Infofinanciar > Info > Revine armata obligatorie în România? Noi perspective pentru tineri în serviciul național de apărare
Info

Revine armata obligatorie în România? Noi perspective pentru tineri în serviciul național de apărare

Salariile militarilor români de la mic la mare
Sursă foto: Inquam Photos, Octav Ganea

Situația tensionată generată de războiul din Ucraina a generat preocupări în România, iar discuțiile despre o posibilă reintroducere a serviciului militar obligatoriu au câștigat teren. Luna trecută, Ministerul Apărării Naționale a anunțat eliminarea a peste 7.000 de posturi, sugerând astfel o posibilă intenție de a pregăti o forță militară mai puternică și mai bine echipată.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a adus în discuție posibilitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu. El a subliniat necesitatea de a avea un număr mai mare de soldați și a menționat importanța achiziționării de echipamente moderne de luptă.

Nouă campanie de recrutare a Ministerului Apărării

Pe lângă declarațiile făcute, armata română se implică activ în căutarea de voluntari care să se înroleze în serviciul militar. În caz de necesitate, acești voluntari pot fi mobilizați imediat. Ministerul Apărării a inițiat o nouă campanie de recrutare și oferă promisiuni de remunerație atrăgătoare.

Potrivit informațiilor, voluntarii înrolați vor beneficia de solde lunare de peste 3.000 de lei pe perioada de instrucție, iar ulterior li se vor asigura cel puțin 1.000 de lei lunar. Aceste beneficii financiare pot fi un stimulent important pentru tinerii interesați să se implice în slujba militară și să contribuie la apărarea țării.

„Pe planșa de lucru revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război și armatelor mici tehnologizate și sofisticate de profesioniști care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război”, se arată în declarația care lasă de înțeles posibilitatea readucerii serviciului militar obligatoriu, care a fost suspendat în 2007 și neînlocuit cu programe alternative așa cum au făcut alte state.

Înscrierile pentru rezerviștii voluntari se închid la 30 iunie

Numărul actual al cadrelor active permanente din armata română se situează în jurul valorii de 60.000, însă experții consideră că acesta este insuficient în contextul actual al securității și apărării. Pentru a crește numărul de soldați, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a scos la concurs peste 5.000 de posturi permanente de militari în toată țara, încurajând astfel recrutarea de personal suplimentar.

Pe lângă aceasta, se caută aproximativ 2.200 de rezerviști voluntari, care vor fi chemați în caz de necesitate. Înscrierile pentru aceștia sunt deschise până în 30 iunie. Candidații vor trebui să treacă prin mai multe etape de selecție. Examenul psihologic, testele fizice și interviul reprezintă pași obligatorii în procesul de recrutare, informează Antena 3 CNN.