Infofinanciar > Esential > Revista presei energetice. Polonezii cer 1,3 miliarde de euro despăgubiri de la gigantul rus Gazprom pentru încetarea livrărilor de gaze
Esential

Revista presei energetice. Polonezii cer 1,3 miliarde de euro despăgubiri de la gigantul rus Gazprom pentru încetarea livrărilor de gaze

Gazprom Sursa foto ZDG.md
Sursa foto: ZDG.md

Revista presei energetice din ultimele zile arată o serie de informații importante din această industrie cu adevărat esențială la nivel mondial. Astfel, aflăm cum polonezii cer peste un miliard de euro despăgubiri de la gigantul Gazprom, după ce rușii au întrerupt livrarea de gaze către Varșovia.

De asemenea, România a comandat un studiu de fezabilitate pentru evaluarea transportului maritim de gaze azere și recent au fost livrate 28 km de conducte pentru terminalul GNL Alexandroupolis, din Grecia.

Operatorul polonez de conducte solicită 1,3 miliarde de euro de la Gazprom

Proprietarul secțiunii poloneze a gazoductului Yamal, EuRoPol Gaz, cere despăgubiri de peste 6 miliarde de zloți (1,3 miliarde de euro) de la Gazprom pentru pierderile acumulate ca urmare a faptului că gigantul energetic de stat rus a oprit livrările de gaze anul trecut.

Vestea că EuRoPol Gaz a depus o plângere la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm a fost raportată ieri de Business Insider Polska și ulterior confirmată de ministrul activelor de stat, Jacek Sasin, transmite Notes from Poland.

Firma cere rambursarea a 848 de milioane de zloți din taxele de transport al gazelor din 2006 până în 2009, răscumpărate de către Gazprom în 2010, cu condiția ca operatorul rus să transmită gaze până în 2045 și ca compania poloneză să încaseze bani din aceste transporturi. În plus, EuRoPol Gaz estimează aproximativ 5,4 miliarde de zloți din veniturile din taxele de transport al gazelor până în 2045 ca fiind pierdute din cauza opririi de către Gazprom a transporturilor de gaze către Polonia în aprilie anul trecut, în urma refuzului Varșoviei de a plăti combustibilul din ruble.

Gazprom - sursa foto - antena3.ro

Gazprom – sursa foto – antena3.ro

Documentele văzute de Agenția poloneză de presă (PAP) arată că EuRoPol Gaz a cerut Gazprom la sfârșitul lunii aprilie să plătească sumele solicitate. După ce firma rusă a refuzat, EuRoPol Gaz a cerut arbitrajul pe 9 mai. Gazprom nu a comentat încă public. Polonia preia activele Gazprom în țară, ceea ce înseamnă cota firmei ruse în secțiunea poloneză a gazoductului Yamal.

În noiembrie anul trecut, guvernul polonez a anunțat că preia temporar participația de 48 % a Gazprom la EuRoPol Gaz pentru a asigura „buna funcționare” a firmei și „securitatea infrastructurii critice”.

Într-o dispută anterioară, în 2020, tribunalul de arbitraj de la Stockholm a ordonat Gazprom să plătească PGNiG, 6 miliarde de zloți pentru perceperea unor prețuri la gaze care nu reflectă realitățile pieței.

Anul trecut, într-un caz separat, Gazprom a câștigat un apel împotriva unei amenzi de 29 de miliarde de zloți care i-a fost aplicată de autoritatea antitrust din Polonia pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 fără a solicita mai întâi aprobarea Poloniei.

România a comandat un studiu de fezabilitate pentru evaluarea transportului maritim de gaze azere

Premierul moldovean Dorine Recean a declarat că țara sa nu mai depinde de aprovizionarea cu gaze rusești.

„Moldova nu mai este dependentă de gazul rusesc, deoarece a reușit să renunțe la consumul său prin conectarea la rețeaua energetică europeană. Dacă în urmă cu un an 100% din resursele energetice consumate de Moldova erau din Rusia, acum republica poate face față fără furnizarea de gaz sau electricitate rusească. Moldova nu mai consumă gaz rusesc. Este integrat în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial”, a declarat Recean, joi, la deschiderea forumului privind securitatea în regiunea Mării Negre și Balcanilor de la București.

La rândul său, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat un ordin pentru un studiu de fezabilitate al transportului de gaze azere pe ruta Kulevi-Constanța.

