Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Trump vs DeSantis. Primele salve din 2024 prefigurează o luptă imprevizibilă
Lumea la zi

Reuters: Trump vs DeSantis. Primele salve din 2024 prefigurează o luptă imprevizibilă

Guvernatorul Floridei, Ron deSantis, și fostul președinte al SUA, Donald Trump
Sursă foto: The Telegraph

Bătălia pentru nominalizarea republicană la președinția din 2024 este văzută de luni de zile ca o cursă în doi: o luptă între Donald Trump și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, o stea națională în ascensiune considerată de mult timp drept singurul candidat capabil să îl învingă pe fostul președinte republican.

Cu toate acestea, pașii greșiți ai lui DeSantis în materie de politică externă și dublarea de către Trump a unei retorici violente din punct de vedere politic în ultimele zile, genul de politică a nemulțumirilor care i-a înstrăinat pe unii susținători anterior loiali lui Trump, au subliniat volatilitatea unei curse aflate încă în primele etape, spun strategii de partid și donatorii.

Principalii candidați

În timp ce atât Trump, cât și DeSantis, care nu s-a declarat încă, rămân principalii candidați la nominalizare, ambii afișează vulnerabilități care ar putea însemna o luptă lungă și acerbă între cei doi bărbați, dar care ar putea, de asemenea, să ofere oportunități pentru alți candidați republicani.
Mesajele confuze ale lui DeSantis cu privire la Ucraina și multiplele investigații juridice asupra lui Trump înseamnă că prima cursă din acest an „este o mare vastă de incertitudine”, a declarat Whit Ayres, un strateg republican și fost sondator al lui DeSantis. „Lupta pentru nominalizare este foarte deschisă”.

Cursele primare republicane recente servesc ca o reamintire a cât de imprevizibilă ar putea fi cursa: Trump, o fostă vedetă de reality TV, a fost inițial respins ca fiind un candidat cu șanse mici înainte de ascensiunea sa șocantă pentru a obține nominalizarea în 2016; senatorul John McCain a câștigat nominalizarea în 2008 la câteva luni după ce campania sa a rămas fără bani și a fost socotit exclus de sondaje.

DeSantis, proaspăt reales în noiembrie în urma unei victorii zdrobitoare în funcția de guvernator al Floridei, și-a cultivat un profil național de războinic conservator al culturii, care i-a supărat pe liberali prin interzicerea instruirii în clasele din Florida cu privire la orientarea sexuală și identitatea de gen.

În condițiile în care sondajele și interviurile arată că mulți republicani caută o alternativă la Trump, mesajul lui DeSantis într-un recent turneu național de promovare a cărții a fost că poate îndeplini prioritățile conservatoare, dar fără problemele juridice, intrigile de palat și istoricul de înfrângeri legate de Trump.

Săptămâna trecută, însă, DeSantis a fost nevoit să dea înapoi după ce a numit invazia Rusiei în Ucraina doar o „dispută teritorială”. A fost o încercare de a face apel la baza republicană izolaționistă „America First”, dar s-a întors prost, atrăgând condamnări din partea multor persoane din interiorul propriului său partid.

Atacuri între candidați

De asemenea, Trump și-a intensificat recent atacurile împotriva lui DeSantis, care a refuzat în mare parte să riposteze, și a cerut, de asemenea, proteste pe scară largă și a avertizat cu „moarte și distrugere” dacă va fi acuzat de procurorii din Manhattan care investighează o presupusă plată de bani pentru tăcere către o vedetă din industria filmelor pentru adulți în 2016.

Comentariile lui DeSantis despre Ucraina și atacurile intensificate ale lui Trump la adresa fostului său protejat i-au neliniștit pe unii republicani, inclusiv pe donatorii cu buzunare adânci, care ar prefera să îl vadă pe DeSantis drept candidat, deoarece îl consideră pe Trump ca fiind prea afectat pentru a câștiga alegerile generale din 2024.

Doi donatori republicani înstăriți și cu vechime au precizat pentru Reuters despre comentariile lui DeSantis că trădează lipsa de experiență națională și i-au făcut să fie îngrijorați că acesta nu este pregătit pentru expunerea în prime-time a unei campanii prezidențiale.

Magnatul metalurgic și donatorul Andy Sabin l-a susținut pe Trump în 2016 și 2020, dar acum plănuiește să cheltuiască bani în alegerile primare republicane pentru „oricine în afară de Trump”.

Sabin a dat 55.000 de dolari pentru campania de realegere a lui DeSantis anul trecut, dar a declarat pentru Reuters că comentariile despre Ucraina l-au zguduit. „Nu sunt fericit în legătură cu asta. Vreau să văd cum se desfășoară. Cu siguranță mă va afecta foarte mult”.

Sarah Longwell, strateg republican și critic de lungă durată al lui Trump, a condus în mod regulat grupuri de discuții cu alegătorii republicani.

„Cât de bun este Ron DeSantis? Cred că tocmai am văzut că nimeni nu este foarte sigur”, a spus Longwell.

O sursă apropiată lui DeSantis, care a cerut să rămână neidentificată din cauza naturii sensibile a subiectului, a declarat că guvernatorul Floridei ar fi „menținut cursul” în demersul său pentru o candidatură la președinție. Atacurile lui Trump sunt văzute de tabăra lui DeSantis ca o încercare de a-l scoate din cursă înainte ca aceasta să înceapă în mod serios, a spus sursa.

Frenezia mediatică a lui Trump

În ultimele zile, Trump și-a consolidat poziția în unele sondaje naționale pentru alegerile primare, în timp ce a dominat din nou ciclul de știri făcând public ceea ce el spune că este iminența arestării sale. El s-a folosit de expunerea mediatică uriașă pentru a încerca să își agite baza.

Dar avantajele actuale ale lui Trump, legate de recunoașterea aproape universală a numelui, de atenția mediatică și de un nucleu de susținători, s-ar putea disipa rapid, a declarat Stu Rothenberg, analist politic nepartizan.

Analiștii politici au spus că atacurile lui Trump la adresa lui DeSantis ar putea, de asemenea, să-i facă rău. Mulțimile entuziaste de susținători ai lui Trump au fost în mare parte liniștite atunci când acesta și-a bătut joc de DeSantis la două mitinguri recente.

Vulnerabilitățile celor doi candidați principali la nominalizare ar putea oferi deschideri pentru alți candidați republicani, au declarat analiștii politici.

Fosta ambasadoare a lui Trump la ONU, Nikki Haley, singura altă candidată cu nume mare aflată oficial în cursă, și fostul vicepreședinte al lui Trump, Mike Pence, l-au criticat pe DeSantis pentru comentariile sale despre Ucraina.

Deocamdată, în pofida volatilității, Trump și DeSantis rămân cei doi candidați principali, a declarat David Tamasi, un donator și lobbyist republican.

„Aveți doi candidați care obțin 75-80% din voturi”, a spus Tamasi, care anterior l-a susținut pe Trump, dar nu și de această dată. „Sunt suișuri și coborâșuri. Ping pong”, conform reuters.com.