Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Cutremur, război, muniție și Disney
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Cutremur, război, muniție și Disney

Taiwanul a fost bine pregătit pentru cutremur.
sursa foto: pexel.com

Cel mai puternic cutremur din Taiwan în ultimii 25 de ani a lovit estul insulei. Cutremurul cu magnitudinea de 7,4 grade a avut epicentrul în mare, la aproximativ 18 km (11 mile) sud de orașul Hualien.

Alerte de tsunami au fost emise în Japonia și Filipine, dar ulterior au fost retrase. Clădiri s-au prăbușit, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în capitala Taipei. TSMC, gigantul taiwanez producător de cipuri, a evacuat mai multe fabrici. Detaliile despre victime sunt puține; rapoartele preliminare sugerează că cel puțin șapte persoane au murit și sute au fost rănite.

Cele mai recente știri globale

NATO va discuta un plan pentru a asigura un pachet de asistență militară pe cinci ani pentru Ucraina în valoare de 100 miliarde de dolari când miniștrii de externe ai alianței se întâlnesc miercuri. Propunerea ar putea fi o modalitate de a asigura asistența pentru Ucraina în cazul în care Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a semnat o lege care reduce vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani, depășind reticența sa față de această mișcare. În decembrie, atunci comandantul-șef al Ucrainei, Valery Zaluzhny, a declarat că dorește să recruteze încă 400.000 de soldați, dar Zelensky părea să fi decis împotriva recrutării de soldați mai tineri. Există temeri că o ofensivă rusă iminentă și puternică ar putea penetra apărarea Ucrainei.

Președintele Joe Biden a declarat că este „indignat și cu inima frântă” de un atac al Israelului care a ucis șapte lucrători umanitari în Gaza. Biden a criticat Israelul pentru că nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii umanitari și civilii, dar nu a indicat nicio schimbare în sprijinul militar al Americii pentru țară. Mai devreme, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a recunoscut că „atacul neintenționat” a ucis „persoane nevinovate” și a jurat să „se asigure că acest lucru nu se va repeta”.

Banca Mondială estimează că cel puțin 18,5 miliarde de dolari în infrastructură din Gaza au fost distruse în conflictul cu Israelul. Aceasta este echivalentul a 97% din PIB-ul combinat al teritoriilor palestiniene în 2022. Distrugerea locuințelor a reprezentat aproximativ trei sferturi din costuri. Până în ianuarie, sistemul de apă și salubritate din Gaza furniza mai puțin de 5% din producția pre-război, potrivit băncii.

Tesla a livrat puțin sub 387.000 de vehicule în primele trei luni ale anului

Tesla a livrat puțin sub 387.000 de vehicule în primele trei luni ale anului, cu 8,5% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut și cu 20,2% mai puțin decât trimestrul anterior. Analistii se așteptau la o cifră de aproximativ 454.000. Competiția tot mai mare din partea producătorilor de vehicule electrice noi, în special cei chinezi, explică în parte scăderea. Acțiunile companiei americane au scăzut cu aproape 30% în acest an.

Casa Albă a instruit NASA să dezvolte un sistem de timp standardizat pentru Lună. Dorește să stabilească o normă internațională într-o epocă de explorare lunară în creștere. Forțele gravitaționale mai slabe ale Lunii înseamnă că timpul acolo se mișcă mai repede. Un nou sistem de timp ar ajuta navele spațiale lunare să își îndeplinească misiunile. Agenția spațială americană are până în 2026 să pună în funcțiune Timpul Lunar Coordonat.

Legea controversată privind imigrația din Texas

Miercuri, Curtea de Apel federală cea mai conservatoare a Americii, va asculta pledoariile orale privind noua lege a imigrației din Texas. Senatul Bill 4 (SB4) face traversarea în Texas de la Mexic cu excepția punctelor de intrare legale o crimă la nivel de stat. Aceasta acordă poliției autoritatea de a aresta persoanele pe care le suspectează că au intrat ilegal în Texas și autorizează judecătorii statului să ordone deportări, puteri în mod normal rezervate autorităților federale. La 19 martie, Curtea Supremă a decis că Texasul poate să pună în aplicare temporar legea în timp ce instanța inferioară deliberază asupra meritelor sale. Dar Curtea de Apel a pus-o din nou în așteptare în acea noapte.

Dezbaterea face parte dintr-un conflict între administrația Biden și Greg Abbott, guvernatorul Texasului, privind modul de gestionare a influxului de migranți. Guvernul federal consideră că își rezervă dreptul de a stabili politica de imigrație, în timp ce Texasul susține că ar trebui să poată să se apere singur. Într-un fel sau altul, cazul va reveni probabil la Curtea Supremă.

