Infofinanciar > Lumea la zi > Biden și Zelenski au semnat un acord de securitate pe 10 ani. Trump l-ar putea anula
Lumea la zi

Biden și Zelenski au semnat un acord de securitate pe 10 ani. Trump l-ar putea anula

Zelenski și Biden sursă foto: The Times of Israel
Sursa foto: Arhiva companiei

Președinții SUA și Ucrainei, Joe Biden și Volodimir Zelenski, au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani în cadrul summitului G7 din Italia.

Acordul de securitate semnat de președinții Biden și Zelenski se dorește a fi un pas spre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO.

În cadrul acordului, SUA își reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Luarea de poziție a Casei Albe vine pe fondul unei noi presiuni din partea Rusiei pe frontul estic al Ucrainei.

Acordul prevede că, pentru a asigura securitatea Ucrainei, ambele părți recunosc că este nevoie de o forță militară semnificativă, de capacități solide și de investiții susținute în baza sa industrială de apărare, care să fie în concordanță cu standardele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Potrivit documentului, Statele Unite intenționează să ofere sprijin militar pe termen lung. Acest include atât suport material, cât și instruire și consiliere, susținere, informații, securitate, sprijin instituțional și de altă natură. Sprijinul are menirea de a ajuta dezvoltarea forțelor ucrainene de securitate și apărare care să asigure suveranitatea și independența țării și să descurajeze viitoarele agresiuni, conform The Guardian.

Ce oferă, practic, americanii

Acordul SUA-Ucraina nu necesită autorizarea Congresului. Dar ar putea fi anulat de o viitoare administrație Trump. Biden a declarat anterior că garanțiile pentru Ucraina ar fi echivalente cu cele pentru Israel. Acestea acoperă asistența financiară și militară, precum și posibilitatea producerii în comun de arme.

Ca și în cazul celorlalte pacte bilaterale, acordul cu SUA nu va impune Americii să vină în apărarea Ucrainei în cazul unui atac. Dar ar putea facilita intrarea Ucrainei în negocieri de pace cu Rusia. Acordul ar asigura Kievului ar avea o oarecare siguranță cu privire la ajutorul pe care îl va primi în cazul unui nou atac rusesc.

„Prin semnarea acestui acord, vom trimite, de asemenea, Rusiei un semnal al hotărârii noastre. Dacă Vladimir Putin crede că poate rezista mai mult decât coaliția care sprijină Ucraina, se înșeală. Acest acord va arăta hotărârea noastră și angajamentul nostru continuu.“, a precizat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Încă un acord și cu Japonia

Kievul a semnat 15 acorduri bilaterale de securitate cu alte țări de la începutul invaziei rusești. Pe lista semnatarilor se află deja Marea Britanie, Franța, Germania și Italia. Acordurile bilaterale de securitate prevăd că, în cazul unui viitor atac al Rusiei împotriva Ucrainei, părțile se vor consulta în termen de 24 de ore pentru a stabili măsuri de contracarare și descurajare a agresiunii. Dar un viitor atac nu este definit.

Zelenski a anunțat la summit-ul G7 că Ucraina a semnat un acord și cu Japonia. Acesta oferă Kievului finanțare, securitate, apărare și asistență umanitară.

Pactul pe 10 ani cuprinde, de asemenea, cooperarea pentru reconstrucție și recuperare, a declarat Zelenski. Japonia va furniza Ucrainei 4,5 miliarde de dolari în acest an, a precizat el.

„Acordul include asistență în domeniul securității și apărării, ajutor umanitar, cooperare tehnică și financiară, precum și eforturi comune privind Formula de pace. În plus, acordul implică sancțiuni împotriva agresorului. Dar și eforturi pentru a-l trage la răspundere pe agresor. De asemenea, apreciem foarte mult faptul că Japonia va coopera cu Ucraina în ceea ce privește reconstrucția și redresarea.“, a postat Zelenski pe X.