Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Ce se mai întâmplă prin statele lumii
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Ce se mai întâmplă prin statele lumii

Taiwanul a fost bine pregătit pentru cutremur.
Sursă foto: arhivă

Hamas a declarat că a prezentat „observații” ca răspuns la o propunere de încetare a focului cu Israelul. Sugerând că este aproape de a accepta planul sponsorizat de americani. Mediatorii Qatar și Egipt au confirmat că au primit răspunsul grupului palestinian. Anterior, Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat rapoartele conform cărora Hamas a susținut acordul sunt un semn de speranță. Dl Blinken se află la a opta sa călătorie în Orientul Mijlociu de la 7 octombrie. Este puțin probabil ca Israelul să accepte orice acord care lasă Hamas în controlul asupra Gaza.

Hunter Biden, fiul președintelui Joe Biden, a fost condamnat pentru trei infracțiuni de minciună pe formulare federale pentru a cumpăra o armă. În 2018, Hunter, care a recunoscut că se luptă cu dependența. Afirmase în mod fals că nu are o problemă cu drogurile. Acuzațiile prevăd o pedeapsă maximă de 25 de ani de închisoare. Fiind la prima abatere, este posibil ca el nu primească pedeapsa cu închisoarea.

Cele mai importante evenimente ale zilei

Partidul Conservator din Marea Britanie și-a lansat manifestul electoral. Promițând să reducă taxele și impozitele cu 17,2 miliarde de lire sterline (21,9 miliarde de dolari) pe an până în 2030. Rishi Sunak, prim-ministrul, a declarat că va elimina rata principală a asigurărilor naționale. Pentru persoanele care desfășoară activități independente și o va reduce cu 2p pentru angajați. Prognoza electorală a publicației The Economist sugerează că Partidul Laburist, aflat în opoziție, are mari șanse să îi învingă pe conservatori.

Liderul partidului de centrudreapta din Franța a făcut apel la o alianță cu Raliul Național. Un partid de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, înainte de alegerile legislative anticipate. Alți membri ai partidului Les Républicains au respins comentariile lui Éric Ciotti și i-au cerut acestuia să demisioneze. Doamna Le Pen a declarat că acesta a făcut o „alegere curajoasă”. Anterior, partidele de stânga din Franța au convenit să formeze o alianță.

Premierul Indiei, Narendra Modi, și-a anunțat noul cabinet. El a renumit miniștri de top din mandatul său anterior, inclusiv pe cei responsabili de finanțe, afaceri interne și apărare. Partidul Bharatiya Janata al dlui Modi a câștigat recentele alegeri din India. Dar nu a reușit să își păstreze majoritatea în parlament, ceea ce înseamnă că trebuie să guverneze în coaliție. Cu toate acestea, numirile sugerează că dl Modi deține o putere fermă.

Juriu din Florida a ordonat Chiquita

Departamentul american pentru Securitate Internă a adăugat trei firme la lista tot mai mare de companii chineze. Cărora li s-a interzis să vândă produse în America din cauza legăturilor cu munca forțată. Oficialii au acuzat firmele producătoare de aluminiu, fructe de mare și, respectiv, încălțăminte. Că au participat la programe sponsorizate de guvern care au forțat munca uigurilor și a altor minorități din Xinjiang. În total, 68 de companii au fost interzise până în prezent.

Un juriu din Florida a ordonat Chiquita. Un furnizor multinațional de banane, să plătească 38,3 milioane de dolari către 16 rude ale unor persoane ucise de un grup paramilitar de dreapta din Columbia. Chiquita a fost găsită responsabilă pentru finanțarea Forțelor Unite de Autoapărare din Columbia (AUC) din 1997 până în 2004. Avocații familiilor victimelor au susținut că Chiquita a beneficiat de pe urma relației cu AUC. Care controla regiunile producătoare de banane.

Cifra zilei: 9%, procentul locuitorilor din Chicago care consideră primarul orașului face o treabă peste medie, potrivit unui sondaj realizat la sfârșitul lunii aprilie. 

Benny Gantz părăsește guvernul de urgență

Duminică, Benny Gantz a anunțat că va părăsi guvernul de urgență. Și va reveni în opoziție cu partidul său centrist. Decizia a fost luată ca urmare a refuzului premierului Binyamin Netanyahu de a prezenta un plan cuprinzător postbelic pentru Gaza. Mișcarea dlui Gantz nu va schimba probabil politicile Israelului pe termen scurt și nici nu va răsturna guvernul. Dar dl Netanyahu rămâne sub presiune, de data aceasta din partea partenerilor săi de dreapta.

Aceștia se opun categoric unei propuneri de încetare a focului. Pe care Israelul a făcuto luna trecută către Hamas, susținută de dl Gantz și de instituțiile de securitate israeliene. În schimb, aceștia îi cer să intensifice războiul, atât în Gaza, cât și împotriva Hezbollah în Liban. Marți, secretarul de stat american, Antony Blinken, se află în Israel pentru a îndemna oficialii să meargă mai departe cu acordul. Fără domnul Gantz în cabinetul de război, s-ar putea dovedi chiar mai greu decât înainte să atingă acest obiectiv.

