Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Energetice: Subsea Integration Alliance câștigă contractul pentru proiectul Raven Infills din Egipt
Lumea la zi

Revista Presei Energetice: Subsea Integration Alliance câștigă contractul pentru proiectul Raven Infills din Egipt

Petrol
Sursă foto: The Progressive

În ultimele decenii, petrolul a fost una dintre cele mai importante resurse naturale pentru economiile lumii, fiind utilizat ca sursă principală de energie în numeroase sectoare industriale, de transport și de producție. În ultima perioadă, guvernele din întreaga lume au luat decizii importante cu privire la industria petrolieră.

Atsfel, starea petrolului din lume a devenit o preocupare majoră pentru guverne, companii și cetățeni deopotrivă. Iată cele mai recente acțiuni luate în industria petrolului din întreaga lume.

BP alege Subsea Integration Alliance pentru proiectul de legătură cu două foraje în West Nile Delta

Subsea 7 a anunțat atribuirea „un contract substanțial” Subsea Integration Alliance de către BP și partenerul său JV, Wintershall Dea pentru proiectul Raven Infills în larg al Egiptului. Sfera contractului acoperă o legătură cu două foraje în blocul West Nile Delta. Aceasta presupune proiectarea, achiziționarea, transportul și instalarea a aproximativ șase kilometri de țevi flexibile, ombilicale și structuri submarine asociate la adâncimi de apă de aproximativ 800 de metri.

Olivier Blaringhem, directorul executiv al Subsea Integration Alliance, a comentat: „ Acest premiu consolidează și mai mult parteneriatul nostru în curs cu BP în Egipt. Prin colaborarea noastră timpurie la acest proiect, BP și Subsea Integration Alliance au lucrat împreună pentru a dezvolta o soluție optimizată pentru domeniul Raven, prezentând munca noastră eficientă în echipă.”

Potrivit companiei, managementul de proiect și inginerie sunt deja în derulare și vor fi gestionate de la birourile sale din Franța, Marea Britanie și Portugalia. BP este operatorul proiectului de gaze offshore West Nile Delta și are o participație de 82,75%, în timp ce partenerul său, Wintershall Dea, deține restul de 17,25%, scrie Offshore Energy.

Franck Louvety, vicepreședintele Africa, Orientul Mijlociu și Caspian, Subsea 7, a remarcat:  „Suntem încântați să ne consolidăm prezența în Egipt și să continuăm să construim pe relația noastră de lungă durată și de succes cu BP.  Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu BP pentru a livra proiectul cu succes și în siguranță, maximizând în același timp obiectivele de producție ale clientului.”

Situate la 65 până la 85 de kilometri în largul coastei Alexandriei, câmpurile blocurilor de concesiune offshore WND în apă adâncă din Marea Mediterană au fost descoperite între 2000 și 2010. Potrivit Wintershall Dea, proiectul WHD de 9 miliarde de dolari este unul dintre cele mai mari proiecte din Marea Mediterană și constă din cinci câmpuri cu 25 de sonde producătoare. Primul gaz din proiect a fost produs în 2017 din câmpurile Taurus și Libra.

La începutul lui februarie 2019, două câmpuri suplimentare, Giza și Fayoum, au început producția, iar al cincilea și cel mai mare câmp, Raven, a urmat în 2021. În timp ce instalațiile de procesare onshore au o capacitate totală de procesare a gazelor de 1,4 bcf standard de gaz pe zi, gazul produs este alimentat în rețeaua națională egipteană.

Subsea Integration Alliance a obținut mai multe acorduri anul trecut, inclusiv un alt contract cu BP în noiembrie 2022 pentru a sprijini dezvoltarea proiectului de dezvoltare a gazului Cypre al gigantului petrolier, situat în largul Trinidad și Tobago.

ICGB va testa interesul pentru extinderea capacității de gaze în a doua jumătate a 2023

ICGB, operatorul interconectorului de 3 miliarde m³/an Grecia-Bulgaria (IGB), intenționează să efectueze un test de piață pentru extinderea acestuia la 5 miliarde m³/an în a doua jumătate a acestui an, a declarat directorul executiv Teodora Georgieva pentru Argus.

Războiul din Ucraina a dus la „schimbări semnificative” în sectorul energetic în regiune și în întreaga Europă, țări precum Bulgaria și vecinii săi „căutând în mod activ surse diverse și de încredere” de gaz și GNL, a spus Georgieva. Această situație „face ca opțiunea de creștere a capacității IGB să fie logică din punct de vedere comercial în această etapă”, iar ICGB este deja în discuții în acest sens cu operatorul grec de sistem de transport DESFA și operatorul conductei TAP. Firma intenționează să înceapă un proces de capacitate incrementală în a doua jumătate a acestui an, a spus ea, adăugând că o extindere a făcut întotdeauna parte din viziunea proiectului, dar „nu ne așteptam să se întâmple atât de curând după lansarea comercială”, citează Argus Media.