Proiectul prevede construirea unei stații de lichefiere a gazelor în Kulevi (Georgia) și a unei stații de lichefiere în Constanța (România), introducerea gazului în conducte, de unde poate fi transportat în orice direcție. „Aceasta este o opțiune suplimentară pentru alimentarea cu gaze a Europei, dacă se va dovedi viabilă, va contribui la transformarea României într-un hub de gaze pentru țările vecine, Moldova, în primul rând”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Caspianbarrel.org.

Grecia construiește o unitate offshore plutitoare

Corint Pipeworks care produce țevi din oțel, parte din Cenergy Holdings, a livrat 28 de kilometri de țevi pentru terminalul GNL offshore din Alexandroupolis, Grecia. Compania a fost contractată în septembrie 2022 pentru a livra 28 de kilometri de țevi din oțel SAWL de 30″, inclusiv acoperire anticorozivă și acoperire cu greutăți din beton.

Fiind dezvoltat de compania elenă de utilități Gastrade, proiectul Alexandroupolis LNG cuprinde o unitate offshore plutitoare, de stocare și regazeificare (FSRU) pentru recepția, stocarea temporară și regazeificarea GNL, un sistem de acostare și un sistem de conducte de transport al gazelor submarine și onshore, prin care gazele naturale vor fi livrate sistemului național de transport al gazelor naturale din Grecia (NNGTS) și ulterior consumatorilor finali.

Se preconizează că construcția și exploatarea conductei vor consolida rolul strategic al Greciei, ca centru energetic pentru întreaga regiune a Europei de Sud-Est și vor oferi surse și rute alternative de aprovizionare cu gaze naturale, sporind securitatea aprovizionării și autonomia energetică, scrie Offshore-energy.biz.

Proiectul Alexandroupolis FSRU a fost lansat oficial pe 3 mai 2022 și se preconizează că va începe să funcționeze până la sfârșitul anului 2023. Capacitatea sa de regazeificare contractată a ajuns deja până la 60% din capacitatea sa tehnică de 5,5 miliarde cbm pe an.

Transportatorul de GNL de clasă DNV, Gaslog Chelsea, care va deservi terminalul offshore de GNL Alexandroupolis, este transformat într-un FSRU la șantierul naval Keppel din Singapore.

Iranul este interesat să importe 4-5 milioane de tone de produse petroliere rusești

Iranul și-a exprimat interesul de a furniza produse petroliere rusești în nordul țării, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak într-o conferință de presă la Teheran.

„Partea iraniană și-a exprimat interesul pentru furnizarea de 4-5 milioane tone de produse petroliere în nordul Iranului. În principiu, astfel de livrări sunt posibile, acum Ministerul Energiei va rezolva aceste probleme cu companiile noastre. Aici este necesar să se ia în considerare condițiile de preț și capacitățile de infrastructură, inclusiv utilizarea portului Makhachkala, infrastructura feroviară”, a spus el.

petrol rusesc sursă foto dreamstime

petrol rusesc sursă foto dreamstime

„Acestea sunt fie provizii la nord pentru a fi utilizate în nordul Iranului, fie, eventual, provizii la nord, cu un loc de consum în sud. Din punct de vedere al livrărilor generale, nu contează, pentru că vor fi provizii în nord”, a adăugat Novak. El a subliniat că nu se pune problema aprovizionării cu petrol. „Partea iraniană și-a exprimat dorința de a primi produse petroliere. Nu avem capacități adimensionale, așa că stabilim priorități în cadrul capabilităților comune”, a explicat vicepremierul.

Xi Jinping dezvăluie un mare plan de dezvoltare pentru Asia Centrală

Președintele chinez Xi Jinping a dezvăluit vineri un plan măreț pentru dezvoltarea Asiei Centrale, de la construirea infrastructurii până la stimularea comerțului, asumând un nou rol de lider într-o regiune care a fost în mod tradițional o sferă de influență a Rusiei.

China este pregătită să coordoneze strategiile de dezvoltare cu Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan și să promoveze modernizarea tuturor, a spus Xi într-un discurs la un Summit China-Asia Centrală din nord-vestul Chinei.

„Acest Summit a adăugat un nou impuls dezvoltării și revitalizării celor șase țări și a injectat o puternică energie pozitivă în pacea și stabilitatea regională”, a declarat Xi mai târziu, la o conferință de presă cu omologii săi din Asia Centrală.

„Vom promova împreună o nouă paradigmă de cooperare profund complementară și la nivel înalt de câștig reciproc.”

