Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Asia, între conflictele din Israel și buna înțelegere China-Japonia-Coreea de Sud
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Asia, între conflictele din Israel și buna înțelegere China-Japonia-Coreea de Sud

revista presei internationale, sursa foto TRT
Sursa foto: arhiva companiei

Un atac aerian israelian asupra unei tabere de corturi pentru palestinienii strămutați din Rafah a ucis cel puțin 35 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Armata israeliană a declarat că analizează incidentul. Dar a insistat asupra faptului că atacul a vizat un complex Hamas. Și a fost efectuat cu „muniție precisă și pe baza unor informații precise”.

Anterior, Hamas a lansat opt rachete de la Rafah spre Tel Aviv, cel mai mare oraș din Israel. Cea mai mare parte a tirului a fost interceptată și nu au fost raportate decese sau răniți.

Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, a obținut o realegere zdrobitoare. După numărarea a 90% din buletinele de vot, Nauseda a obținut 76% din voturi. Războiul Rusiei din Ucraina a dominat campania electorală în această țară, care este membră NATO și susținătoare fermă a Ucrainei. Nauseda a declarat că independența Lituaniei este un „vas fragil pe care trebuie să îl prețuim”.

Revista presei internaționale

Profiturile marilor firme industriale din China au crescut cu 4% în aprilie, în ritm anual. Asta după o scădere de 3,5% în martie. Datele acoperă companiile cu un venit anual de cel puțin 2,8 milioane de dolari. Oficialii chinezi speră că producția acestora va compensa cererea internă slabă și creșterea energiei. Producția industrială a țării este, de asemenea, o sursă tot mai mare de fricțiuni comerciale cu Occidentul.

Li Qiang, prim-ministrul Chinei, a salutat o „relansare” a relațiilor cu Japonia și Coreea de Sud. Li a vorbit la un summit trilateral în Coreea de Sud, primul între cele trei țări în ultimii patru ani. Legăturile Japoniei și ale Coreei de Sud cu America au tensionat relațiile cu China. Cele trei țări speră să reia discuțiile cu privire la un acord trilateral de liber schimb, care sunt în impas din 2019.

Tensiuni în Marea Britanie

Criticile au crescut la adresa promisiunii electorale a lui Rishi Sunak de a reintroduce serviciul național în Marea Britanie, la o săptămână după ce un ministru al apărării din guvernul său a exclus recrutarea pentru a păstra „moralul” militar.

Mai mulți foști ofițeri militari de rang înalt l-au acuzat pe prim-ministru de oportunism înaintea alegerilor din iulie, în care conservatorii săi ar putea fi zdrobiți. Sunak spune că recrutarea va da tinerilor britanici un „sentiment comun de scop”.

Rebelii Houthi eliberează prizonieri

Rebelii Houthi, o grupare militantă susținută de Iran, a eliberat 113 prizonieri pe care i-a luat în timpul războiului lor de zece ani cu guvernul din Yemen. Rebelii susțin că cei eliberați sunt soldați capturați. Guvernul yemenit spune că sunt civili răpiți.

În decembrie, ambele părți au fost de acord să participe la un proces de mediere susținut de ONU. Dar progresele s-au blocat după ce houthi și-au intensificat atacurile asupra navelor din Marea Roșie.

Un zbor cu turbulențe

Un zbor Qatar Airways de la Doha la Dublin a avut parte de turbulențe puternice. A provocat rănirea a 12 persoane aflate la bord. Avionul a aterizat în condiții de siguranță și la timp în capitala Irlandei.

Incidentul are loc la câteva zile după ce un britanic a murit când un zbor de la Londra la Singapore s-a lovit de turbulențe similare. Astfel de incidente rămân rare, dar schimbările climatice le fac mai severe.

Spiritul industrial al Germaniei

Luni, 27 mai, Institutul Ifo, un think-tank economic german, a publicat indicele climatului de afaceri, un indicator lunar al optimismului corporatist. Întreprinderile germane au fost în ultima vreme sub un nor. Creșterea economică a țării a rămas în urma restului Europei timp de mai mulți ani.

Dependența puternică de gazul rusesc a lăsat Germania expusă atunci când fluxurile au fost întrerupte după invazia din Ucraina. Între timp, sectorul manufacturier, renumit pentru producția de mașini de înaltă calitate, se confruntă cu concurența vehiculelor electrice chinezești. Iar producătorii de automobile se tem că ar putea fi excluși de pe piața chineză profitabilă, pe măsură ce Europa încearcă să se „decupleze”.

Dar încrederea revine. Prețurile la energie au scăzut, iar economia se redresează. Economiștii prognozează că indicele climatului de afaceri va urca la 90,3 în mai, față de 89,4 în aprilie (100 este egal cu media anului 2015). Acesta ar fi cel mai ridicat nivel din această perioadă a anului trecut, când industria mergea bine, lucrând pentru a rezolva un stoc de comenzi pandemice.