Dar ICGB „nu a fost identificat ca beneficiar al finanțării UE pentru extinderea conductei IGB, așa că nu ne așteptăm să primim fonduri de la UE” pentru extindere, a spus Georgieva. Costul extinderii este încă de determinat, deoarece un studiu de fezabilitate ar urma să fie efectuat numai după finalizarea cu succes a testului de piață.

Extinderea necesită construirea unei stații de compresoare pe partea greacă la Komotini, un proiect aflat în construcție de către DESFA și planificat să fie finalizat cel mai devreme în octombrie 2024, conform celui mai recent plan de dezvoltare pe 10 ani al DESFA. Stația de compresoare ar permite, de asemenea, IGB să primească gaz direct de la rețeaua greacă, în timp ce în prezent conducta poate primi gaz doar de la TAP.

Lansarea terminalului GNL Alexandroupolis din Grecia, planificată pentru începutul anului viitor, „va permite IGB să-și atingă capacitatea maximă”, provocând o „schimbare majoră” a poziției Bulgariei pe harta energetică a regiunii și permițând accesul la noi piețe și oportunități, spuse Georgieva.

O extindere de peste 5 miliarde m³/an este teoretic posibilă, dar ar necesita probabil construirea unei infrastructuri suplimentare, cum ar fi o altă conductă și o stație de comprimare, deși s-ar putea face studii suplimentare pentru a evalua dacă infrastructura existentă ar putea găzdui debite mai mari, a spus Georgieva.

IGB este o parte esențială a proiectului „coridorul vertical” care leagă Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, precum și inițiativa mai recentă String condusă de Bulgaria, care urmărește să faciliteze fluxurile suplimentare azere către Europa.

BOTAȘ oferă o nouă explicație despre gazele naturale utilizate în industrie

BOTAȘ a făcut o declarație despre gazele naturale utilizate în industrie și electricitate și producția de energie electrică. Iată care este tariful actualizat.

BORU Hatlan ile Petrol Tașima A.Ș. (BOTAȘ) a anunțat că „începând cu data de 1 mai 2023, prețurile cu ridicata ale gazelor naturale utilizate în industrie au fost reduse cu 52,43 % până la 63,63 %, pe baza prețurilor din octombrie 2022”.

Într-o declarație scrisă emisă de BOTAS, se precizează că „prețurile noastre angro la gazele naturale sunt stabilite la cel mai rezonabil nivel posibil, ținând cont de condițiile de piață, de condițiile economice ale țării, de stabilitatea prețurilor pe piață, de deciziile Autorității de Reglementare a Pieței Energetice cu privire la tarife și de modificările componentei de cost a cheltuielilor de achiziție și de exploatare, și sunt oferite consumatorilor. În acest context, nu au fost modificate prețurile angro la gazele naturale care vor fi valabile începând cu 1 mai 2023.

Pe de altă parte, pe baza prețurilor din octombrie 2022, a avut loc o reducere de la 52,43 % la 63,63 % a prețurilor angro la gazele naturale utilizate în industrie începând cu 1 mai 2023 și o reducere de 51,52 % a prețurilor angro la gazele naturale utilizate pentru producerea de energie electrică, confrm SteelRadar.

De asemenea, s-a precizat că, dacă se iau în calcul prețurile din Indicele prețurilor energiei în gospodării (HEPI), țara noastră are cel mai mic preț al gazelor naturale în gospodării dintre țările europene, după Ucraina și Ungaria.”

Investițiile SOCAR Turkiye au ajuns la 18 miliarde de dolari

Investițiile SOCAR Türkiye au ajuns la 18 miliarde de dolari, relatează Azernews, citându-l pe CEO-ul SOCAR Turkiye, Elchin Ibadov în interviul acordat instituțiilor media internaționale.

„SOCAR este cel mai mare investitor străin direct din Turcia. Fiind o companie care activează în domeniul energiei, care este unul dintre cele mai prioritare domenii pentru întreaga lume, SOCAR Türkiye își va continua activitățile de consolidare a economiei Azerbaidjanului și Turciei. Cu personalul nostru competent, vom servi economia, industria și dezvoltarea socială a Turciei timp de mulți ani”, a spus el.

