Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaţionale. Atenția se mută spre China
Lumea la zi

Revista presei internaţionale. Atenția se mută spre China

Vladimir Putin și Xi Jinping Sursa foto The Daily Beast
Foto: facebook

Confruntarea dintre Rusia și Occident și rolul Chinei în ea, respectiv viața politică europeană se regăsesc printre presei internaționale

„Justiția rusă a dispus confiscarea a sute de milioane de euro reprezentând active din Rusia ale băncii italiene UniCredit și ale băncii germane Deutsche Bank, la cererea unei companii ruse de gaze”, scrie Le Figaro. Cele două bănci aveau obligații față de companie pe care nu și le-au mai putut onora din cauza sancțiunilor.

Resurse la gheață

Ziarul elvețian Le Temps semnalează altă sursă de tensiuni: „Rusia a descoperit pe teritoriul britanic al Antarcticii o rezervă importantă de petrol. Echivalentă cu de 10 ori producția Mării Nordului în ultimii 50 de ani. Temerile legate de eventuale foraje cresc”.

Între timp, „noua lege a mobilizării a intrat în vigoare sâmbătă în Ucraina. Kievul își propune să înroleze sute de mii de soldați pentru a-și menține pozițiile contra Rusiei. Dar aceste noi măsuri stârnesc controverse. Și sunt mai presus de toate «prea tardive» în opinia experților”, relatează France 24.

Revista americană Foreign Policy explică de ce strategia americană în Ucraina conține un paradox care impune schimbarea ei. SUA au promis pe de o parte că vor ajuta Ucraina consecvent. Dar, pe de altă parte, ele caută mereu să evite o escaladare cu Rusia. „Luate separat, ambele obiective sunt lăudabile. Dar puse la un loc ele se bat cap în cap. În cele din urmă echilibristica lui Biden va deveni imposibilă.” Biden ar trebui să accepte riscul escaladării, „abandonând un pilon al strategiei. E o alegere dificilă. Dar a nu o face ar putea fi chiar mai riscant”.

La ce e bună NATO

The Guardian se întreabă la ce mai folosește NATO dacă nu e capabilă să salveze Ucraina. „Cea mai puternică alianță din lume nu a putut apăra o democrație europeană vecină și un stat suveran. Extraordinar”.

„Susținătorii sistemului Atlantic pe care l-au construit SUA și Europa descriu strategia de alianță tot mai strânsă dintre China și Rusia drept un «viitor de rău augur». Într-un fel, coșmarul Occidentului devine realitate. Pentru că SUA consideră fiecare apropiere dintre Rusia și China drept o problemă de supraviețuire” – așa comentează ziarul turc Sabah recenta vizită în China a dictatorului rus. „Calda îmbrățișare dintre Xi și Putin reprezintă un afront la adresa Occidentului”, titrează și The New York Times, care apreciază că „pentru ca parteneriatul să rămână solid, Putin va trebui să rămână la putere și să evite o înfrângere umilitoare în Ucraina.