Prin angajamentul său, China s-a plasat în fruntea cursei pentru influența politică și activele energetice în regiunea bogată în resurse, Rusia fiind distrasă de războiul din Ucraina și retragerea forțelor americane din Afganistan diminuând prezența SUA în regiune.

Cele cinci foste republici sovietice, cu o rețea de coridoare comerciale, oferă Chinei rute alternative pentru transportul de combustibil, alimente și alte mărfuri în cazul unor perturbări în altă parte.

Angajamentele de sprijin și cooperare de la summitul de două zile vor prezenta un contrast cu o imagine „negativă” a Chinei invocată la un summit al liderilor Grupului celor Șapte din Japonia de vineri. Sprijinul Chinei pentru Asia Centrală pare să fie, de asemenea, o contrapondere la acuzațiile SUA de diplomație coercitivă.

Xi Jinping Sursa foto Sky News

Xi Jinping Sursa foto Sky News

Xi a mai afirmat că țările din Asia Centrală și China ar trebui să aprofundeze încrederea și să ofere „sprijin clar și puternic” pentru interesele fundamentale precum suveranitatea, independența, demnitatea națională și dezvoltarea pe termen lung. El nu a menționat Ucraina, care, la fel ca națiunile din Asia Centrală, făcea parte din Uniunea Sovietică.

„China este pregătită să ajute țările din Asia Centrală să-și îmbunătățească aplicarea legii, securitatea și construcția capacităților de apărare”, a spus el.

China va îmbunătăți, de asemenea, acordurile bilaterale de investiții și va crește volumul de mărfuri transfrontaliere cu regiunea, a spus Xi.

Acesta va încuraja întreprinderile finanțate de chinezi din Asia Centrală să creeze mai multe locuri de muncă, să construiască depozite și să lanseze un serviciu special de trenuri menit să promoveze turismul, a adăugat el.

„Pentru a ne consolida cooperarea și dezvoltarea din Asia Centrală, China va oferi țărilor din Asia Centrală un total de 26 de miliarde de yuani (3,8 miliarde de dolari) ca sprijin financiar și granturi”, a spus Xi.

Comerțul bidirecțional dintre China și Asia Centrală a atins anul trecut un record de 70 de miliarde de dolari, Kazahstanul fiind lider cu 31 de miliarde de dolari, în timp ce China caută legături mai profunde în căutarea unei mai mari securități alimentare și energetice.

Xi a spus că construirea liniei D a conductei de gaz natural China-Asia Centrală ar trebui accelerată. El a cerut, de asemenea, Chinei și Asiei Centrale să își intensifice comerțul cu petrol și gaze, să dezvolte cooperarea energetică între lanțurile industriale și să stimuleze cooperarea în domeniul energiei noi și al utilizării pașnice a energiei nucleare.

Pe termen mai lung, China sprijină construirea unui coridor de transport internațional peste Marea Caspică și ar consolida construirea nodurilor de transport ale serviciilor de trenuri de marfă China-Europa, a spus Xi.

Prețurile gazelor au ajuns la cel mai scăzut nivel din decembrie ’21

Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut, ajungând la cel mai scăzut nivel din decembrie 2021, sub 35 de euro pe MWh, au arătat luni ultimele date de piață.

Cererea scăzută și gradul ridicat de ocupare a instalațiilor europene de stocare a gazelor naturale au fost factori majori ai prețurilor atât de scăzute, prețurile continuând să scadă din cauza vremii blânde de iarnă.

Prețul contractului de gaz pentru luna iunie pe TTF, locul virtual de tranzacționare a gazelor naturale cu sediul în Olanda, s-a încheiat vineri, 13 mai, la 32,7 EUR /MWh.

preturi gaze facturi bzc.ro

preturi gaze sursa foto: bzc.ro

Începând cu ora 15.10 CET (12.10 GMT), prețul gazelor naturale era de 32 EUR/MWh, cu 2,14% mai mic decât prețul de închidere anterior.

Când economiile au început să se redreseze după pandemie vara trecută, criza energetică cauzată de dezechilibrul dintre cerere și ofertă a fost aprofundată de preocupările legate de aprovizionare după izbucnirea războiului Rusia-Ucraina.

Prețurile erau de 33,1 euro/MWh pe 16 decembrie 2021, dar războiul dintre Rusia și Ucraina a împins prețurile la cel mai înalt nivel de 300 de euro/MWh în august 2022.