SOCAR Türkiye este una dintre cele mai importante exploatații industriale din Turkia. Activitățile companiei acoperă multe sectoare, inclusiv petrochimie, rafinare, gaze naturale, comerț, transport și distribuție. SOCAR Türkiye și-a început activitățile comerciale în Turkiye în 2008, după ce a cumpărat 51% din acțiunile Petkim. Compania lucrează prin trei unități de afaceri separate: rafinărie și petrochimie, gaze naturale și management de portofoliu. Acesta include cele mai bune companii din acestă clasă: Petkim, STAR Refinery, SOCAR Storage, SOCAR Ticaret, Petkim RES, în Business Unit Refinery & Petrochemical Business Unit; SOCAR Energy Trading, Bursagaz, Kayserigaz, Enervis în Business Unit Gas; Millenicom, SOCAR Terminal, SOCAR Fiber, SOCAR R&D, SOCAR Insurance și TANAP în Business Unit Portfolio Management, potrivit Azernews.

Rusia a importat 5 miliarde de metri cubi de gaz din Turkmenistan în 2022

„Gazprom” a achiziționat aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Turkmenistan în 2022, conform acordului încheiat de părți, a declarat ambasadorul Rusiei la Ashgabat A. Blokhin într-un interviu pentru TASS.

Potrivit părții ruse, în 2021, „Gazprom” a achiziționat aproximativ 10 bcm de gaz din Turkmenistan. Blokhin a spus că „Gazprom” are un acord cu Turkmenistanul până în 2024, acesta a fost prelungit anul trecut.

Ambasadorul a adăugat, de asemenea, că Federația Rusă și Turkmenistanul încă mai au un interes reciproc în cooperare în ceea ce privește crearea de instalații subterane de stocare a gazelor, iar negocierile continuă pe această temă. Turkmenistanul exportă gaze naturale în China, aprovizionează Rusia și, de asemenea, vinde volume mici de schimb cu Azerbaidjan prin Iran, scrie Caspian Barrel.

Turkmenistanul va dezvolta o conductă pentru a exporta gaze în Europa

Turkmenistanul lucrează la dezvoltarea unui gazoduct pentru a exporta gaze naturale în Europa, în timp ce construcția gazoductului TAPI avansează într-un „ritm alert”, a declarat președintele țării, Serdar Berdimuhamedov, în cadrul unui forum al investitorilor desfășurat la Dubai la 26 aprilie.

Potrivit unei prezentări la forum, gazoductul Est-Vest ar urma să furnizeze gaze prin Marea Caspică. Președintele nu a oferit detalii despre proiect.

Președintele a declarat că investitorii străini sunt bineveniți să participe la gazoductul TAPI, care traversează Afganistanul și Pakistanul până în India. Gazele naturale transportate prin gazoduct sunt mai atractive decât GNL, deoarece nu trebuie transportate pe cale maritimă și, prin urmare, au emisii mai reduse, a declarat la conferință Muhammetmyrat Amanov, directorul general al TAPI Pipeline Co. Conducta „va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și va ajuta la îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris și la sustenabilitatea țărilor TAPI”, a spus el.

Turkmenistanul însuși dezvoltă proiecte de reducere a emisiilor, inclusiv o centrală solară-eoliană de 10 MW, potrivit organizatorilor forumului. Construcția a început și se așteaptă să fie funcțională în ianuarie anul viitor la lacul Altyn Asyr, a declarat ministrul Energiei, Hajymuhammet Rejepmyradov, în cadrul forumului, pentru S&P Global Commodity Insights.

Țara este al patrulea cel mai mare emițător de metan din lume din producția de petrol și gaze, cu 4,9 milioane de tone pe an, după Rusia, SUA și Iran, a declarat Saamir Elshihabi, lider principal, tranziție energetică, COP28 EAU, la forum, citând datele AIE. Dubai va găzdui conferința privind schimbările climatice timp de două săptămâni, începând cu luna noiembrie.

Emiratele Arabe Unite au investit în Turkmenistan în sectoarele petrolului, gazelor și energiei regenerabile în ultimele două decenii, inclusiv prin Dragon Oil, Masdar și ADNOC, și rămân „încrezătoare” că acest sprijin va „servi în continuare Turkmenistanului ca furnizor global de energie”, a declarat ministrul de stat al EAU, Ahmed Ali al Sayeh, în cadrul forumului, informează SP Global.

Turkmenistanul deține a patra cea mai mare rezervă de gaze din lume, după Qatar, Iran și Rusia, cu aproximativ 50 Tcm de rezerve dovedite, a declarat președintele Turkmengaz, Batyr Amanov, în cadrul forumului. Contractul de foraj pentru a doua etapă a câmpului de gaze Galkynysh este în curs de negociere în acest moment, a adăugat Amanov.

Turkmenistanul este cel mai mare furnizor de gaze prin conducte către China, a declarat președintele CNPC Middle East, Wang Guihai.