Reînvie protestele în Georgia

Luni, demonstranții care au umplut străzile din Tbilisi, capitala Georgiei, timp de câteva săptămâni, vor avea un nou motiv de protest. Guvernul intenționează să anuleze un veto prezidențial asupra unui proiect de lege, adoptat inițial la 14 mai, care ar obliga multe organizații finanțate din străinătate să se înregistreze ca „purtătoare a intereselor unei puteri străine”. Criticii se tem că legea va fi folosită pentru a reduce la tăcere vocile critice. Și pentru a submina eforturile țării de a adera la UE. America se îndreaptă deja spre impunerea de interdicții de călătorie pentru cei care au emis legea. UE ar putea urma.

Dacă liberalii georgieni vor reveni la putere după alegerile parlamentare din octombrie, probabil că vor elimina legea. Dar principalul partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită, nu se bucură de încrederea celorlalte partide liberale din cauza unor scandaluri foarte grave care au avut loc ultima dată când a fost la putere, între 2004 și 2012. Președintele Salome Zourabichvili i-a îndemnat pe liberalii din Georgia să se unească. Aceștia se vor strădui să țină cont de apelul ei.

Statele insulare mici, dar puternice

Începând de luni, în mijlocul clădirilor strălucitoare și a plajelor din Antigua și Barbuda, reprezentanții statelor insulare mici în curs de dezvoltare vor petrece trei zile în care se vor gândi la chestiuni mai puțin idilice. În principal la amenințările reprezentate de schimbările climatice. Aceasta este cea de-a patra reuniune a clubului de 39 de membri din 1994 până în prezent.

Deși generează doar 0,2% din emisiile de carbon la nivel mondial, SIDS sunt expuse în mod special la creșterea nivelului mării și la fenomene meteorologice extreme. Sunt astfel afectate de încălzirea globală mai devreme și mai grav decât alte țări. În plus, economiile lor se bazează adesea pe sectoare expuse la risc. Precum turismul și pescuitul. Gestionarea pericolelor cu care se confruntă aceste țări în timp ce își dezvoltă economiile este tema summitului din acest an.

SIDS joacă un rol important în stabilirea agendei în cadrul negocierilor internaționale privind clima. Este de așteptat ca discuțiile și deciziile lor, în special cererile adresate țărilor bogate de a oferi mai mulți bani, să se răsfrângă asupra COP29, conferința ONU privind clima, care va avea loc în noiembrie în Azerbaidjan.

Reuniunea anuală a Băncii Africane de Dezvoltare

Luni, când acționarii Băncii Africane de Dezvoltare se vor reuni la Nairobi, Kenya, nu va fi prea mult timp pentru discuții mărunte. Cea mai importantă instituție de dezvoltare din Africa, care împlinește anul acesta 60 de ani, investește în principal în drumuri, porturi și alte infrastructuri, cu scopul de a reduce sărăcia într-o regiune care găzduiește 70% din persoanele extrem de sărace din lume. Banca estimează că este nevoie de aproximativ 130-170 de miliarde de dolari pe an pentru dezvoltarea infrastructurii pe continent.

Anul acesta, țările africane se confruntă cu o criză acută de finanțare. Potrivit Fondului Monetar Internațional, fluxurile de capital sunt la cel mai scăzut nivel de la criza financiară mondială din 2007-2009. Banca Africană de Dezvoltare speră să folosească aceste reuniuni pentru a convinge alte instituții de dezvoltare, precum Banca Mondială și FMI, să direcționeze mai multe resurse către continent și să sprijine proiecte mai mari pe perioade mai lungi de timp.

Capodopera pierdută a lui Caravaggio

Numele tabloului se potrivește cu ocazia. Pe 27 mai, „Ecce Homo”, va fi expus în public pentru prima dată de când Michelangelo Merisi, mai cunoscut sub numele de Caravaggio, l-a pictat în urmă cu patru secole. Tabloul, care îl înfățișează pe Hristos defilând înainte de crucificare, a fost deținut în acești ani de proprietari privați.  Și a fost atribuit în mod greșit unui artist obscur și nu maestrului baroc italian.

Abia în 2021, atunci când o casă de licitații din Madrid a pus ochii pe lucrarea zgâriată și erodată, și a avut o ofertă de pornire de doar 1 500 de euro (1 627 de dolari), Muzeul Național Prado din oraș a apelat la experți pentru a-i verifica proveniența. Aceștia au fost unanimi. Aceasta era o lucrare pierdută a lui Caravaggio, ale cărui picturi sunt apreciate atât pentru raritatea lor, abia 60 au supraviețuit, cât și pentru calitatea lor. Un britanic a cumpărat „Ecce Homo” pentru 36 de milioane de euro și a împrumutat tabloul, acum restaurat, la Prado până în octombrie, informează economist.com