Infofinanciar > Info > A început campania de recrutare și selecție a rezerviștilor în Armata Română! Salariile ajung la 5.000 de lei lunar
Info

A început campania de recrutare și selecție a rezerviștilor în Armata Română! Salariile ajung la 5.000 de lei lunar

Armata Romana
sursa foto dreamstime

În contextul actual, în care situația externă prezintă desfășurarea unui conflict de proporții, majoritatea țărilor aleg să investească și să-și consolideze forțele armate, pentru a putea face față unui eventual conflict. Aceste lucru este generat de instabilitatea internațională, care trezește îndoieli și o incertitudine legată de o eventuală escaladare a situație.

Astfel, România se alătură acestui demers de creștere a numărului de militari pentru a se asigura că integritatea teritorială și siguranța cetățenilor este apărată. Armata Română deține la acest moment 2187 de locuri libere destinate rezerviștilor militari. Aceștia vor beneficia de salarii semnificative, dar și multe alte avantaje.

Campanie de recrutare

Armata Română dorește să își mărească capacitatea. Așadar, este organizată o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să ofere serviciu militar. Această campanie dorește să-i plaseze pe noii recruți în armată, în calitate de rezervist voluntar. Ministerul Apărării Naționale va organiza această campanie în perioada 22 mai-30 iunie. Cele 2187 de locuri disponibile pentru rezerviști voluntari includ toate categoriile de personal disponibile în Armata Română, adică (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați.

Locurile disponibile sunt repartizate în unități militare din Capitală, dar și din cadrul a 38 de județe, precum Ilfov, Arad, Brașov, Cluj, Constanța, Iași și multe altele. Procesul de recrutare a noilor membrii se desfășoară în baza prevederilor legale privind Statutul rezerviștilor voluntari și a Ordinului ministrului Apărării Naționale. În momentul în care cetățenii interesați se vor prezenta la centrele militare, autoritățile au obligația de a-i informa cu privire la procesul de recrutare și selecție.

De asemenea, se vor prezenta informații cu privire la structurile care vor executa selecția, unitatea militară sau centru de instruire unde se va realiza acest proces, dar și informații cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar. În plus, cetățenii care nu au la bază o pregătire militară, dar doresc să facă parte din cadrul rezerviștilor militari, vor fi consultați cu privire la opțiunile pe care le au la nivel de funcție, având în vedere anumite criterii semnificative, precum nivelul de studii, dar și caracteristicile sau specializările dobândite în cadrul vieții de civil.

Solde de până la 5.000 de lei

Militarii rezerviști primesc o soldă, care diferă în funcție de gradul ocupat în cadrul armatei. Astfel, Solda unui rezervist de 1.500 de lei, în momentul în care este acasă, iar suma poate ajunge la 3.000 de lei în perioada destinată instrucției, prin adăugarea de sporuri și bonusuri. Această soldă este valabilă și în cazul subofițerilor rezerviști, depășind 2.400 de lei în timpul petrecut acasă și ajungând la 5.000 de lei în perioada de instrucție.

La acest moment, România deține un număr de 70.000 de militari activi, la care se adaugă doar 60.000 aflați în rezervă. Numărul de rezerviști este extrem de mic pentru a asigura o capacitate a armatei de răspuns militar în cazul unei situații de criză sau declanșarea unui conflict militar. Astfel, conform unui analist militar, acest număr mic de militari în rezervă este o repercusiune a unei erori la nivel strategic a Ministerului Apărării Naționale, din perioada în care serviciul militar obligatoriu a fost suspendat.

„În 2007 s-a suspendat pe timp de pace serviciul militar, dar nu s-au introdus servicii militare alternative care să fie atractive pentru tineri. Vorbim de aceste servicii remunerate, despre care putem face vorbire acum şi care au succes printre tineri pentru că vorbim de sume care pentru mulţi nu sunt de neglijat, model adoptat de Polonia” a declarat Aurel Cazacu, analist militar, conform Adevărul .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.