Chomatas (DESFA): Licitațiile pentru principalele contracte pentru conducta cu Macedonia de Nord sunt acum pe drumul cel bun

Două proiecte emblematice, conducta către Macedonia de Vest și conducta către Grecia de Vest, deschid „cortina” noii ere pentru rețelele de gaze naturale, după cum a afirmat, printre altele, directorul de dezvoltare a infrastructurii al DESFA, Ioannis Chomatas, vorbind în cadrul unei conferințe organizate de Social Hub.

Motivul este că ambele conducte noi sunt proiectate și implementate pe baza specificațiilor de hidrogen, ceea ce înseamnă că vor putea găzdui orice amestec de hidrogen și gaz natural cu perspectiva de 100% hidrogen.

Conducta către Macedonia de Vest, după cum se știe, este de așteptat să fie finalizată în octombrie 2024, în timp ce, în mod corespunzător, conducta către Grecia de Vest, care se află în faza de planificare de bază, are un orizont de finalizare la jumătatea anului 2026.

Cu un orizont de 2025, strategia DESFA „dictează” o creștere a capacității la aproximativ 12 bcm cu 3 axe principale de ieșire.

Prima se referă la conducta IGB, despre care se discută deja cu operatorul de proiect, în vederea implementării unui test de piață în a doua jumătate a anului pentru creșterea capacității acestuia. O a doua „linie” de ieșire este conducta existentă greco-bulgară, iar o a treia axă de ieșire din sistemul grecesc de gaze către țările vecine și Europa Centrală va fi conducta planificată către Macedonia de Nord.

În ceea ce privește ultimul proiect, să remarcăm, după cum a menționat înaltul oficial al DESFA, că proiectarea de bază a proiectului este în curs de finalizare și se așteaptă ca licitațiile pentru contractele principale să continue imediat.

În cele din urmă, domnul Chomatas a confirmat încă o dată intenția DESFA de a juca un rol de lider pe piața emergentă a hidrogenului, în principal prin dezvoltarea infrastructurii necesare pe teritoriul Greciei.

De menționat că Operatorul participă deja la o serie de proiecte pilot, totodată planificând și implementând investiții în rețea astfel încât, în primă fază, la un amestec de 10% hidrogen și gaze naturale, îl va putea canaliza către toate regiunile Greciei.

AD ESD înființează o filială în Grecia, în contextul terminalului Alexandroupolis

O filială în Grecia este pregătită de AD ESM, Compania de stat a Unităților de Generare a Energiei din Macedonia de Nord, pentru a fi entitatea juridică prin care se vor desfășura activități comerciale legate de furnizarea, distribuția și comercializarea gazelor naturale.

Se reamintește că AD ESM a convenit din martie 2021 cu Gastrade pentru cooperarea la terminalul Alexandroupolis LNG, pentru a rezerva capacitate la terminal pe termen lung. Recent, guvernul Macedoniei de Nord a analizat în detaliu cursul proiectului în cauză, care este considerat a fi de o importanță deosebită pentru țara vecină.

De asemenea, în martie 2023, a fost semnat acordul pentru participarea AD ESM cu un procent de 25% în capitalul social al SPV care va finanța, construi, deține și opera centrala electrică pe gaze naturale din zona Alexandrupoli.

AD ESM urmează să înființeze o filială similară în Bulgaria, care va prelua punerea în aplicare a activităților sale acolo.

De asemenea, se remarcă faptul că AD ESM se ocupă de transportul gazelor naturale prin linia de interconectare cu Bulgaria, odată cu construirea conductei de interconectare a gazelor Grecia – Macedonia de Nord.

În ceea ce privește problema specifică, procesele dintre organismele implicate s-au intensificat în ultima perioadă, DESFA și NOMAGAS urmărind cea mai bună coordonare între acestea, pentru a asigura finanțarea și, de asemenea, pentru a demara licitațiile pentru furnizarea echipamentelor și a începerea lucrărilor de construcție a conductelor.

SOCAR din Azerbaidjan și Uzbekneftegas vorbesc despre crearea unei întreprinderi mixte

Azerbaijan State Oil Company (SOCAR) și Uzbekneftegaz JSC, holding de stat al industriei de petrol și gaze din Uzbekistan, au discutat despre crearea unui joint venture pentru tranzacționarea gazelor, transmite Trend prin Uzbekneftegaz.

