținut controlul asupra celor mai mari orașe ale țării.

Printre care se numără Istanbul și Ankara. Învingând Partidul Justiției și Dezvoltării (AK) al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Rezultatele reprezintă o lovitură pentru Erdogan. Care spera să folosească aceste alegeri pentru a-și consolida puterea. Dar și în scopul de a introduce o nouă constituție, probabil menită să-i ofere cel puțin încă un mandat.

Zeci de mii de israelieni au luat parte la proteste la Ierusalim, cerând demisia premierului Benyamin Netanyahu. Protestatarii au cerut alegeri anticipate și un acord pentru returnarea ostaticilor deținuți de Hamas. Netanyahu a declarat că alegerile acum ar „paraliza Israelul” și ar aduce beneficii Hamas. Anterior, oficiali israelieni s-au deplasat în Egipt pentru o nouă rundă de discuții cu privire la un acord de încetare a focului în Gaza.

Revista presei internaționale

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că aproximativ 9.000 de persoane din Gaza trebuie evacuate. Pentru a primi îngrijiri medicale vitale în străinătate. În ultimele zile, au avut loc lupte intense în jurul spitalului al-Shifa. Unul dintre puținele din enclavă care a rămas oarecum deschis. Separat, un oficial din cadrul Departamentului de Stat american a declarat că foametea ar putea fi deja „prezentă” în unele zone din nordul Gaza.

Conflicte în Liban

Trei observatori ONU și un translator au fost răniți de un obuz în sudul Libanului. Ceea ce a atras condamnarea lui António Guterres, secretarul general al organismului. Grupul patrula „Linia albastră”, o zonă tampon de-a lungul frontierei dintre Israel și Liban. Libanul a declarat că o dronă israeliană ar fi fost responsabilă. Israelul a negat acest lucru.

Atac cibernetic

AT&T a declarat că informații personale despre 73 de milioane de actuali și foști clienți ai săi au fost postate pe dark web. Firma de telecomunicații a precizat că numerele de securitate socială se numără printre datele care au fost divulgate. Aceasta a declarat că nu cunoaște încă sursa breșei și că informațiile păreau să fie din 2019 sau de dinainte.

Turcia se pregătește de alegeri

Revista presei internaționale ne arată că turcii s-au pregătit să meargă la urne pentru alegerile locale de duminică. O mare parte a atenției se va concentra pe cursa pentru funcția de primar al Istanbulului. Unde partidul Justiție și Dezvoltare (AK) al președintelui Recep Tayyip Erdogan încearcă să recâștige controlul. Se pare că acest vot va fi foarte probabil să se desfășoare la limită. În alte părți, se așteaptă ca AK să prevaleze în mare parte.

Predicții cu privire la inflație

Jerome Powell, șeful Rezervei Federale, a declarat că se așteaptă ca inflația să scadă. La doar câteva ore după ce indicele cheltuielilor de consum personal (măsura preferată a inflației de către Fed) a arătat că a crescut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 2,5% în februarie. Powell a declarat că, deși drumul este „uneori accidentat”, inflația se îndreaptă spre ținta de 2% a băncii centrale.

Europa, sub presiunea războiului

Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, a declarat că Europa intră într-o „eră de dinaintea războiului”. Acesta a îndemnat țările europene să crească cheltuielile pentru apărare. De asemenea, Tusk a cerut mai mult ajutor militar pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. Afirmând că următorii doi ani vor „decide totul”. Comentariile au fost făcute la câteva zile după ce Rusia a lansat un atac aerian asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. O rachetă a intrat pentru scurt timp în spațiul aerian polonez.

Victorie în competițiile de canotaj

Universitatea Cambridge a învins Oxford atât la cursele anuale de bărci feminine, cât și la cele masculine. Din 2000, Oxford a obținut 13 victorii în cursa masculină, iar Cambridge 11. Un membru al echipei de la Oxford a declarat că o parte din echipajul său a suferit o îmbolnăvire cauzată de E. coli. În ultimele zile, canotorii au fost avertizați să nu intre în râul Tamisa după ce în apă au fost găsite niveluri ridicate de bacterii. Probleme care au la nivel de cauză evacuările de ape uzate generate de către companiile de apă, conform The Economist .