ADNOC a participat la rafinarea, comercializarea, forajul, upstream și infrastructura din Turkmenistan timp de aproximativ 15 ani, a declarat Mohamed Saif al Aryani, vicepreședinte executiv al ADNOC International.

Turcia este pregătită să înceapă lucrările pentru tranzitul de gaze din Turkmenistan către Europa, a declarat președintele turc Recep Erdogan la 14 decembrie 2022, în urma unei întâlniri cu omologii săi din Turkmenistan și Azerbaidjan în stațiunea turkmenă Avaza.

Bidirecționalitatea gazoductului Trans-Balcanic permite gazului azer să ajungă în Balcani

După asigurarea bidirecționalității primei ramuri a gazoductului Trans-Balcanic, prin care gazele naturale au fost transportate prin Ucraina, prin România și Bulgaria până în Turcia, a devenit posibilă transportarea gazelor naturale din Grecia și Turcia în Bulgaria, a declarat pentru Trend ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ungariei în Azerbaidjan, Tamas Torma.

„O astfel de dezvoltare a infrastructurii înseamnă că gazele naturale care vin din Azerbaidjan pot ajunge în regiunea noastră. Rolul cheie al acestei rute în diversificarea surselor de gaze naturale pentru statele membre ale UE a fost, de asemenea, subliniat în planul REPowerEU al Uniunii Europene din mai 2022”, a declarat Torma.

Potrivit raportului Ministerului Energiei, în perioada ianuarie-martie 2023, Azerbaidjanul a exportat gaze naturale către Europa (2,9 miliarde de metri cubi), Türkiye (2,7 miliarde de metri cubi) și Georgia (0,9 miliarde de metri cubi).

În perioada de raportare, 1,4 miliarde de metri cubi de gaze au fost exportate în Türkiye prin intermediul gazoductului Trans-Anatolian, scrie Trend.

Germania va dezvălui planul pentru rețeaua de hidrogen în timpul verii

Germania va anunța detalii despre dezvoltarea unei rețele de hidrogen înainte de vacanța de vară, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck, în weekend, la Kiel.

Guvernul și operatorii de sisteme de transport al gazelor lucrează la proiectarea unei coloane vertebrale pentru o rețea de hidrogen, a declarat Habeck, citat de mass-media germană.

Acum trebuie clarificat cine va prelua costurile construirii rețelei de hidrogen, deoarece operatorii de rețea vor trebui să construiască conducte pentru a transporta un combustibil care nu este încă disponibil și care va veni în cantități mari în cinci sau șase ani, a menționat Habeck. Cu toate acestea, un model de piață bun ar permite operatorilor să facă acest lucru și, dacă nu, vor trebui să fie sprijiniți, potrivit ministrului, relatează Renewablesnow.

Anul trecut, agenția germană pentru energie DENA a solicitat o distribuție echitabilă a riscurilor între stat, operatorii de rețea și utilizatorii rețelei de hidrogen, pentru a asigura securitatea investițiilor și a stimula construirea unei infrastructuri naționale de hidrogen. Potrivit DENA, planurile de dezvoltare a infrastructurii necesare sunt suspendate din cauza lipsei unei garanții suficiente a investițiilor.

De asemenea, se derulează dezbateri cu privire la faptul dacă Germania ar trebui să înființeze o companie de rețea de hidrogen deținută de stat, care să concureze cu operatorii existenți ai rețelei de gaze. Astfel de considerații ale guvernului federal se confruntă cu opoziția organizațiilor industriale Zukunft Gas și a Asociației germane pentru hidrogen și pile de combustie (DWV), care spun că companiile existente de gaze ar fi mai eficiente în dezvoltarea infrastructurii necesare.

Comisarul european pentru energie: Azerbaidjanul este furnizor paneuropean de gaze naturale

Azerbaidjanul este un furnizor paneuropean de gaze naturale. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a notat marți acest lucru pe Twitter.

„Astăzi, am găzduit dialogul UE-Azerbaidjan privind energia cu ministrul [azer], Parviz Shahbazov, pentru a discuta în continuare despre parteneriatul nostru strategic. Azerbaidjanul este un furnizor paneuropean de gaze naturale. Dar cooperarea noastră merge mai departe decât gazul [natural], cu potențial masiv în domeniul energiei regenerabile”, a scris Simson.

Ea a adăugat că Europa a ieșit din această iarnă cu înmagazinări de gaze naturale pe jumătate pline, prețuri mai stabile la gazele naturale și o perspectivă pozitivă pentru iarna viitoare.

„Am realizat acest lucru datorită acțiunilor cetățenilor UE și ale partenerilor noștri de încredere, cum ar fi Azerbaidjanul. Amândoi suntem foarte dedicați să realizăm parteneriatul nostru strategic”, a adăugat comisarul european pentru energie, potrivit News.