Problema a fost discutată la întâlnirea dintre conducerea Uzbekneftegaz și delegația condusă de președintele SOCAR Rovshan Najaf.  Un interes deosebit a fost exprimat pentru crearea unei asociații mixte „SOCAR Trading”. Părțile au discutat, de asemenea, despre proiectul de modernizare a Rafinăriei Bukhara din Uzbekistan, precum și despre dezvoltarea comună a câmpurilor atât de pe teritoriul Uzbekistanului, cât și al Azerbaidjanului.

În același timp, conducerea SOCAR și-a exprimat disponibilitatea de a deveni operator de proiecte energetice în Uzbekistan. Între timp, la începutul acestui an, președintele Consiliului de Administrație al companiei Uzbekneftegaz, Bahodir Siddikov, a declarat pentru Trend că crearea acestui JV va ridica cooperarea la un nivel fundamental nou.

„Știm despre experiența de mare succes a SOCAR Trading. Cred că în viitorul apropiat vom vedea astfel de etape serioase”, a adăugat Siddikov.

Cum va deveni sistemul de transport al gazelor „gata pentru hidrogen”

DESFA pregătește un studiu tehnic cu intervențiile necesare în sistemul național de gaze naturale pentru a sprijini pătrunderea hidrogenului în mixul energetic al țării. Conform informațiilor relevante de la energypress, intenția Administratorului de Sistem este să înainteze studiul relevant Autorității de Reglementare în Deșeuri, Energie și Apă pentru aprobare până la sfârșitul anului.

În special, studiul va include în detaliu toate intervențiile necesare care trebuie făcute pentru ca sistemul național de transport al gazelor naturale să devină „gata pentru hidrogen”, costul acestor intervenții precum și o propunere documentată pentru procentul optim de amestecarea hidrogenului în rețeaua de gaze naturale.

În plus, pentru a surprinde mai bine intervențiile necesare în rețea, DESFA continuă cu pregătirea „studiilor de fezabilitate” privind conectarea proiectelor pilot individuale pe hidrogen planificate sau dezvoltate pe teritoriul Greciei cu rețeaua Operatorului. Rezultatele acestor studii preliminare vor fi utilizate pentru pregătirea studiului „final” care va fi prezentat Autorității de Reglementare. De remarcat, de asemenea, că această acțiune a DESFA urmărește să dea „semnalul de start” pentru a trece la pregătirea cadrului de reglementare necesar, care în prezent nu există.

Se reamintește că comisia competentă care a fost înființată pentru elaborarea Strategiei Naționale pentru Hidrogen, și-a finalizat lucrările din 2021 și a transmis Ministerului Afacerilor Externe planul relevant.

Conform celor menționate șeful Tranziției Energetice al DESFA, Panagiotis Panousos, în prezentarea sa la recenta conferință RENPOWER, Operatorul a pregătit deja o evaluare privind amestecarea hidrogenului și gazelor naturale, urmărind, din primul moment, să ia parte activ la piața hidrogenului și a gazelor regenerabile în curs de dezvoltare.

Evaluarea în cauză vizează un „exercițiu pe hârtie”, adică constituie o primă evaluare care se distinge în două etape de amestec de hidrogen 5% și 10% cu gaze naturale și ce investiții corespunzătoare sunt necesare. După cum s-a menționat mai sus, aceasta este o primă estimare, fără încă o evaluare clară a costurilor investițiilor, în timp ce procentele de mai sus au fost evaluate orientativ fără a fi obligatorii și cele care vor fi selectate în final, ceea ce va rezulta din decizia Autorității de reglementare.

Din punct de vedere strategic, așa cum se reflectă în următorul slide din prezentare, DESFA abordează utilizarea hidrogenului pe baza posibilităților care există sau sunt în curs de dezvoltare și vizează transformarea țării dintr-un hub de gaze naturale într-un hub de hidrogen, dezvoltarea și exploatarea infrastructurilor adecvate.

În această direcție, recent, după cum a scris energypress, DESFA a procedat împreună cu Bulgartransgaz la depunerea a două proiecte pentru includerea în următorul „val” de Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI) „Hidrogen”. Un proiect se referă la modernizarea infrastructurii existente a celor doi Operatori, astfel încât aceștia să poată transporta gaze regenerabile, ca adaos cu gazele naturale. Scopul celei de-a doua propuneri este de a crea o „coloană vertebrală” complet nouă a conductelor în cele două țări, prin care să fie transportat exclusiv gaze regenerabile.