Mai multe muniții pentru Ucraina

Jan Lipavsky, ministrul de externe al Cehiei, merită recunoștința colegilor săi NATO la întâlnirea de miercuri. Lipavsky a condus inițiativa guvernului său de a găsi proiectile pentru Ucraina. Ele sunt foarte necesare: în ultimele luni, Rusia a fost înaintea Ucrainei în raport cu cel puțin cinci la unu.

Deși prima tranșă de 800.000 de proiectile nu va ajunge în Ucraina până în iunie, doar știind că vin a redus presiunea asupra comandanților ucraineni de a raționaliza munițiile. Cehii cred că pot găsi până la 1,5 milioane de proiectile în total. Alți membri NATO, inclusiv Norvegia, Germania și Canada, au plătit factura.

Cu toate acestea, această inițiativă nu poate înlocui pachetul de asistență militară al administrației Biden de 61 de miliarde de dolari, încă blocat în Congres. În afara proiectilelor, Ucraina are nevoie de mai multe interceptoare de apărare aeriană în timp ce se confruntă cu un nou val de rachete rusești, precum și cu puternicele bombe plane ale Kremlinului. Doar sprijinul american va ajuta la achiziționarea acestora.

Lupta de putere a proxy-ului Disney ajunge la un climax

Revenirea lui Bob Iger în fruntea Disney nu a fost deloc basmul multor speranțe. Prețul acțiunilor gigantului de divertisment a crescut cu 25% de când Iger s-a întors în noiembrie 2022, o performanță mai bună decât cea a rivalilor săi, inclusiv Warner Bros Discovery și Paramount Global. Dar Iger continuă să se lupte cu acționarii activiști. Aceștia cred că Disney ar trebui să se descurce și mai bine (a fost depășit de indicele S&P 500 al marilor companii americane).

Miercuri, saga va atinge un climax. La adunarea generală anuală a companiei, acționarii vor vota dacă să accepte nominalizările pentru consiliul de administrație propuse de două firme activiste: Trian Partners, condusă de Nelson Peltz, un veteran de pe Wall Street, și Blackwells Capital. Trian dorește tăieri mai adânci de costuri, printre altele. Blackwells crede că acționarii ar putea fi mai bine dacă compania ar fi desființată. Dacă una dintre ele obține un loc la masă, următorul sezon Disney ar putea fi și mai dramatic.

O reducere iminentă a ratei pentru Europa

Joi viitoare, Banca Centrală Europeană ar putea începe să reducă ratele de dobândă. Datele pentru zona euro din luna martie, publicate miercuri, vor arăta că inflația se apropie de ținta băncii de 2%. Economia sugerează că BCE ar trebui să înceapă să taie mult înainte ca inflația să atingă acea țintă.

Germania, Franța, Italia și Spania au raportat deja ratele lor de inflație naționale pentru martie. Numerele lor – 2,3%, 2,4%, 1,3% și 3,2% respectiv – sugerează că 2% este aproape. Există două motive pentru care BCE ar trebui să se grăbească. Politica fiscală poate deveni doar mai strânsă: Franța încearcă să reducă deficitul bugetar. Germania este de așteptat să își limiteze cheltuielile la o dimensiune permisă constituțional. Acest lucru va slăbi economia și mai mult. În al doilea rând, decalajul dintre rata de dobândă actuală a BCE (4%) și rata țintă posibilă (2%) este mare. Atingerea acestuia va necesita mai multe tăieri de 0,25 puncte procentuale decât întâlnirile pe care BCE le mai are în acest an. Este timpul ca banca să privească înainte.

Ar putea dispozitivele medicale să fie alimentate cu oxigen?

Industria tehnologiilor medicale este printre cele mai inovatoare. Dar multe dispozitive medicale electrice sunt încă alimentate de baterii de litiu, care trebuie în cele din urmă înlocuite. Inginerii chinezi care raportează în Chem, o revistă, ar putea să fi dat o nouă viață tehnologiilor medicale prin obținerea de energie din corp însuși. Ei au dezvoltat o baterie implantabilă care funcționează cu oxigen din sânge.

Electrozii bateriei – făcuți din sodiu și aur – reacționează cu moleculele de oxigen pentru a produce electricitate. Inginerii au implantat chirurgical bateriile în spatele șobolanilor și au măsurat producția electrică. Tensiunea de 1,3 volți produsă nu a fost suficientă pentru a alimenta un dispozitiv medical precum un stimulator cardiac. Bateriile metal-O2 pot în teorie stoca mai multă energie decât cele de litiu. Experimentul a avut și beneficii neintenționate. Prin citirea producției bateriei, oamenii de știință au putut monitoriza ritmul în care rana s-a vindecat. Și pentru că bateria consumă oxigen, implantarea acesteia în apropierea tumorilor ar putea înfometa celulele canceroase. Nu o serie rea de efecte secundare, conform economist.com.