O conferință pentru redresarea Ucrainei

Banca Mondială și alte organisme internaționale estimează că reconstrucția Ucrainei după invazia Rusiei va costa cel puțin 486 de miliarde de dolari. Marți, la Berlin, s-a deschis o conferință pentru a analiza modul în care se poate plăti pentru această reconstrucție și pentru a stimula creșterea economică. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este prezentă la conferință, alături de mulți miniștri de externe occidentali și de oficiali ai Băncii Mondiale și ai altor donatori.
În capitala germană, accentul se pune pe menținerea economiei ucrainene și pe transformarea acesteia întrun succes după război. Asigurarea comerțului și a investițiilor, lupta împotriva corupției, reconstrucția sistemului energetic și îndeplinirea cerințelor de aderare la UE sunt toate incluse pe ordinea de zi. Volodymyr Zelensky este, de asemenea, așteptat să se adreseze Bundestagului pentru a transmite mesajul. Pregătirile au fost dificile pentru președintele Ucrainei. Luni, Mustafa Nayyem, ministrul reconstrucției, a demisionat. Acesta a declarat că guvernul l-a subminat – în parte prin faptul că nu l-a lăsat să participe la conferința de redresare.

Pariul electoral al lui Macron

Marți, în Franța, începe planificarea campaniei electorale pentru alegerile legislative anticipate, care vor avea loc pe 30 iunie și 7 iulie. Emmanuel Macron și-a luat prin surprindere chiar și propriii legislatori atunci când a anunțat duminică decizia cu risc ridicat de a dizolva Adunarea Națională. Președintele Franței a suferit o înfrângere zdrobitoare în acea zi în alegerile pentru Parlamentul European. Raliul Național al lui Marine Le Pen, de dreapta dură, a zdrobit partidul său centrist, Renașterea.
Toate partidele, inclusiv cel al președintelui, se străduiesc să întocmească planuri și liste de candidați pentru ceea ce va fi o campanie scurtă. Stéphane Séjourné, ministrul de externe și șef al Renaissance, a declarat că partidul său nu va prezenta candidați împotriva contracandidaților „republicani” din opoziție, adică a celor care nu reprezintă extremele politice. Ideea este de a crea un front care să împiedice partidul doamnei Le Pen să formeze un guvern. Dar astfel de aranjamente ar putea fi greu de realizat: aceasta este o campanie pentru care nimeni nu s-a pregătit.

Rusia găzduiește diplomații de top ai BRICS

Marți, miniștrii de externe din țările BRICS încheie o reuniune de două zile la Nijni Novgorod, la aproximativ 400 km est de Moscova. Gazdele speră că blocul ar putea sta la baza unei alianțe anti-occidentale: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că BRICS ar putea contribui la crearea unei ordini mondiale „mai echitabile”.
Realizarea acestui obiectiv pare dificilă. Reuniunea din acest an este prima de când blocul și-a extins numărul de membri de la cinci la nouă țări. Nou-veniții, precum Egiptul și Emiratele Arabe Unite, doresc să mențină relații bune cu America. Între timp, statul din Golf se teme de Iran, un alt nou membru BRICS. (Arabia Saudită, marea rivală a Iranului, ia în considerare, de asemenea, o invitație de aderare). Toate acestea complică elaborarea unor politici antioccidentale comune. Cu toate acestea, petrecerea permite Rusiei să arate că își păstrează puterea diplomatică în ciuda izolării sale față de Occident. De asemenea, discuțiile ar putea ajuta Kremlinul să conceapă mai multe soluții de rezolvare a sancțiunilor occidentale și să își mențină economia în funcțiune.

Cea mai veche carte privată din lume

Codexul Crosby-Schoyen face ca Biblia lui Gutenberg să pară o carte nou apărută. Un călugăr din ceea ce este acum Egiptul a copiat acest codex de 136 de pagini la începutul secolului al IV-lea. Cu scris pe ambele fețe ale paginii, cartea era, de fapt, o nouă tehnologie: era mai ușor de citit decât pergamentele folosite în general la acea vreme și conținea mai multe informații. Călugărul scrib era și el un fenomen recent. Creștinii abia începuseră să se retragă în deșertul nord-african.
Tomul, pe care fermierii egipteni lau dezgropat din nisip în anii 1950, include copii ale unor texte teologice precum Cartea lui Iona și prima epistolă a lui Petru. Este cea mai veche carte din lume aflată în mâini private. Actualul său proprietar, Martin Schoyen, un om de afaceri norvegian, își vinde acum colecția: marți, codexul a fost scos la licitație la casa Christie’s din Londra. Cel mai nou proprietar al celei mai vechi cărți a plătit peste 3 milioane de lire sterline (3,9 milioane de dolari), potrivit economist.