Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Atacul de la Moscova și visul nuclear al lui Kim
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Atacul de la Moscova și visul nuclear al lui Kim

atac-moscova-sala-de-concerte
Foto: facebook.com

Fără nicio dovadă, Rusia a acuzat Ucraina pentru atacul de la Moscova, titrează The New York Times. Șeful serviciilor ruse FSB, Alexandr Bortnikov, a acuzat Kievul și serviciile secrete occidentale că ar fi facilitat atacul terrorist. Asta deși atacul din Rusia a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic-Provincia Khorasan, ISIS-K, detaliază La Libre Belgique.

Atacul de la finele săptămânii trecute ar trebui să servească drept un semnal de alarmă și în afara Rusiei. Gruparea a mai pus la cale atentate letale și în Pakistan și Iran, atenționează Financial Times.

Atacul din Rusia a pus în alertă Europa

Europa trebuie să-și eficientizeze controlul la granițe, pentru a combate pericolul islamist, titrează The Spectator și comentează: „Acum, Europa se confruntă cu o nouă amenințare, tot una de natură a îngrijora mult populația. Se vor suplimenta oare controalele la granițe? Ar fi inutil. Pericolul islamist se află deja aici”. În ianuarie 2023, experți în securitate și servicii de informații avertizau că pericolul reprezentat de grupările teroriste islamiste e tot mai mare. Ele pot folosi rutele migratorii pentru a-și trimite în Europa detașamentele morții. Și islamismul a evoluat, dar nu denotă vreun indiciu că ar slăbi, chiar din contră, prinde putere – și concomitent suferă mutații. Hamas, Al-Qaeda și ISIS au proferat toate amenințări la adresa Europei, în ultimele luni: trei tulpini ale aceluiași virus letal islamist, conchide The Spectator.

Amenințarea teroristă rămâne greu de prevenit, fie în Rusia, fie în altă parte, crede 20 Minutes, amintind de atacurile din Statele Unite în 2001, din Franța în 2015, din Belgia în 2016 sau din Regatul Unit în 2017. Teroriștii ISIS au reușit să se strecoare în multe țări cu servicii de informații eficiente, avertizează 20 Minutes.

Cyberwar

SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă acuză China de atacuri cibernetice, Cutia Pandorei fiind deschisă de Londra. Unde se vorbește despre o „provocare epocală” la adresa securității naționale și o „amenințare la adresa democrației”, acuzând deschis Beijingul că s-ar afla în spatele atacului cibernetic prelungit împotriva arhivelor Comisiei Electorale Britanice, desfășurat începând din august 2021, scrie Avvenire. La rândul său, China a protestat vehement acuzând în special Statele Unite că lucrează pentru „glorificarea așa-ziselor atacuri cibernetice chineze”, precizează ziarul italian.

Kim, the Nuke

Coreea de Nord  extinde un sit despre care se crede că este o instalație nucleară. El se află aproape de capitala țării, la Kangson, potrivit unei noi analize, , notează Newsweek.

Coreea de Nord a declarat că își crește producția militară. A și testat o serie de noi arme capabile să transporte focoase nucleare. Asta înseamnă, de la o rachetă balistică intercontinentală la un sistem de arme nucleare subacvatice.