Infofinanciar > Lumea la zi > Revenirea lui Trump la conducere. Lovitură puternică pentru Europa
Lumea la zi

Revenirea lui Trump la conducere. Lovitură puternică pentru Europa

Lovitură puternică pentru Europa
Sursa foto dreamstime.com

Uniunea Europeană se pregătește pentru o potențială întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă. Înaintea vacanței de vară, sursele diplomatice indicau că războiul din Ucraina ar putea deveni o cursă a rezistenței. Putin ar dori să prelungească conflictul pentru a epuiza răbdarea europenilor.

În ciuda reușitei Uniunii Europene de a reduce dependența de hidrocarburile rusești, sursele diplomatice au recunoscut că schimbarea de putere la Washington ar putea afecta sprijinul acordat Ucrainei.

Revenirea lui Trump la conducere

Problemele din Congresul SUA, legate de deblocarea ajutorului către Ucraina, arată că sprijinul pentru țara afectată de conflict nu depinde exclusiv de președintele american. La un summit recent al Uniunii Europene, Cei 27 au convenit să acorde un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în următorii patru ani.

Există îngrijorări că Washingtonul ar putea reduce semnificativ sprijinul financiar în cazul unei eventuale reveniri a lui Trump la putere în urma alegerilor din 2024. Victoria incontestabilă a lui Trump în alegerile primare intensifică aceste temeri, iar unele analize sugerează că nivelurile de sprijin financiar pentru Ucraina în 2025 ar putea să nu mai fie la fel de generoase ca în primele 14 luni ale conflictului.

Tramp și pacea

În acest scenariu, Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească să susțină singură Ucraina. Ceea ce ar putea testa unitatea deja fragilă dintre statele membre. Pe terenul de luptă, ofensiva ucraineană începută vara trecută nu aduce rezultatele scontate. Frontul rămâne blocat. Armata rusă se plânge de situația dificilă și de pierderile suferite. Aceasta ar putea slăbi și mai mult răbdarea americanilor înainte de o eventuală revenire a lui Trump la Casa Albă.

Trump a sugerat că ar putea pune capăt războiului în Ucraina în doar 24 de ore. O afirmație primită ironic de Josep Borrell, reprezentantul diplomației europene. Divergențele cu privire la sprijinul pentru Ucraina pot accentua tensiunile existente în cadrul Uniunii Europene. Inclusiv în privința distribuției cheltuielilor militare în cadrul NATO. Declarațiile anterioare ale lui Trump ar putea reapărea în discuție. Va afecta solidaritatea europeană în fața unor eventuale provocări.

UE a oferit finanțare Ucrainei

Uniunea Europeană a adoptat măsuri neconvenționale prin finanțarea pentru prima dată a înarmării Ucrainei cu fonduri comune dintr-un instrument exterior bugetului comunitar. Este cunoscut sub denumirea de Fondul European de Sprijin pentru Pace. S-a propus un plan de expediere a unui milion de obuze de calibru 155 mm în Ucraina în decurs de 12 luni, provocând o situație deosebită pentru industria europeană a armelor.

Provocarea majoră constă în reconcilierea diferențelor de opinie dintre Franța și Germania cu privire la conceptul de ,,autonomie strategică”. Există temeri că construirea unei Politici Europene de Apărare autentice ar putea afecta relațiile cu Alianța Atlantică. Inclusiv riscul de a se distanța de Statele Unite. Aceasta reprezintă un punct de dezacord, în special cu Berlinul, care se opune ideii de o ruptură completă.

Welcome back, Trump

Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea avea un impact disruptiv nu doar în domeniul apărării. Ci și în alte aspecte, cum ar fi posibila retragere a SUA din Acordul de la Paris despre schimbările climatice. După ce Joe Biden s-a alăturat acestui acord la începutul mandatului său, o nouă schimbare de direcție ar crea instabilitate. Comisia condusă de Ursula von der Leyen și-a făcut o prioritate din tranziția ecologică, ceea ce a generat tensiuni. Mai ales în mediul rural și în rândurile propriului său partid, Partidul Popular European.

Unii membri ai partidului consideră că tranziția este prea rapidă și afectează sectoarele vulnerabile. Revenirea lui Trump ar putea accentua aceste tensiuni și ar putea aduce noi provocări pentru agenda europeană în domeniul mediului, conform stiripesurse.ro.