În fine, „prezentul” va acorda în măsura și în măsura în care corespunde rolului Managerului, în planurile Hellenic Hydrogen pentru crearea unei „Văi de Hidrogen” în Macedonia de Vest precum și a unei unități de electroliză în aceeași zonă. .

Republica Moldova nu va îngheța de frig – este asigurată cu 80% din necesarul de metan

Comisia Europeană a dat startul primei licitații internaționale pentru achiziția comună de gaze naturale, în cadrul Platformei Energetice a UE, care a fost de succes, anunță vicepreședintele Maroš Šefčovič, potrivit unui comunicat de presă.

„Aceasta este o etapă istorică – deoarece, pentru prima dată, ne folosim de greutatea economică colectivă a UE pentru a ne spori securitatea energetică și pentru a face față prețurilor ridicate la gaze”, a declarat oficialul european, adăugând că „răspunsul pieței a fost pozitiv și încurajator. Pentru prima licitație care a avut loc au depus cereri pentru un volum total de aproximativ 11,6 miliarde de metri cubi de gaz. Cererea de GNL reprezintă aproximativ 2,8 miliarde de metri cubi, în timp ce aproape 9,6 miliarde de metri cubi sunt solicitați pentru livrarea prin conducte”, a explicat Šefčovič.

Totul despre economia Republicii Moldova

sursa foto: dreamstime.com

Potrivit lui, în cazul Ucrainei și al Republicii Moldova, au fost convenite 100% și, respectiv, 80% din volumele solicitate.

Cumpărătorii și vânzătorii vor începe acum să negocieze contractele de gaz. UE nu este implicată în aceste negocieri comerciale. El a precizat că UE intenționează să lanseze o a doua rundă de colectare a ofertelor și de licitație în a doua jumătate a lunii iunie și că sunt planificate alte trei runde până la sfârșitul acestui an. „Între timp, echipa mea și cu mine vom continua să lucrăm cu furnizorii internaționali de gaze pentru a atrage mai mulți dintre ei pentru rundele viitoare. Cred că aceasta este o oportunitate pentru ei de a-și extinde baza de clienți. Și este un câștig pentru toate părțile.

Platforma energetică a UE: UE a atras peste 13,4 miliarde de metri cubi de gaz în prima licitație comună de achiziție de gaze

Într-un comunicat de presă în această dimineață, vicepreședintele Maroš Šefčovič a anunțat rezultatul cu succes al primei licitații internaționale pentru achiziționarea în comun a livrărilor UE de gaze.

Prin valorificarea ponderii sale economice colective, UE a reușit să atragă oferte de la un număr total de 25 de companii furnizoare echivalente a peste 13,4 miliarde de metri cubi de gaz (bcm) – depășind cele 11,6 miliarde de metri cubi de cerere comună pe care companiile din UE au depus-o prin recent înființul mecanism de cerere agregată (Aggregate EU).

Furnizorii internaționali au fost deja potriviți cu clienții europeni pe AggregateEU ​​de către furnizorul de servicii PRISMA, însumând un volum total de 10,9 miliarde de metri cubi. Aceasta acoperă 8,7 miliarde de metri cubi de gaz prin conductă și 2,2 miliarde de metri cubi de GNL.

Companiile din UE vor putea acum să negocieze condițiile contractelor de furnizare direct cu companiile furnizoare, fără implicarea Comisiei.

Vorbind mai devreme astăzi, vicepreședintele Maroš Šefčovič a spus:

Acesta este un succes remarcabil pentru un instrument care nu exista acum cinci luni. Comisia și-a jucat rolul de agregator și de potrivire, iar acum revine părților respective să își încheie acordurile. Este un câștig reciproc pentru toate părțile.

Acest exercițiu va sprijini eforturile țărilor UE de a-și îndeplini obligațiile de stocare a gazelor pentru iarna viitoare, consolidând în același timp securitatea energetică colectivă la prețuri competitive. O dată la două luni vor urma licitații ulterioare până la sfârșitul anului. Următoarea rundă de licitații este de așteptat să fie lansată în a doua jumătate a lunii iunie.

Agregarea cererii și achiziția în comun este o inițiativă emblematică în cadrul Platformei Energetice a UE, care a fost creată pentru a lucra la diversificarea aprovizionării cu gaze a UE după ce Rusia a invadat Ucraina și Europa a decis în mod colectiv să-și pună capăt dependenței de importurile de combustibili fosili din Rusia.