Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Proteste, alegeri și economia americană
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Proteste, alegeri și economia americană

sursă foto: eurofer.eu; revista presei energetice
sursa foto arhiva

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente desfășurate la nivel mondial, care au un impact semnificativ. Acțiunile Apple au crescut după ce gigantul tehnologic a raportat rezultate trimestriale peste așteptări. Veniturile din primele trei luni ale anului 2024 au scăzut cu 4% în ritm anual, la 91 miliarde de dolari. Care este un declin mai mic decât cel prognozat de experți.

Tim Cook, șeful firmei, a declarat că veniturile ar putea crește din nou în acest trimestru. Datorită introducerii funcțiilor de inteligență artificială în dispozitivele Apple. De asemenea, firma a anunțat cea mai mare răscumpărare de acțiuni, în valoare de 110 miliarde de dolari.

Revista presei internaționale

Revista presei internaționale ne arată că Turcia a oprit toate schimburile comerciale cu Israelul din cauza „agravării tragediei umanitare” din Fâșia Gaza. Ministerul turc al Comerțului a declarat că interdicția va fi ridicată. Doar dacă Israelul va permite „un flux neîntrerupt și suficient” de ajutoare în teritoriu. Comerțul dintre cele două țări a fost în valoare de 6,8 miliarde de dolari în 2023. Ministrul de Externe al Israelului a declarat că Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, se comportă ca un „dictator”.

Proteste pro-Palestina în SUA

Președintele Joe Biden a condamnat violențele care au cuprins campusurile universitare din toată America. „Există dreptul de a protesta, dar nu și dreptul de a provoca haos”, a spus el. Anterior, poliția a arestat aproximativ 200 de persoane la Universitatea din California, Los Angeles. După ce manifestanți pro-palestinieni au ignorat ordinele de a se dispersa.

Presiune pe Rishi Sunak

Partidul Conservator britanic, aflat la guvernare, se pregătește pentru rezultate îngrijorătoare la alegerile locale din Anglia și Țara Galilor. Dacă, așa cum se preconizează, va pierde sute de locuri, presiunea va crește asupra premierului Rishi Sunak. Perspectivele conservatorilor la viitoarele alegeri generale erau deja slabe. Boris Johnson, care, în calitate de prim-ministru, a introdus reguli controversate de identificare a alegătorilor, a fost respins de la o secție de votare din cauza lipsei documentelor corecte.

Noi confruntări în Niger

Forțele rusești au intrat într-o bază aeriană din Niger, unde sunt staționate trupe americane. Săptămâna trecută, junta din Niger, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat anul trecut și s-a apropiat de Kremlin, a cerut Americii să-și retragă forțele. Nigerul a fost o bază importantă pentru lupta Americii împotriva terorismului islamist din regiune.

Gazul rusesc aduce pierderi financiare

Gazprom, gigantul rusesc de stat din domeniul gazelor naturale, a raportat o pierdere netă de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023. Este prima sa pierdere anuală în aproximativ două decenii. Firma raportase un profit net de 1,2 mld. ruble în anul precedent. Europa a cumpărat 40% din gazele sale din Rusia în 2021. Dar iernile blânde și războiul din Ucraina au afectat exporturile Rusiei. Care se așteaptă să scadă și mai mult în acest an.

Tranzacții de miliarde de dolari

Sony Pictures, o companie media, și Apollo, o firmă de capital privat, s-ar fi oferit să cumpere Paramount pentru 26 de miliarde de dolari în numerar. Paramount este compusă dintr-un studio de film, un serviciu de streaming și rețele de televiziune. Compania a fost în discuții exclusive de fuziune cu Skydance Media, dar perioada de exclusivitate urmează să expire vineri. Consiliul de administrație al Paramount l-a destituit pe Bob Bakish din funcția de director general la începutul acestei săptămâni. Acesta s-ar fi opus tranzacției cu Skydance.

Viitoarea ofensivă a Rusiei în Ucraina

Revista presei internaționale ne arată că vineri se împlinesc 800 de zile de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. În ultimele luni, forțele rusești au făcut progrese treptate, în special pe frontul de est. Acest lucru se datorează în mare parte puterii lor de foc superioare. În timp ce partenerii occidentali ai Ucrainei ezitau în privința acordării de ajutor militar, producătorii de arme ruși au crescut producția. În unele părți ale frontului, rușii au reușit să tragă 17 obuze pentru fiecare obuz al Ucrainei. Lupte acerbe au loc acum în jurul Chasiv Yar, un oraș din apropierea Bakhmut, pe care Rusia l-a capturat anul trecut. Cucerirea Chasiv Yar ar ajuta Rusia să lanseze atacuri asupra unor orașe mai mari din provincia Donețk.

Oficialii ucraineni se așteaptă ca o ofensivă rusă mai amplă să înceapă luna aceasta. Sosirea ajutorului militar american, pe care Congresul l-a aprobat în cele din urmă la 20 aprilie, ar trebui să ajute Ucraina să respingă acest atac. Cu toate acestea, ar putea dura câțiva ani până când Ucraina va dezvolta capacitatea de a lansa o ofensivă serioasă proprie.

Piața americană a locurilor de muncă

În ultimele patru luni, economia americană a creat peste 1 milion de noi locuri de muncă. O evoluție remarcabil de puternică în condițiile în care șomajul este sub 4%. Vineri, datele pentru luna aprilie vor arăta dacă această demonstrație de forță a continuat. Analiștii se așteaptă să afle că luna trecută au fost create aproximativ 240.000 de locuri de muncă. Cu mult peste media din deceniul de dinaintea pandemiei de Covid-19.

Există îngrijorări legate de creșterea puternică a locurilor de muncă. Mai exact, acest fenomen riscă să determine creșterea salariilor și să alimenteze inflația deja ridicată. Analiștii se așteaptă ca cifrele să dezvăluie, de fapt, presiuni ușor mai slabe. Cu o creștere a salariilor care va scădea la 4% de la an la an. Acest lucru ar sugera că multe dintre noile locuri de muncă ar putea fi ocupate de imigranții recent sosiți. O ofertă mai mare de lucrători dispuși să lucreze ar contribui la atenuarea tensiunilor de pe piața forței de muncă, chiar dacă economia rămâne robustă, conform The Economist .